Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 22, Szombat

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

k2 Színház (Budapest): Cserna-Szabó András: Sömmi

22. Szombat 19:00     Kisszínház

100'

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs
Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Kálmán Eszter
Díszlet: Fekete Anna
Zene: Rozs Tamás és a csapat
Fény: Kehi Richárd
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Rendező: Hegymegi Máté

Rózsa Sándor története nem poros, régi tárgyként kerül kiállításra Cserna-Szabó András 2015-ben megjelent regényében, hanem hús-vér magyar sorstörténetként. Pontos képekkel, sűrű nyelvvel festi le mindazt a brutalitást, kegyetlenséget, amivel ezek a betyárok igazságot tettek, bosszút álltak, fegyelmet tartottak a pusztában. Megelevenedik a pandúrokkal folytatott, soha véget nem érő hajsza, amelynek tétje egyik oldalról a terror leszámolása, míg hőseink részéről küzdelem a túlélésért. Hiszen ők nem a maguk döntéséből lettek betyárok, ha már így hozta az élet. És ha már adatott az út az alvilágba, hát menjenek a legmélyére. A szemünk előtt alakul át és részegedik meg saját, egyre növekvő hatalmától Rózsa Sándor, akit csak Gazdának lehet hívni. Ördögi easternre számítson a néző, kegyetlen, de igaz szavakra. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nem csak a szegénylegényekről hullik le a lepel, de magáról a történelemről is.

„A Robin Hoodként induló ünnepelt betyárvezér a szemünk előtt mámorosodik meg és veszti el önkontrollját egyre növekvő hatalmától. Az igazságszolgáltatásból mindinkább terror lesz. Akit eleinte még szántunk sorsa miatt, apránként szörnyeteggé válik. De miért is csodálkoznánk? Természetes, hogy a sivár tájon, kegyetlenségen nevelkedett s szocializálódott ember anyanyelvi szinten beszéli az agressziót. A gyerekkori traumák és a mindent körülvevő sömmi kitermeli az embertelenséget. Épp, mint ahogy Móricz is mutatta.”
Marik Noémi: A puszta Rózsát terem, 7ora7.huFotók: Slezák Zsuzsi

A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, ami a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött Benkó Bence és Fábián Péter vezetésével, majd 2014-ben váltak hivatalosan is társulattá. Az elmúlt évadokban előadásaikhoz rendszeresen vendégül hívtak független alkotókat, akikkel együtt dolgozva új színházi formanyelveket, gondolkodás- és kifejezésmódokat ismerhettek meg. Számos alkalommal láthatta előadásaikat a szegedi közönség is, 2015-ben pedig a k2 Színház volt a THEALTER díszvendége.
A Sömmit Hegymegi Máté rendezte, aki számos Forte-előadásban játszik, és akinek KOHLHAAS című rendezése nagy siker volt a 2015-ös fesztiválon. Most fizikai színházi rendezőként elsősorban a próza és mozgás viszonya foglalkoztatta, hogy hol kerül előtérbe egyik és hol fontosabb a másik, és vajon milyen metszéspontjai vannak mindennek egy konkrét irodalmi anyag tükrében.„Ami izgalmas ebben, hogy Cserna-Szabó nagyon jól fogja meg azt, hogy ezek a 20-22 éves srácok, akik együtt betyárkodnak, fosztogatnak, tulajdonképpen csak a saját szemléletük szerint tesznek igazságot. Ezeknek a fiatal embereknek nincs igazából jövőjük, vagy nincs mibe kapaszkodniuk. Periférián vannak mindannyian és ebből áll össze egyszer csak egy olyan csapat, ami elkezdi élhetővé tenni a környezetet, megpróbál jobb körülményeket kiépíteni maga körül. Mert ezen a pusztán – és ezért is az a címe, hogy Sömmi – tulajdonképpen semmi nincs. Aztán sajnos átcsúsznak abba, hogy nem csak igazságtétel lesz belőle. Ez nem egy Robin Hood-story, hanem egy iszonyatosan erős visszaélés, és Rózsa Sándor elborulása, hogy miként fosztogat és gyilkol.”
Vass Antónia: „Az ember mindig más akar lenni” - interjú Hegymegi Mátéval, sugopeldany.hu

www.facebook.com/k2szinhaz

Külön köszönet Kákonyi Árpádnak.

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció