Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2008. évfolyam - 1. szám / Ekisfeszt rovat

 

Lapszámaink

Sarnyai Tibor - Fiatal gondolatkísérletek

nyomtatható verzió

Esszépályázat és társulati találkozó egyetemistáknak

A tizennyolcadik évadját indító THEALTER a metamorfózis jegyében  új  kezdeményezésekkel igyekszik  a  különböző  generációkat meghódítani a színház világa számára. A középiskolát épp elhagyók és a fiatal felnőttek érdeklődését próbálja felkelteni az idén először megrendezett  Ekisfeszt  Akadémia,  amely  az  egyetemi  színpadok köré  szerveződő közösségek  párbeszédét,  kapcsolatát  szeretné erősíteni. A THEALTER ideje alatt zajló programsorozat emellett egy pályázattal  is megkísérelte  vonzóvá  tenni  a  rendezvényt, komoly pénzjutalmak mellett  a metamorfózisról  vártak  esszét  az  ország minden pontjáról az Akadémia alapítói.

Czene  Zoltán  szervezőnek  –  aki  a  Szegedi  Egyetemi  Színpad vezetője is – az a célja, hogy olyan történésekben és gondolatokban gazdag  fesztivált  hozzon  létre,  amely  egész  évre  szóló motivációt jelenthet a korosztály művészeti elképzeléseinek megvalósításában.
Az  idén  először  adnak  randevút  egymásnak  az  ország  egyetemi színpadjai, de távolabbi cél, hogy nemzetközi kitekintésűvé fejlődjék a  rendezvény. Szeretné, ha a következő években a  társművészetekkel, a  filmmel és az  irodalommal  is  tudna az Akadémia foglalkozni
annak érdekében, hogy minél  több érdeklődő  fiatalt vonjanak be a diskurzusba.

A THEALTER alatt a  felsőoktatásban hallgatók  játszóhelyét a  JATE Klubba  helyezték.  Itt  az  ország  különböző  egyetemi  színpadjainak előadásai  mellett  számos  olyan,  egész napra  szóló  programot  is szerveznek, melyeken maguk  a  nézők,  érdeklődők  is  aktívan  részt vehetnek.  Ilyen az Ekisfeszt Akadémia  felolvasó délutánja  is, ahol a pályázatra beérkezett színházi kisesszék hangzanak el. Czene Zoltán elégedett  a  beérkezett  14 pályamunkával mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Minden kezdet nehéz, ezért ő is várakozással tekintett arra, hogy az országosan meghirdetett   pályázat kiket vonz végül. Pályamunkák érkeztek neves egyetemi központokból, de más településekről (Battonya, Szécsény, Tatabánya) is.

A  pályázók  szabad  kezet  kaptak, mindössze  két  feltételt  kellett teljesíteni:  a  28  év  alatti  életkort  és  azt,  hogy  beküldött  anyag  ne legyen  több  5000  leütésnél.  Az esszéműfaj  viszonylag  tág  keretei között beszélhettek a fiatal gondolkodók a színházi metamorfózisról. A pályamunkák között akadt darabelemzés, színházelméleti eszmefuttatás, de volt, aki a közönség és a színház viszonyát taglalta.

Czene  Zoltán  úgy  véli,  a beérkezett  szövegek  között  lesz  olyan, amely  beindítja  a  párbeszédet,  és  felkelti  nemcsak  a  fiatal  színházasok, de a már érett alkotók érdeklődését  is. A szervező egyébként rendkívül kíváncsi, milyen visszhangot kap az új kezdeményezés.

Az  írásokat  Szilasi  László  irodalomtörténész  és  Szijj  Ferenc  költő zsűrizte,  de  a  közönség  is értékelheti  azokat  a  fesztivál  ideje  alatt.
Szavazni a THEALTER-helyszíneken kitett szavazógömbökben, illetve a  fesztivál  hivatalos  honlapján  (www.thealter.hu)  lehet  vasárnap délig. A helyszíneken  jeligével ellátva maguk az esszék  is elolvashatóak.

4.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció