Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1994 / Július 20, Szerda

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Metanoia Különítmény: Átkozott történet

20. Szerda 22:00     Bálint Sándor Művelődési Ház

60'

Az átkozott történet nem ismer változást, fejlődést, csak értelmetlen nyüzsgést. Egy helyben siet. Senki közülünk nem l a mának és a mában és a pillanatban. Mindnyájan ma a holnapot éljük – holnap: a holnaputánt. Sorsunkat a jövőbe vetjük: azt hisszük, holnap érünk el oda, ahol aztán már igazán el lehet kezdeni élni. Mert azt senki nem gondolja komolyan, hogy amit ma csinál, a teljes értékű élet. Az el nem ért emberi lét felé való szüntelen sietésbe és gondba vagyunk beleágyazva. Semmi sem elégít ki, semmi nem nyugtat meg, sem hatalom. A valódi lét kell, valódi emberek akarunk lenni. Az emberi szív saját képétől megtermékenyítve már megszámlálhatatlan évezredek óta teherben van és várandós: önmagával. Önmagát akarja megszülni irtózatos idők óta, megmérhetetlen kínnal és megrendítő állhatatossággal. Ez az egyetlen fontos abban, ami eddig történt, ez az egyetlen érdekes abban, ami történni fog, ez az amire a másik emberben kíváncsi vagyok; ez az egyetlen vonzó a könyvben, a képben, a szoborban és a muzsikában. Ez az, amit a szóban hallani akarok-, ez és semmi más. Minden egyéb unalmas, közömbös, lényegtelen.
HAMVAS BÉLA

Málna, nem málna, hanem fagy... Elkallódott gyerekember az utcán csipkefüggönyös pici kocsiban. Forgalom van. Nénik, bácsik szépek, csak sietnek. De szépek, csak sietnek. A csúnya az ott szalad a de szép mellett; csak sietnek.
Vasárnap után jön a hétfő és nem a kedd és az nem ugyanaz a “nap után jön a felhő”-vel.
Azért beborul, nem mert sietnek. Vasárnap után nem jön a hétfő akik a barikádokon, mert a talicska beborul.
Csak nem jön. A hétfő szép, de szomorú. Nem majdnem sem ember csak kitüntetés, csak drót szöges bácsi, szöges néni siet. A kőfejtő úgy füstölög, mint a mirha, tudja?? Csak csíkos. A szomorú szappanbuborék csak akkor szép, ha nem siet hétfő lenni.

BALOG JÓZSEF – az Apparátus embere, Radiesztéta és Főanalizátor. Inkább csak sejteni lehet, hogy csillagot visel. Metamateriológus is. A Történetnél biztosan idősebb. Szomorú Mutatványos, “halott" Sárangyalkával. A falu orvosa. Elemért gyakran látogatja. A történet végén már azonosíthatatlan.

BALOGH TAMÁS – Kéreső Olvasó, aki nem könyvmoly, de örömét a történet olvasásában leli. Elmélyült tanulmányaiban az utcasarkon talált gyerekember zavarja meg. Ápolt. Babakocsis sárember. A nehéz helyzetben is kitart. Egy papírrepülő majdnem megvilágosítja. Világos?

BÁNK RÓZA – leány, aki a vonat elvisz. “Kis vinnyetta”. (Világos fekete ruhák) világos.

BARNA GÁBOR – keménykalapos úr: – kitüntetést osztogat, nehezen viseli, hogy a miniszter nem mindenható, ebből aztán nagy bonyodalmak támadnak. Sárministráns, aki még azt hiszi, hogy a történeti Egyház az az Egyház. Még nem tud a Szentek bűnéről. Szívében vágyódik a normális után; de szegénye nem mindig tartja meg: “Maga honnan tudja, hogy a víziló nem akar repülni?”

BARTA ERIKA – Rikkancs, Perecárus leány, aki után szintén meg-megfordulnak az Urak, de ő rájuk se hederít, rájuk se “mászolyog”. Ápolt, Militarista halottkém, Fertőtlenítő, ő is sáros – Evans Gergő hagyatékának közvetítője, “akiről köztudott, hogy visszautasított minden kitüntetést, még a Nobel-díjat is.”

DEMCSÁK KATALIN – Sárembrió, bolond nő (Terka is) – a történeten kívül áll. a racionális-rendszer számára használhatatlan. Haszontalan. Ezért lehet köze ahhoz, ami a gyermekek szemében is egyre inkább csak dereng.

JENEI JÁNOS – fürdőruhás úr, annak a bizonyos járműnek a belsőjével, (vizialkalmatosság). Kedvesével elpihen a történet barikádján. Ápolt. Sárvőlegény. Tudja, hogy a hatás uralkodik a normális helyett. “Itt a repülő, ott a repülő!”

JOVANOVICS JÓZSEF – Vízhordó és zsákos ember. Írnok, könyvelő. Boncnok. A “Bomboncivilizáció” kicsi katonája. Militarista halottkém, persze halott. Sár.

KATONA TAMÁS – forgalmista. Fiatal kollégáját a pálya fortélyaira tanítja. A pálya nehéz, olyannyira, hogy csak na! Ekkor a “mindenki énvagyokságból” H. Adolf effektusokkal keríti be fiatal kollégáját. Mondom, az fiatal, de tűri. Sárangalka – nincs kommentár.

KÉPES GABRIELLE – fürdőruhás hölgy – nyaralni öröm, ha süt a nap, de ha beborul... a sötétség ki tudja, milyen mély és hol az egyensúly... és az előbbi még hány áldozatot követel. Ápolt. Sármenyasszony. Csak az igent szeretné kimondani.

KISS ATTILA – utcaseprő, pincér. Lovagiass SS tiszt. A békeidőben a csendes bomlasztás munkatársainak egyike: “Valamiből csak élni kell!” Sáranalizátor, a Halálüzem B. T. fővilágosítója. Ide, de... Kedvenc száma a 2-es.

KLAPCSIK LÁSZLÓ – keménykalapos úr, a babakocsi csak addig érdekli, amíg kíváncsisága ki nem elégül. Miután kielégül, kielégülten elégedetlenkedik. Már menne is... Ápolt. Sárkomornyik, a báró úr nélkül és a pompás étkészletek nélkül gyámoltalannak tűnhet, de nem az. Sőt, ő tud valamit?! Lehet. (Hallatlan!) Miska, Elemér szomszédja is tökfőzeléket hozott.

KRIZSÁN TAMÁS – még mindig tűri, ha meg nem unta. Forgalmista jelölt. Vasúti ápoló. A történet végén Fertőtlenítőként dolgozik, persze van köze a vonatokhoz. Sár-ga.

MARTINKOVICS KATALIN – leányka kosárral, annál azért nagyobbacska, biztosan, mert az utcán is megfordulnak utána a keménykalapos urak. Asszonyka batyuval, még mindig meg fordulnak utána. Teregető mamika, már ő sem nagyon fordulgat, szegényke. Ápoltként nyilvántartva. A nyilvántartásból egy kicsikét elszaladnak, hogy a libákat megetesse. Rőzsehordó sárnénike, valamelyik meséből, a legszebből. Talán az öreg néne szomszédja: “Málna, nem málna, hanem fagy!”

PÉTER SZABÓ ATTILA – katonaszökevény, a ruházata alapján, csak találgatni lehet, hogy honnan érkezett, talán a Don mellől. Ápolt. Talicskás sárember – a szilárd emberi alapállás híve.

/o – Kovács Elemér, nyugalmazott vasúti alkalmazott. annak, akit a vonat elvisz, barátja. Egy évtizeddel később utána megy, vagy mikor. Nem biztos, hogy találkoznak. Hosszú álmot lát. Álmának tudatalatti értelmezést elveti. Tudat feletti értelmezésére azért nem vállalkozik, mert álmának tartalmára csak egészen homályosan emlékszik. Mindenesetre őszbeborult fejjel, betegen, a deviancia kockázatával elhatározza, hogy megtanul kerékpározni, azaz Szolgálatba indul végre, elsőször életében. (Igyekszik elrendezni a dolgokat is.)

díszlet

Bólya Gergő, Dönci András

fény

Sanyibá, Turcsányi

hang

Hunyadi Zsolt

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció