Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 24, Hétfő

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Tünet Együttes (Budapest): Az éjszaka csodái – tánc, tüll, tablet

24. Hétfő 18:00     Kisszínház

60'

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó
Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor
Zeneszerző: G. Szabó Hunor
Látvány/Visual design: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
A rendező munkatársa: Czakó Máté
Rendező-koreográfus: Szabó Réka

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?
A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát.
Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és - mint Weöres költészete nagyon gyakran - korhatár nélküli. Ezt a nyelvezetet teremtik újra a színpadon Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek festményeivel, grafikáival és animációival.
Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevű szoftvert, ami életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élő szereplőkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán
„Jön a söprőgép tompa morajjal,
mögötte a hajnal
fut lobogó szőke hajjal,
csörömpöl a reggel, száll a fény...
és az éji tág csodát,
ezt a fura micsodát
ketten láttuk:
te meg én.”


Fotó: Mészáros Csaba

„Mára már a különböző – például 3D mapping – vetítések és interaktív videotechnikák használata nem okoz különösebb meglepetést a színházban, azonban ezeket sokan csak egyszerű illusztrációként használják munkáikban. Szabó Réka azonban kivételt képez ez alól, Az éjszaka csodái című rendezésében az interaktív videotechnika, az animáció és a grafika ugyanúgy az előadás játékosai, mint a táncosok, Furulyás Dóra és Szász Dániel. Játékosság – talán ez a legjobb szó, mellyel tömören le lehet festeni a Tünet Együttes összművészeti alkotását, melyben a fény, a zene, a képzőművészet és a tánc végre valóban kiegészíti és kiteljesíti egymást.”
Antal Klaudia: Kirándulás a tudatalatti őserdejében, tanckritika.huA Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás, művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. Előadásaik, amikben a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. A színészekből és táncosokból álló társulatban minden művész alkotótárs, darabjaik erőteljesen építenek a szereplők személyiségére és kreativitására. Nem ismernek műfaji határokat, egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást, és kedvelik a különleges technikai megoldásokat. Hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató-megmozgató témákat dolgoznak fel és szólaltatnak meg a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal. Az éjszaka csodáit a 7óra7 színházi portál 2015-ben beválogatta az év 40 legfontosabb előadása közé.

Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevű nézőink személyi igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják az előadást.

Külön köszönet Gőz Istvánnak.
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

www.tunet.hu

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció