Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 22, Szombat

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Homo Ludens Project - MASZK Egyesület (Szeged): KZ-oratórium - Pilinszky János azonos című műve nyomán

22. Szombat 17:00     ZUG művészeti tetthely

60'

Szereplők:
Kisfiú: Kállai Ákos, Öregasszony: Frank Tímea, R.M: Szilágyi Szabolcs
Kar: Ferenczy Orsolya, Kléner Judit, Gyüdi Eszter, Beslin Anita, Kohlmann Márta, Roszík Melitta, Büte László, Gyüdi Sándor, Kós Péter, Kohlmann Ferenc, Kohlmann Tamás, Muntag Lőrinc

Zeneszerző: Gyüdi Eszter
A hangfelvételt készítette: Pétervári Lajos
Díszlet: Kovács A. Gyula
Szakmai konzulens: Balog József
Rendező: Benkő Imola Orsolya

Öregasszony, Kisfiú, R.M.
Koncentrációs táborban élnek. Pilinszky János költői lágerében. Emlékeznek. Ha mi emlékezni akarunk, képeket nézünk a borzalomról, moziba vagy jelen esetben színházba járunk, hogy ott nézzünk farkasszemet a vagonokba zárt kiáltással.
Te elképzelted már, milyen lehet egy lágerben? Vagy egyszerűen már a gondolatra rázárnád az ajtót?
Mi a kapcsolat a mai társadalom és szögesdrót tépte magány között? Hogyan szólalhat meg e „botrányos szentség” a montázs-dráma nyelvén? Milyen lehet, amikor összekulcsolódik a költői színház a valóság rettenetével? Mit jelenthet ma a halállal való összebámulás? Mit akarhat szerinted egy elnyűtt, csont és bőr, alig pislákoló lélek a ma emberétől?


Fotók: Fekete Gergő

„A Homo Ludens Project „játékos” módon, de hangsúlyosan, komolyan beszél a halálról és arról a világról, amelyben a halál a valóság. Meghökkentő és erős momentum, amikor a szemünk előtt jelenik meg az áldozat, aki fél, a gyilkos, aki nem érzi, hogy öl vagy bántalmaz. A két párhuzamos világ az előadás végére szinte összeér, és ez csendes megállásra készteti a nézőt. Reflektálnunk kell arra a világra, amelyben élünk. Figyelni kell! Figyelnünk kell, hogy ne maradjunk le a súlyos és szent gondolatokkal, hanem – s bár ez a nehezebb – fordítsuk tekintetünket a botrányos felé is.”
Sztupkai Marcell: A játékos ember magánya, memoriaonline.huA Homo Ludens Project alkotóközössége a Szegedi Focus Műhely Alapítvány segítségével jött létre 2013-ban, megálmodója és létrehozója Benkő Imola Orsolya, aki korábban a Szegedi Focus Műhely társulatának művészeti vezetője és rendezője volt. Az alkotóközösségi szemlélet lehetővé teszi, hogy szabadon és játékosan közelítsék meg a társadalmi problémákat, hogy a különböző művészeti ágak, műnemek és műfajok keveredéséből új műfajokat hozzanak létre, és  megőrizzék nyitottságukat az európai és tengerentúli kortárs művészetek felé.
Számos előadásuk partnere a MASZK Egyesület, rendszeresen megmutatkoznak a THEALTER fesztiválon, az idei programsorozat része a KZ-oratórium utolsó két előadása.

www.homoludensproject.hu

Támogató: EMMI

Korlátozott nézőszám!

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció