Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2009. évfolyam - 1. szám / DJ Zöld rovat

 

Lapszámaink

Sarnyai Tibor - Az atomokra hullott zenei kultúra zöldes molekulája

nyomtatható verzió

Kell némi zenei előképzettség, hogy valóban rajongóivá váljunk Szepesi Imre szettjeinek. Dj Zöld évek óta elmaradhatatlan zenei felelőse a piros úszóházi THEALTER-es záróbuli jó hangulatának. Bár nem akarja befolyásolni jövőjét, de titkon örül kilenc és fél éves lánya zenei érzékének, és annak, hogy itt-ott már felismeri a papa zenéjét.

Talán a Mediawave-en, talán a Poszton hallották őt zenélni az itteniek, ez lehetett első lépése a Piros Úszóház felé. Szerencsés helynek tartja Szegedet, mert szettjeihez kell egy kis zenei előképzettség és nyitottság, hogy igazán élvezni lehessen őket. Mindez a THEALTER-es partikon mindig megvan. Eklektikus műsorában Dj Zöld szereti körüljárni a dolgokat, ahogyan azok egymásra hatnak: így jutunk el az ír népzenétől a countryn át a rock ’n’ rollig, vagy a jamaicai zenétől a skan keresztül a latin-amerikai ritmusokig. Szereti azt is megmutatni, hogy itt, Kelet-Európában is születtek igazán jó zenék: mit jelent Karel Gott Lady Karnevalja, vagy honnan építkezik a Zagar. Hiszen még a legfrissebb irányzatok is mindig visszanyúlnak valahová, így lehetett például tavaly olyan estje Szegeden, amely ezeket a feldolgozásokat mutatta be.
Nem a modern pendrive-lemezlovas ő, aki nyolcvangigányi tartalommal érkezik a bulira. Több mint ezer, de talán kevesebb mint ötezer bakelit közül válogathat ma. Úgy érzi, hogy szinkronban van, hiszen igyekszik odafigyelni a jó zenékre. Persze ha azt vesszük, hogy egy héten megjelenik, mondjuk, ezerórányi zene, ebből, ha csak kétszáz érdekli, már az is túlfeszíti a rendelkezésre álló 168 órát. Most egyébként Tomsits Rudolf Álom és valóság című albumát keresi bakeliten. Mint mondja, jóval válogatósabb lett, mint a hetvenes évek végén volt, amikor elkezdte a gyűjtést.
Dj Zöld úgy véli, körülbelül 2000 tájékán szakmája végleg elveszítette mítoszát. Egyetlen laptoppal és egy jó szoftverrel ma már bárki adhat zenét egy középiskolai bulin, a tóparton vagy egy VIP-partin pornósztárokkal. Természetes dolog, hogy a kereskedelmi rádiózással kompatibilis zenék szólnak az ország diszkóiban, de még mindig vannak, akik őrzik egy-egy molekuláját az atomjaira hullott zenei kultúrának. Szerinte elsősorban egyéniség, koreográfia kell egy jó bulihoz, és ez nem mindenkinek adatott meg.
Bevallja, hogy megpróbálkozott ő is egy albummal: úgy 15 évvel ezelőtt leült egy számítógépes guruval, de túl türelmetlen volt kivárni, hogy megszülessen a zene, ráadásul nem is volt elégedett azzal, amit felvettek. Egy jó ötlet nagyon kevés ahhoz, hogy valakit zenésznek hívjunk – mondja. Nem is tartja túl szimpatikusnak, ha valaki egyetlen albumából él évekig.
Családja költségvetésének körülbelül egyharmadát adja a zenélés, emellett egy budapesti cég székesfehérvári üzletét vezeti. Dj Zöldnek van egy kilenc és fél éves lánya, aki már énekelget, láthatóan van zenei érzéke, de apja nem akarja befolyásolni a választását. Annak viszont örül, hogy lánya itt-ott felismeri, ha a szettjeiből már hallott zene szól valahol: ez a papa zenéje.


SARNYAI TIBOR

15.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció