Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 24, Hétfő

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoport (Budapest): A néma tartomány

24. Hétfő 20:30     Régi Zsinagóga

70'

Szereplők: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Szepes Anna, Formán Bálint
Zene: Formán Bálint
A rendező munkatársa: Tési Dóra
Rendező: Pass Andrea

„Kedves nézőink! Most egy olyan darabot fognak látni, amiben a valósághoz fordultunk segítségért. Bosszantó hírekhez, kedélyt borzoló eseményekhez, lesz köztük ilyen is, olyan is. A kommentek se kerülték el figyelmünket, az egyszerű olvasó nyers véleményére is kíváncsiak voltunk. De ne ijedjenek meg, nem fárasztjuk önöket politikával, közéleti problémákkal. Egy elképzelt tartományba vezetjük el önöket, egy új időszámítás után, ami egy bizonyos Hang megszólalásához köthető. A Hang, e titokzatos Hang, ha kellően figyelünk rá, fel-felcsendül azóta is, hogy fenntartsa a békét a tartomány lakói számára. Ők, a kiválasztottak, már egységet alkotnak. Együtt lélegeznek, énekelnek, és együtt hallgatnak, ha kell.”

A Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportja – hat huszonéves közreműködésével – 2015-ben Pass Andrea irányításával alakult meg. Első, a tehetségek magyarországi sorsáról készített előadásukat Pokolra kell annak menni címmel tavaly mutatták be, idei bemutatójuk a mindennapjainkat mérgező gyűlöletbeszéddel foglalkozik: fiatalok mondják el – nem csak fiataloknak – hogyan érzik magukat ők ma Magyarországon, ahol az embertelen, gyakran gyilkos indulatú szólamok ennyire népszerűek.


Fotók: Bartha Máté

„A Mentőcsónak működése során arra jutottunk, hogy szükséges létrehozni egy olyan programot, ami kifejezetten társadalmunk működésére reflektál. Már a Szputnyik Antigoné című tantermi előadásain kiderült számunkra (mellyel bejártuk az országot), hogy a diákok túlnyomó többsége nem érzi szükségesnek megdönteni a zsarnok Kreón hatalmát, és mint a népet alkotó tömeg Iszméné attitűdjét választva, szemben Antigonéval, inkább kompromisszumot kötnek a fennálló, elnyomó rendszerrel. Éppen ezért szeretnénk felhívni a diákok figyelmét a társadalmi aktivitás fontosságára, megértetni velük a részvételi demokrácia lényegét és azt, hogy a sorsuk irányításába van beleszólásuk, rajtuk is áll, hogyan alakul a jövőjük. Úgy érezzük, hogy a diákok nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a demokrácia, annak vélik, amit jelenleg megélnek, nincs egy jó példa vagy modell, amivel ütköztetni tudnák.”
(Pass Andrea)„A csendben lévőket kell megfogni, akik ma még szó nélkül hallgatják a gyűlöletbeszédet, és hiába nem értenek egyet, nem mernek megszólalni, úgy érzik, hogy nincs eszközük megváltoztatni a világot. Azt gondolom, hogy még mindig ők alkotják a többséget: a csendben lévők és nem a hangosan gyűlölködők. Őket kell megszólalásra bírnunk!”
Gócza Anita: „A csendes többséget kell megszólalásra bírnunk!” - interjú az alkotókkal, hvg.hu

www.mentocsonak.com


15 éven felülieknek!

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció