Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2004 / Július 25, Vasárnap

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Ágens: Purcell piknolepszia

25. Vasárnap 20:30     Régi Zsinagóga

60'

A piknolepszia jelenléthiányt, tudatkiesést jelent. A piknoleptikus „célja” kiszakadni az idôbôl, megbillenteni a megélt világ egyensúlyát. Eredménye a „távollétben töltött”, megbontott idô. Az elôadásban Purcell zenéje az, ami ezen kimaradt idô keresésére és vizsgálatára ösztönöz, operáiból azokat az áriákat kiragadva, melyek leginkább az angyalok „nyelvén” szólnak és a kortárs zenéhez közelítenek, összeillesztve Ágens „a barokk opera ihlette, a transzcendenst célzó áriáival.” A Purcell piknolepszia nem a hagyományos dramaturgiára épül, az elôadás meghatározó létélményeket közvetít. A nézôk belépnek a már „megkezdett”, vagy „bizonytalan idôktôl így folyó” történetbe, s mikor távoznak, akkor sem a konkrét történetet, hanem a történet érzetét, belsô ideáját viszik ki a térbôl.

A színpadon megjelenô lények és képek jelekként funkcionálnak, megjelenésükkel erôsítik vagy gyengítik az egyénre szabott történet erejét, mint valamely hamis vagy igaz „játék” döntnökei. Nincsenek csúcspontok, hiszen folyamatosan csúcspontok vannak... az emberi elme letisztult belsô vízióit láthatjuk itt, a tiszta hang extázisát. Egyértelmû, tiszta formák, kísértés nélküli állóvilágok, átlátható rendszerek, az emberi lény harmónia és egység utáni hihetetlen vágyakozásának titkos, belsô leképezése a Purcell piknolepszia.

Ágens beskatulyázhatatlan, szférikus hangja és Gergye Krisztián „a különleges jávai táncból építkezô, csak Gergyére jellemzô mozdulatsorai”, melyek a Tenebrae címû elôadásban már találkoztak, ahol is a sötétség és a Daimón problémakörét dolgozták fel, most Tasnádi József képzômûvész segítségével a „felsô világok” felé fordulnak, azt szeretnék kutatni és megjeleníteni.

(Kutszegi Csaba)

szereplők

Gergye Krisztián, Kulcsár Vajda Enikő, Négyesi Móni, Szabó Csongor

zene

Jávorka Ádám, Stollár Xénia

rendező

Ágens

hangmérnök

Boudny Ferenc

díszlet

Tasnádi József

koreográfus

Gergye Krisztián

ének

Ágens, Kiss Viktória

videó

Tasnádi József

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció