Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1992 / Augusztus 04, Kedd

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Art Kontakt: A farkasok órája

04. Kedd 20:00     Jate Klub

60'

Amikor érezni kezdjük a mulandóságot…

Jók, színvonalasak a programok. szerdán este az Art Kontakt Mozgásszínház premiereként láttuk a – Farkasok órája – fegyelmezett, tartalmas mondanivalót közvetítő előadást. Részlet a versből:

 
„Felébredek.

A takaró lidérce

kilobban, újra csigaház-fehér,

- nem moccan többé. Becsapott az álom:

nem volt s nem is leselkedik veszély:

csak összecsúszkált s szarva gombszemével

nagyon soká meredt rám az éj,”

 
Sárvári János, a darab főszereplője mondja:

„Emléket kívántam állítani nagyapámnak 86 éves korában halt meg a keménytartású öregember. Ülve halt meg. Az ő vívódásos álmait idéztem meg, életének különböző momentumaiban. Rajta keresztül, kit fiatal korában természetesen nem ismerhettem, a saját vívódásaimat, kínlódásaimat fejezem ki.

Mindenki eljut egyszer oda, hogy érezni kezdi a mulandóságot. és ezért át kell élnünk a farkasok óráját, azaz az éjszaka utolsó óráit, amikor nem tudunk aludni és gondolataink nyugtalanok, kavarognak. Az előadást több síkon lehet érzékelni, különböző szinteken fogadható be az információ, mozgásban, képben, mondanivalóban. Azaz, hajönnek a démonok, kelj fel és menj eléjük. Akkor a negatív érzés pozitív gondolatként lép az életedbe. Ez volt nagyapám tartása”

Boszorkányszombatot jelenítettek meg a jászberényi tanítóképző hallgatói, táncszínházi előadásban.

Vezetőjük Várszegi Tibor, aki egyébként irodalmat tanít a főiskolán.

„Magyarországon is éledezik ez a műfaj. Sokat köszönhetünk Sárvári József Táncművésznek, aki a franciaországi Jel Színház híres táncosa. Ő tavaly nyáron 8 napos kurzust tartott nekünk, egy fajta technikai tréninget. Videóra vettük és rendszeresen gyakoroltunk. A darab a próbákon született, a testek mozgásából. Egyébként Aiszkülosz Eumeniszek című drámája alapján. Improvizatív, azaz a koreográfia, a színészi és írói munka egyszerre él, mivel élő csak élőből születhet. A formanyelv nagyon fontos. A fekete, sötét erők megpróbálnak legyűrni minket, küzdelmek és cserbenhagyások vannak, de le lehet győzni őket. Iszonyú életenergiáink vannak, amelyek erősebbek, mint a halál. Az üzenjük, hogy ezeket az energiákat be lehet kapcsolni. Fegyelmezetten, technikával és lélekkel.”

Németh Judit

szereplők

Elbert Lilla, Máté Mária, Sárvári János, Takács Attila

zene

Iker Zsolt, Leposa Balázs

rendező

Sárvári János

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció