Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 23, Vasárnap

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Mentőcsónak Egység – STEREO Akt (Budapest): Cím nélkül - hajlék-kaland-játék

23. Vasárnap 16:00     Vasvári SZKI

130'

Szereplők: Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola
Játékvezető-szakértő: Szenográdi Réka
Szerző: Fábián Gábor és a stáb
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Zenei vezető: Rimóczi István
Látvány: Schnábel Zita
Játékfejlesztők: Tar Ágnes, Bass László, Csató Bálint, Gosztonyi Márton, Jakus Róbert
Konzultáns: Bass László
Produkciós asszisztens: Török Tímea, Tési Dóra
Rendező: Boross Martin

Nem telik el úgy nap Magyarországon, hogy két-három ember ne veszítené el lakhatását. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. A Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amely által a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul.

A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.
Az előadásban az alkotók részleteket használnak fel a Fedél Nélkül utcalapból, a HajléktaLand című könyvből, Misetics Bálint Gátak építése helyett című tanulmányából, valamint hajléktalan emberek műveiből és valós történeteiből idéznek.


Fotó: Bartha Máté

„A középpontban az utcán élők lehetőségeinek és túlélési stratégiáinak mérlegelése, valamint egy elérhetetlennek tűnő összeg – százezer forint – összegyűjtése áll, ami nem is olyan könnyű. Mert hát mit is kell mérlegelnünk? Konkrétan azt, hogy futja-e a kéregetésből összegyűjtött pénzből szállóra vagy a zsúfolásig telt fapadra, netalán ebben a hónapban is az utcán alszunk majd.
Ez az előadás tulajdonképpeni tétje is. Szembesülni azzal, mennyire nehéz nap mint nap helyesen dönteni arról, hogyan éljünk túl a fiktíven meghatározott harmincezer forintos induló „tőkével“ Budapesten, októbertől márciusig, fedél nélkül. Az alkotók ezt a ráismerést igyekeznek leginkább érzékeltetni az alcímben is szereplő kaland-játékkal, melynek során a színészek a nézőkkel együtt közösen alakítják a frissen hajléktalanná lett főszereplők történetét.”
Gáspár-Singer Anna: Versenyfutás a túlélésért, 7ora7.hu
„A feszültséget nemcsak a szorító alapkörülmény hordozza magában, hanem a döntéshelyzetek sokasága is. Minden hónap elején választunk az utca, a „fapad”, azaz az éjjeli menedékhely és az ezeknél jóval költségesebb, ám a legkevésbé egészségromboló átmeneti szálló közül. Szereplőink élete különbözőképpen alakul havonta, így a sorsfordító pillanatokban szintén döntenünk kell a nevükben. Egyre súlyosabb helyzetben találjuk magunkat, és ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá válik, hogy „életünk” alakulásában a szerencse szerepe igen nagy.”
Takács Ágnes: Komolyan játszva a hajléktalansággal, prae.hu

www.mentocsonak.com
www.stereoakt.hu

Produkciós partnerek: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), Menhely Alapítvány
Támogató: Budapest Bank Budapestért Alapítvány

Korlátozott nézőszám!

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció