Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2009. évfolyam - 1. szám / Barboncás rovat

 

Lapszámaink

Friedrich Uta - Mese és valóság – nem csak gyermekeknek

nyomtatható verzió

Nagy volt a sürgés-forgás Mátyás király udvarán tíz perccel öt előtt, ám mivel a vásári játékra könnyen rá lehet hangolódni, Perovics Kiss Ágnes még szakított időt a kérdéseimre.

Van már koncepciód a mai előadásra?

Ez egy vásári játék lesz, amelynek megvannak a nagyon tág keretei, a sajátos formanyelve. Kicsit ripacs, harsány, kiabálós. Nem a bábok mozgatásán van ilyenkor a hangsúly, a bábos kiegészíti, felerősíti azok reakcióit. A bábszínháznál a cselekmény, az akció igen fontos. Mivel a Mátyás-mesék nem ilyenek, beleágyaztuk az egészet egy interaktív játékba. Nem annyira bábdarab lesz, inkább kísérletezés – közös munka a gyerekekkel. 


Gyakran játszol férfi szerepeket. Bábszínészként ez nagy feladat?

Szerencsés vagyok, hogy ilyen hangom van; viszont azt gondolom, hogy mindenkiben benne van minden archetipikus elem: éppúgy a tündér, mint a vasorrú bába, az ördög és az angyal. Bárki bármit elő tud magából hozni. Ez izgalmas kihívás, hiszen a férfilélek nagyon érdekes!

Felnőttek is szokták élvezni az előadást?

Igen, a vásári előadásnak pont ez a lényege. A báb nem fizikai terméket adott el, csak egy élményt. Mindenkihez kellett szólnia, hiszen a gyermekeknek nem volt pénzük.

Bábterápiával is foglalkozol a hétköznapokban. Ez mit takar?

Öt éve dolgoztam ki egy terápiás módszert leukémiás gyermekeknek, amit azóta az egyetemen is tanítok. Ez egy háromlépcsős módszer, gyógyító, mesés és rajzterápiás elemekkel. A szegedi gyermekklinikán foglalkoztam beteg gyerekekkel, de roma fiatalokkal is dolgoztam Sátoraljaújhelyen. Nem igazán mérhető, hogy mennyire és hogyan hat ez a módszer, hiszen a tudattalan eléggé bonyolult és átláthatatlan. Az viszont tény, hogy a színház, illetve bármilyen művészeti formanyelv önmagában is gyógyít.

UTTAM

A keleti filozófia szerint a kisgyermekek bölcsek és tiszták. Gyakran beülök egy-egy bábelőadásra, nem elsősorban a művészi élmény miatt, hanem hogy újra átéljem azt a naiv közvetlenséget, amit csak egy gyermek képes produkálni egy színházi előadás során. A Régi Zsinagóga udvarán ezúttal sem volt nehéz bevonni a kisebbeket, ám meglepő módon az ifjúság sem zárkózott el az interaktív játéktól. Így van, Felséges Királyom?

10.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció