Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1994 / Július 22, Péntek

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

SHOW-SZÍNHÁZ "MUSIC-EX": Karagöz

22. Péntek 19:00     Kisszínház

60'

“Karagöz játék van is, meg nincs is. Úgy, ahogy én szerettem volna látni, úgy természetesen nem találhattam sehol az ősi árnyjátéktípust.
A legendák és babonák eltűnésének korában élünk.
A hétköznapi életben például nyomát sem találni a színes, török népviseletnek.”
KAZIMÍR KÁROLY

Cengiz Özek Isztambulban született 1964-ben. Az Anatóliai egyetem műsorszervezői szakán és az Isztambuli Konzervatórium színházi tagozatán szerzett diplomát. A Mimar Sinan Egyetemen Süheyl Ünver professzor kurzusát hallgatta, ahol a “Thespis”, a “Minyatür” és a “Kalemisi” nevű hagyományos török díszítőművészeteket tanulmányozta, valamint restaurációt tanult. Számtalan régi freskó felújításában vett részt, mint az ornamentika szakértője.

A középiskolás évek alatt kitanulta, hogyan készítik a Karagöz figuráit. A következő években pedig tovább fejlesztette tudását a török árnyjáték (Karagöz) terén. Mégpedig múzeumoknál és magángyűjteményeknél. Jó néhány kiállítást és szemináriumot szervezett a török árnyjáték bemutatására odahaza és külföldön. Ma már szerte a világban számtalan múzeumban láthatók az általa készített figurákból álló gyűjtemények.

Özek egyik alapítója volt a Yildiz palotában az előadóművészetek bemutatására szervezett múzeumnak, s dolgozott is ugyanitt a hagyományos török színház szakértőjeként.

Színésze és segédrendezője volt az Állami Színháznak, az Isztambuli Színháznak és a Kenter Színházi Társlatnak. A Dán Színházi akadémián színpadra állított egy “mesnevi”-t “Varka és Gülsah” címmel, megrendezte Tom Stoppard “The Rela Thing”-jét, és ő készítette Turgut Özakman “A Fehim Pasa-ház” és Nazim Hikmet “Kuvayi Milli ye legendája” című daragjának díszletét. Mindezek mellett közreműködött Haldun Dormen “Company of Hisseli Harikalar” című programjában és a “Kamera Gögött” című televíziós műsorban. Most mint igazgató, színész és dekoratőr dolgozik a Kenter Színházi Társulatnál, illetve művészeti rendezőként a Kenter galériában.
Cegiz Özek legutóbbi vállalkozása a “Show Színház”, melynek alapítója és rendezője.

A Show Színház célja, hogy olyan modern darabokat Vigyen színre, melyek magukon viselik az autentikus török színjátszás jegyeit. 1978 óta a Sho Wzínháznak számos előadása, kiállítása és szemináriuma volt már otthon és külföldön egyaránt. Azért választották nevüknek a “Show”-t mert, a hagyományos török színház bizonyos elemei rokonságot mutatnak e műfajjal.
A Show Színház éveken át sikerrel játszott árnyjátékot, azaz Karagözt.

A Karagöz a tradicionális török árnyszínház neve. Egy új darabot írtunk eredeti XVI. és XVIII. századi török szövegekből. A darab sámánista és buddhista elemeket ötvöz, melyek kapcsolódnak a törökök vallási múltjához. Ezt az előadást egyetlen ember játssza, és tele van misztériummal, komédiával.

előadó

Cengiz Özek

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció