Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2003 / Július 25, Péntek

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Aglija Youth Theatre Studio: Csehov: A Medve

25. Péntek 21:00     Régi Hungária

60'

Az Aglija stúdiót 1995-ben alapította Laima Adomaitiene 16-20 éves fiatalok számára, s már elsô elôadásukkal, egy Tennessee Williams-darabbal nemzetközi fesztiváldíjat nyertek. Elôadásaikkal több ország fesztiválján felléptek már, tavaly Kazincbarcikán, a XVI. ifj. Horváth István  Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon arattak osztatlan szakmai és közönségsikert.

Csehov darabjában Szmirnov, a fiatal földesúr végsô elkeseredésében felkeresi egyik adósának, az özvegy Popovának a házát. Az asszony a szolgálójával, Lukával él. Boldogtalan házassága megkeserítette az életét. A férje megcsalta, eltékozolta a vagyonukat és gyakran hagyta magára. A gyász jó ürügy a nô számára, hogy távol tartsa magát férje hitelezôitôl. Szmirnovnak azonban nincs vesztenivalója, és a pénze visszaszerzése érdekében tett könyörtelen intézkedéseivel még az érzelmeket is figyelmen kívül hagyja.

„A zsûri elnöke, Ascher Tamás több ízben is kultikus helynek nevezte Kazincbarcikát. Nos, az idén ez a kultikus hely csodával is szolgált. Egy olyan elôadásnak lehettünk boldog és megrázott nézôi, amely ritkán adatik. A Magyar Mûvelôdési Intézet által felajánlott fesztivál-nagydíjat a zsûri a Litvániából érkezett Aglija Ifjúsági Stúdiónak ítélte. […]

A rendezô kvalitásairól elismeréssel kell nyilatkozni – csak remélni lehet, hogy még sokszor találkozhatunk vele. […] Laima színpadán semmi nem volt öncélú és semmi nem volt pusztán az, ami. Egyszerre volt esztétikus és gondolati, konkrét és elvont. A 16-19 éves színjátszók érett színészeket meghazudtoló biztonsággal mozogtak a darab különös, álomszerû világában, a sugallatokkal telített, remekül használható színpadképben, a színpadi vízió különbözô rétegeiben. Képesek voltak arra, hogy az ismert társalgási vígjátékból nagy erejû drámát formáljanak, amely egyetemes kérdésekre keresi a választ. Komoly kontakttánc ismereteikrôl éppúgy tanúbizonyságot tettek, mint emberábrázoló képességeikrôl, remek beszédtechnikájukról – s mindarról, amit nem lehet igazán elemezgetni. A tehetséget hiába analizáljuk, egyszerûen nem hagyja magát. Elragadtatott szavakkal és szuperlatívuszokban próbálta elmesélni benyomásait a szakmai beszélgetés során a zsûri két, az élménytôl megrendült tagja; Ascher és Fodor Tamás.”

Tóth Zsuzsanna, Magyar Mûvelôdési Intézet

szereplők

Audinga Adomaityte, Egle Matulaityte, Ina Petrakova, Indre Mickeviciute, Jonas Rimeika, Karolis Mika, Martynas Levickas

zenei vezető

Andrius Levickas

zene

Algirdas Martinaitis, Faustas Latenas, Goran Bregovic, Hans Zimmer, Lisa Gerard

rendező

Laima Adomaitiene

díszlet

Nadezda Gultiajeva

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció