Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1994 / Július 23, Szombat

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Nyári Mozi Színházi Közösség : Solanum Tuberosum

23. Szombat 21:00     Bálint Sándor Művelődési Ház

60'

A modern világban a városok fontosabbak a nemzetnél (annál az ipari forradalom idején született nemzettudatnál, ami még napjainkban is annyi okos elmét megnyomorít), a városhoz tartozás pedig, amióta a városok s polgárok léteznek, fontosabb volt az etnikai hovatartozásnál. A világ nagy városaiban, Memphisben és Babilonban, a “nemzeti” nyelv kategóriáját sem különböztették meg. Ugyanabban a nagyvárosban, ugyanabban a kultúrában több nyelven is beszélhettek, de mindeni értett az alapnyelvet, azt a csendest vagy zajos, kaotikust, amelyet szabad akaratunkból választottak.
BOGDAN BOGDANOVIC GRADOSLAV, NOLIT, BEOGRAD

A Nyári Mozi Színházi Közösség 1988-ban alakult Szabadkán, független csoportként, Lálity István és Döbrei Dénes vezetésével. Eddigi munkáikhoz több előadás és négy 7-napos fesztivál fűződik, melyet fiatal művészek közreműködésével hoztak létre.

SOLANUM TUBEROSUM
Ezzel a címmel láthatják a Közösség új előadását, melyet Danilo Kią “Fövenyóra” című regénye alapján készítettek. “Elérkezett az idő, amikor az élet és halál vonatkozásában kell átgondolnunk. Nem mint önző egyént. Azt az Isteni földi gyomot, mely szétszóródott az egész földtekén éppúgy, mint az a szerencsétlen krumpli…”

DANILO KI©
Szerb regényíró, esszéista és műfordító 1935-ben született szabadkán. Apja Auschwitzban elpusztult magyar zsidó, anyja crna gora-i pravoszlav. A manzárd és a 44. Zsoltár című kisregényekkel debütált 1962-ben. Családi trilógiának – Kert, hamu, 1965, Korai bánat, 1969, Fövenyóra, 1972, – záródarabja ugyanabban az évben jelent meg, – amelyben az életmű első korszakának mintegy lezárásaként a Poetika című esszékötete. A hét elbeszélésből álló Borisz Davidovics síremléke megjelenését követően 1976-ban Brezsnyev nyomására Jugoszláviában kampány indul ellene, s kénytelen Franciaországba költözni. Az 1983-ban megjelenő A holtak enciklopédiája már egy méltán világhírűvé vált író világos beszédű tiltakozása a diktatúrák ellen. Századunk egyik legjelentősebb közép-európai írója hosszan tartó, fájdalmas betegség után Párizsban hunyt el 1989-ben.

szereplők

Bicskei Flóra, Bicskei István, Döbrei Dénes, Gemza Péter, Varga Henrietta

zene

Lajkó Felix, Takács Tibor Faki

rendező

Döbrei Dénes

technikus

Antonya Csaba, Barics Csaba, Benedek Árpád, Tamás Anna

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció