Kukoricakrémleves, borsófőzelék halfasírttal, jégsaláta sajtmártással, burgonyakrémleves pirított csibemájjal, kéksajtos pirítós, narancsos paradicsomleves. Illetve: File, Edit, View, Insert, Format, Font, Tools, Table, Window, Work, Help. Nos, melyik menüsor az ismerősebb? A THEALTER résztvevőinek minden bizonnyal az első, hiszen az a fesztivál partnerének, a Híd Étteremnek e heti kínálatából való.
Aki ezen a héten betér a Hídba, úgy érezheti magát, mintha egy THEALTER-kirendeltségen lenne. Jönnek a fesztiválozók szép számmal, és jó hangulat van annak ellenére, hogy ez a baromi meleg kicsit feszültebbé teszi az embereket – mutatott körbe az étterem vezetője, Csabai László, aki már évtizedek óta ismerős a szegedi színházi körökben. A THEALTER művészeti vezetőjével, Balog Józsival csaknem negyedszázados a kapcsolatuk. Még anno, a 8:15-ös Csoportban találkoztak, amikor a gimnazista Laci segített a szervezésben a színházcsináló egyetemistáknak. De ez már rég volt, azóta ő átevezett a vendéglátás vizeire, ám időnként ennek nagy óceánjában is sikerül megtalálnia a színház kis gyöngyét. Gondoljuk csak a szép emlékű Miu-Miu étterem és varietéra, ahol zenei és színházi programoknak is jutott hely Csabai vezetése alatt. Most pedig itt, a Hídban tálálkoznak színházalók és étkezők. Többször is gondolkodtunk azon, hogyan vehetnénk mi is részt a fesztiválban, de erre csak idén adódott igazán jó lehetőség, mert fél éve miénk a THEALTER szempontjából is központi helyen álló Híd Étterem – mondta Csabai László. Azelőtt a hely műpálmaleveles mediterrán vendéglátóipari-egység volt, most színes, zománcozott reklámtáblák díszítik a falát. Könnyed, francia bisztró stílusban alakítottuk át a belső tereket. A bisztró szó jelentése Magyarországon más, mint Európa többi részén – magyarázta az étterem vezetője. – Számomra sem a kockás terítős, üzemi étkezde jellegű helyeket jelenti. A bisztró valójában inkább egy pubhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy míg ott a sör és a különféle italok dominálnak, addig itt az ételek. Ezek az éttermek viszonylag szűk kínálatú, évszakonként változó étlappal rendelkeznek, ehhez jönnek a szezonnak megfelelő napi ajánlatok. A kisebb étlap nem jelenti azt, hogy ne lelhetnénk ínycsiklandó különlegességeket a lajstromban. Itt a leghagyományosabb ételeket is megbolondítják valamilyen különleges gasztro-ötlettel. Én a magyar konyha híve vagyok, amit szerintem kevésbé ismernek a világon, mint amennyire megérdemelné. Sőt, sokszor még itthon sem, mert a mai divat nálunk más: szerb, olasz, távol-keleti éttermek nyílnak sorra. Pedig akár a paprikás krumplit is fel lehet úgy tálalni, hogy attól még a franciáknak is leessen az álla – bizonygatta Csabai László. – A trendeket úgy is lehet követni, hogy a saját ételeinknél maradunk, a formai megoldásokat viszont modernizáljuk. Ehhez pedig a magyar konyha nagyon jó alap. Persze a THEALTER után is érdemes ide vissza-visszatérni, és nem csak azért, hogy bedobjunk egy gyümölcsös palacsintát. Az őszi, téli szezonban a Híd Étterem falai között is felcsendül majd a zene: blues és dzsessz-unplugged-oknak ad helyet ilyenkor a bisztró. Addig is, amíg lehet, használjuk ki a fesztivál tiszteletére meghosszabbított nyitvatartást (éjjel egyig) és a THEALTER-es kedvezményeket, és válasszunk kedvünkre valót a Híd étlapjáról. Vagy éppen a fenti menüsorból. Az elsőből. Mert a második a szövegszerkesztő programé, amelyben ezt a cikket írtam.
A Híd Étterem (Szeged, Híd. u. 6.) a THEALTER ideje alatt meghosszabbított nyitvatartási idővel várja vendégeit hétfőtől vasárnapig, 11.30-tól hajnali 1 óráig. A menü 670 Ft – a fesztiválkitűzővel rendelkezők 20 % kedvezményt kapnak az étlapról.
|