Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2009. évfolyam - 1. szám / Mozgástréning rovat

 

Lapszámaink

Hegedűs Gabriella - No language in your head

nyomtatható verzió

Érintés. A közös csoportmunka feladata, bár egyszerűnek tűnt, mégis

sok korláttal szembesíthette a THEALTER mozgástréningjének
résztvevőit: az ismeretlen emberek; a nők és a férfiak; valamint a
kéz és a test közötti határokkal.

A közösség fizikai megtapasztalása fontos részét képezi Lengyel Kata és Börcsök Boglárka foglalkozásainak, a résztvevők együtt lélegeznek, saját közös ritmust alkotnak, és önnön hangjukkal, mimikájukkal olvadnak egybe.  – A lényeg, hogy ne a nyelv, amelyen beszélsz, vagy a gondolataid legyenek a fejedben, hanem találj ezek helyett egy másik utat a világ megértésére és az önkifejezésre – foglalja össze az angolul és magyarul tartott tréningek lényegét Kata, aki jelenleg az ír Daghda Dance Companyban táncol. – A folyamat maga a lényeg, és az, hogy közben kövessük és állandóan megfigyeljük a testünket.
A saját gyakorlataikból felépített tréning további kulcseleme a brüsszeli Performing Art Research and Training Studiosban tanuló Bogi szerint is az önmegismerés.
– Olyan érzelmek, érzetek szabadulhatnak fel, melyekről korábban nem is gondoltad volna, hogy benned vannak. De az, hogy egy ember megnyílik-e, attól is függ, hogy előre meghatározott lépéseket hajt-e végre, vagy valóban úgy érzi, hogy bevonják a mozdulatokba.
A két fiatal táncművész nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy a csoport számára könnyebb legyen ez a folyamat, mert bár a tréningek egy meghatározott szerkezetre épülnek, mégis a résztvevőkön múlik, hogy éppen milyen gyakorlatot végeznek. A csoport tagjai azonban nem csak megismerik, hanem meg is mutatják önmagukat, még pedig a szombat esti munkabemutató során.

Hegedűs Gabriella

4.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció