Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 1999. évfolyam - 1. szám / Zsinagóga-lánc rovat

 

Lapszámaink

- Hat-ó-tér

nyomtatható verzió

1997. szeptember 13-án Győrben, a Mediawave Alapítvány és a MASZK (Magyarországi A. Színházi Központ) Egyesület meghívására több szervezet és magánszemély találkozott, hogy beszélgessenek a lakóhelyükön található zsinagógák jelenlegi helyzetéről. A négy ország hat városából érkezettek beszámolója alapján az alábbiak hangzottak el:
Az épületek a II. világháború után gazdátlanokká váltak, elvesztették vallási funkciójukat. Három esetben (Szeged, Győr, Szabadka) a városok a zsidó hitközségektől megvásárolták az épületeket kulturális célokra. A felújítási munkálatok lassan (Szeged és Győr esetében kb. 3 éve kezdődtek el), vagy egyáltalán nem folynak egyik épületen sem. Minden esetben fiatal, lelkes, a művészeti élet változásait követő és fejlesztő csoport figyelt fel az elhagyott épületekre és nyitotta ki azok bezárt kapuit. Az épületek műszaki állapota nem megfelelő a folyamatos működésre, ezért nagy erőfeszítések folynak a felújítási munkák elkezdéséért/folytatásáért. A több éves munka során a Mediawave Alapítvány és a MASZK Egyesület mellé több hazai és külföldi civil kezdeményezés csatlakozott. A közös kulturális örökség ismerete és ennek közel azonos használata szinte magától kialakította a zsinagógák használói közötti kapcsolatot. Bebizonyítva azt, hogy a térségben kulturális határok nem léteznek, csak a napjainkban is jól érezhető államhatárok, amelyek elhalványulásában talán a Lánc munkája is segít.
 A Zsinagóga-Lánc az alábbi célokért jött létre: Négy ország (Magyarország, Románia, Jugoszlávia, Szlovákia) hat városában (Győr, Szeged, Nagykanizsa, Kolozsvár, Szabadka, Somorja) található rossz műszaki állapotban lévő, de ideiglenesen kulturális célra használt zsinagógák tevékenységének széleskörű bemutatása. A célok összehangolása, egy kulturális információs lánc alapjainak lerakása. Műszaki felújításukhoz a lehetséges források felkutatása. Erkölcsi támogatás és figyelemfelkeltő akciók szervezése a felú7jítási munkák gyorsabb elkezdéséért. Egész éves működéshez szükséges állapotok megteremtése (fűtés, áram, közművesítés). A célok megvalósulása érdekében nemzetközi pályázatokon való közös részvétel.
Első közös rendezvényünk, amely 1998 május 1-én indult, céljaink elérésére irányult. A közel 6 hónapig tartó program gerincét Liliane Csuka, Svájcban élő magyar származású képzőművésznő Oszlopok című kiállítása adta, amely kiállítás mind a hat helyszínen május 1-től október 30-ig 1-1 hónapon át volt látható. A programsorozat 1998 novemberében konferenciával zárult, amelyen a résztvevők tapasztalatot cseréltek, támogatóikkal közösen értékelték az eddigi működést és elhatározták egy célalapítvány létrehozását, mely elsősorban a felújításhoz, majd a működtetéshez szükséges pénzalapok előteremtését szolgálná.

12.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció