Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1992 / Augusztus 05, Szerda

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Vassilis Laggos: S.E.P.T.OD.O.R.A.

05. Szerda 22:00     Jate Klub

60'

ÖNÉLETRAJZ

A lengyelországi Zgorzelecben született, 1954-ben. Kezdetben pantomimet és színházat tanult. 1979 és 1982 között magasabb szintű képzésben vett részt, mint Jerzy Grotowski Laboratóriumszínházának díját a Tessaloniki Fimfesztiválon.

 

JELENLEGI MUNKÁI:

Szabadúszó előadó

S.E.P.T.OD.O.R.A. művész-tagja

 

SPECIÁLIS ÉRDEKLŐDÉSI TERÜLETEI

Samuel Becket és Jean Genet színháza

Előadás-Kutatás

 

TAPASZTALATOK

1., 1989/92 S.E.P.T.OD.O.R.A.

Kisérleti Gyakorlatok a Színházi Táncban és a Társművészetekben Stúdió

Alapítótaagja (Angela Lyrasszal) és igzagatója az Előadás-Kutatásnak.

 

2., Előadás

1992. Színpadra állítja és megrendezi Samuel Becket „Szöveg nélkül” című darabját.

Májusban N. Kouroupos „Pylandes” című operájában a címszerepet alakítja (nem énekes szerep).

1991. Játszik N. Kouroupos legutóbbi filmjében (Byron – A démon balladája), amely Jaltán készült, Ukrajnában.

1979/90. Szólóelőadásokat készít mint pantomimes, saját kompozícióit állítva színpadra. Fellép a legfontosabb színházi központokban és a nagyobb görög fesztiválokon Athénbban és vidéken, valamint parateátrális helyszíneken: galériákban, iskolákban, különféle intézményekben stb.

Folyamatosan kap meghívásokat külföldre is: a Nyitott Színházak Nemzetközi Fesztivájűra Wroclawba (Lengyelország, 1981); Dropa (Utcai) Talákozó Swinouyscie-ben (Lengyelország, 1983); az Amerikai Táncfesztiválra, Durhamba (USA, Dél-Karolina, 1987); és részt vállalt a Görög Nagykövetség kulturális műsorában Lononban, 1990-ben.

 

3., Tanítás

1991. Workshop a lengyelországi Wroclawban, a „Jerzy Grotowski Mujnkásságát Kutató Központ”-ban.

1990. A gardzienice-i Színházi Társulat meghívásának eleget téve előadást tart a lengyelországi Lublinban az „Ökológia a művészetbe „ című szimpóziumon.

1980-90. Workshopokat vezet és előadásokat tart Görög és külföldi színházi iskolákban.

 

NÉHÁNY SZÓ AZ ÉN TANÍTÁSOMRÓL

Tanári munkám egy teljes fizikai tréninget egyesít egy olyan légzési technikával, amely energiával tölti föl a színészt.

A fizikai tréning dinamikus gyakorlatait a hatha jóga, a gimnasztika és a taichi elemeiből veszi. A légzési technika az ókori kriya jógából származik, amit Leonard Orr fedezett fel újra és nevezett el „újjászületés”-nek. Az „újjászületés” célja az, hogy segítsen megízlelni a mélylégzést, megtisztítja önmagát a múlt és a jelen érzelmi traumáitól. Ez összekapcsolódik egy nagyon egyszerű önelemző módszerrel, amit Orr „személyes törvény”-nek nevezett el. Ez hozzásegíti az egyént, hogy behatárolhassa ezeket a traumákat és más érzelmi gátakat is, bárhol is tűnnek fel. Nagy mesterek, mint Sztanyiszlavszkij és Grotowski, tudatosították bennünk azt, hogy a színésztréning nem csupán a szakma módszerének elsajátítását jelenti, hanem elválaszthatatlan a színész lelkiállapotától és elkerülhetetlenül érinti érzelmi világát is.

Munkánkban különös figyelmet fordítunk mindarra, ami akadályozza a munkát és a kreativitást. Megfigyeltük, ezek az állapotok úgy nyilvánulnak meg a velünk dolgozó emberekben, hogy nehézségeik támadnak a csoport vezetőjével való együttműködésben, nehézkesen improvizálnak, depresszióssá válnak vagy elveszítik az önbizalmukat. Az energiahiány a fáradtság következménye, depresszió vagy kimerültség, amely nagyon gyakran feltűnik ebben a fajta munkában.

Természetszerűleg a fizikai tréning feltölti energiával az embereket, de felfedeztük azt is, hogy a speciális légzési-, és hangtechnika használata is hatalmas energiát szabadít fel és nagymértékben növeli a színész kreativitást.

Úgy találtuk, hogy a színész teljes körű bevonása érdekében – ami egyébként a célunk is –, munkánk a mélylégzés, a hanghasználat ás az érzékszervekre való oda figyelés között kell, hogy váltakozzék.

 

előadó

Vassilis Lagos

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció