Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 27, Csütörtök

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Szüfrazsisztek - bemutató

27. Csütörtök 16:00     Klauzál tér

30'

Játszók: Baranyai Balázs, Biácsi Bettina, Börcsök Bálint, Elefánti Emma, Hus Laura, Kállai Dávid, Karsai Dóra, Kozma Hanna, Mari Dorottya, Mátyás Viktória, Rauth Rebeka, Sikó Koppány, Szabó Annamária, Szabó Tamás, Szalai Kinga, Tímár Bendegúz, Tóth Tibor, Zsótér Kitti
Rendezőtanár: Csapiné Matos Ibolya

„Valahol egy messzi-messzi galaxisban… az Adultéra nevű bolygón élő bohemberek között ádáz harc bontakozott ki. A hímnemű egyedeknek a nőneműek ellen indított háborúja a harmincadik század legnagyobb harcává terebélyesedett, s a bolygó pusztulásával fenyegetett.”

„Van a nő és a férfi. Vagy a lány és a fiú. Nos: a nő, az nő; a férfi, az férfi. A lány pedig lány; a fiú pedig fiú. A nő, az nem férfi, és viszont: a férfi az nem nő – de úgy is mondhatnám, hogy a lány, az nem fiú, és viszont: a fiú, az nem lány. Ha a nő az nő, akkor a nő nem férfi. És ha a férfi az férfi, akkor a férfi nem nő. Másképp: ha a lány, az lány, akkor a lány nem fiú. És ha a fiú az fiú, akkor a fiú nem lány. Ha viszont a nő nem férfi, vagyis a lány nem fiú, akkor a nő, nő és a lány lány. És ugyanígy, ha a férfi nem nő, vagyis a fiú nem lány, akkor a férfi, az férfi és a fiú az fiú. Tehát nő és férfi, ami voltaképpen férfi és nő. Másképp fogalmazva: lány és fiú, ami természetesen ugyanaz, mint fiú és lány. Satöbbi, etceterá, és így tovább.”Az előadás címe saját alkotású szó: a férfi egyenjogúságért küzdő mozgalom harcosai, az általunk újraírt, nők uralta történelem elnyomott, de mára öntudatára ébredt hőseinek elnevezése.
Itt és most – kies hazánkban, ma – a „vak komondorok” és a „fehérvári huszárok” korában izgalmas elképzelni, hogyan alakult volna a világ sorsa, ha a teremtés koronája nem a férfi, hanem a nő.Az előadás létrehozói – az „exek” – egy alkalmi társulat tagjai: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának volt növendékei. A tagozat az ország legrégebben működő, a színházművészet megismertetésével és megszerettetésével foglalkozó középiskolai képzése. A MASZK Egyesület jóvoltából közel egy évtizede nyaranta összeáll a THEALTER idejére egy „exek” csapat, hogy nosztalgiázzon: a tagozaton megkedvelt alkotómunka felelevenítésével létrehoznak egy utcaszínházi produkciót.

www.hmg.hu 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció