Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2000 / Július 27, Csütörtök

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Hattyú Dal Színház: Szent László királyrul

27. Csütörtök 18:30     Régi Hungária

120'

„A Szent László királyrul című produkció tíz éve érlelt tervünk, eddigi eredményeink összefoglalása. Előadásunk a Peter Brook-i értelemben „szent színház”. László király történelmünkben kulcsfontosságú — kultúrák, generációk, régiók, népek közti — híd-szerepet játszó figura. Megidézésével az ember küldetésére keresünk a mához szóló aktuális válaszokat. S nem titkolt szándékunk a színháztörténetünkből szinte hiányzó királydrámák sorát is erősíteni, egy mai, hatni képes, rég rejtőző, sajátosan magyar, színházi formanyelven.
A játékot Tömöry Márta írta a Képes Krónika, egykori László-ének töredékek, búcsúénekek, ráolvasások, népi mondák és 20. századi népi gyűjtések alapján. Mimetikus ősszínházi elemeket (az obi-ugor kétarcú Jalpi figurája), a nó színház eszköztárát (maszkok, szövegkezelés: kar és szólók akusztikus szövete, elvont táncok) és bábokat, maszkokat használunk. Az előadás kerekekre szerelt, évszázados deszkákra rótt faragványokkal és a Szent László freskóciklust idéző képekkel díszített, nyitott színpadi térben valósul meg bálvány méretű óriásbábbal, kesztyűs figurákkal, s maszkot váltó élőkkel, a jelmezek pedig a legnemesebb textíliákból készültek.”
Tömöry Márta

„Sokféle hatalom birtokosai biztosak abban, hogy Szent László halott és tudományos téma. Ez az elhallgattatók csendje. Ám a nyilvános csend ezúttal a szív csendje. A szív rejtve dolgozik; észrevétlenül tartja fenn az életet. És hány szív egy nép? Hány szívben él a király?”
Gál Péter József

szereplők

Bálint Károly, Fehérváry Lilla, Kozma András, Szász Zsolt, Tömöry Márta, Vaskó Zsolt

zeneszerző

Bálint Károly, Fehérváry Lilla, Vaskó Zsolt

rendező

Szász Zsolt

díszlet

Szász Zsolt

szerző

Tömöry Márta

bábtervező

Szász Zsolt

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció