Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2003. évfolyam - 1. szám / Pudingpróba rovat

 

Lapszámaink

K.A.R. - Szögi Csaba mondja

nyomtatható verzió

Miért szemléznek Szegeden az alternatívok? Az 1994-ben életre hívott Alternatív Színházak Szövetsége új elnökhelyettese beszél:

Az évente Pesten rendezett alternatív szemlék a színházi nyelv megújítóinak fórumai voltak és maradtak. Korábban született az Országos Színházi Találkozó, de ezekrôl a kôszínházi fórumokról az alternatívok kimaradtak. A kilencvenes évek vége felé az alternatív szemle kibôvült és egyre igényesebb produkciók jelentek meg. Ennek ellenére nem sikerült biztos anyagi alapokra helyezni, s az utóbbi két-három évben már gyengült a kiszolgálás színvonala.
Idén márciusra kiderült, hogy a korábbi vezetés nem tudja megoldani a gondokat. Fásultság és kiábrándultság vett erôt az elnökségen, odáig jutottak, hogy az idén elmarad a szemle. Ekkor mondott le a korábbi vezetés. Az új elnökség (Hudi László elnök, Szögi Csaba, Regôs János elnökségi tagok) a szemle megreformálást tûzte ki célul. Kialakult a koncepció: ne Pesten legyen a szemle. Amikor a vidék mellett voksoltunk, akkor az is egyértelmûvé vált, hogy a 12 éve mûködô Thealterrel keressük a kapcsolatot.

 A mostani közös puding próbája az evés lesz. Ez a fesztivál a MASZK szempontjából is pudingpróba. Ahogy a programot elnézem, a MASZK igencsak mutogatja a foga fehérjét. Most, amikor az alternatívok szövetsége társrendezôként van jelen, a MASZK erôsebben koncentrálhat a Déli vonalra és a szegedi szabad levegôs akciókra, a Dugonics térre, a Laposra meg a pályaudvarra, hogy ne csak a falak között, hanem a városban is jelen legyen a fesztivál.

Az alternatív szemlék eddigi gyakorlata az volt, hogy mindenki elindulhatott. Most itt Szegeden szûkítettünk, meghívásos rendszerben 12 produkció került a versenyprogramba. Véleményem szerint nagyon jó zsûrit sikerült megnyernünk. Forgách András volt az, akit az elsô POSZT egyszemélyes válogatójának kértek fel, Hudi László, mint az egyik legelismertebb színházi szakember, valamint a Thealter atyja és a MASZK egyik alapítója, Fábián Zsolt.
Szeged már most fellegvára az alternatív színházaknak, de „hivatalosan“ csak az idén válhat azzá. Erre nagyon nagy esélye van a városnak, élni kell ezzel a páratlan lehetôséggel.

 A szövetség tisztelegni kíván úgy a MASZK és Thealter elôtt, melyek korábban kezdték, mint az Alternatív Színházak Szövetsége és az Országos Alternatív Színházi Szemle, mint Szeged városa elôtt. Szeged a térségben vezetô kulturális tényezô már most is; mi ezzel a fesztivállal járulunk hozzá, hogy tovább erôsödjön ez a pozíció.
 Nyugat-Európában a fesztiválok több mint 90 százaléka progresszív elôadásokat vonultat fel. Már nálunk, Magyarországon sem 4-5 alternatív színház mûködik, hanem vagy félszáz, és abból legalább 10-15 világszínvonalú.

Az alternativitás kísérletezô kedvet, a megszokott kifejezési formákkal való szakítást, a színház jelenéért való sajátos küzdelmet jelenti. De jelenti a strukturális kötöttségektôl való mentességet is. Közben ne feledjük, hogy ezek a jelzôk önmagukban nem hordoznak értéket, legfeljebb értékképzôk lehetnek. Összegezve: az alternativitás nem elsôsorban költségvetés és struktúra nélküliséget jelent, hanem mûvészi, alkotói szemléletet. Ebbe az irányba kell nyitni a szemlének is: hogy a kôszínházban készült, de ebben a szabad szellemben fogant elôadások is megjelenjenek a független szemléken. Már most is történtek ilyen meghívások, de a helyszínek hiányosságai miatt azok a darabok most nem jutottak el Szegedre. Ehhez legalább egy kamaraszínház, vagy éppen egy a nagyszínház kellene (kellett volna).

5.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció