Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 27, Csütörtök

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Nézőművészeti Kft. (Budapest): Testvérest

27. Csütörtök 21:00     Régi Zsinagóga

95'

Játsszák: Katona László, Scherer Péter, Simkó Kati
Jelmez: Pirityi Emese
Dramaturg: Gyulay Eszter
Dalszöveg: Molnár Gusztáv
Zene: Katona László és Molnár Gusztáv
Asszisztens: Hodászi Ádám
Rendező: Scherer Péter

Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja, mi az a loop, meg a cuvé, nem is lesz még egy ilyen valaki. Persze Sacika jókor ölel, és jókor ordít, ami talán több, mint magányosan meghalni álmok és célok nélkül. De nehogy már meghatódjunk önmagunktól, inkább szóljon a rock’n’roll és irány a patológia!

Az irodalom, a történelem és a mitológia tele van ismert testvérsztorikkal. Jákob és Ézsau, Káin és Ábel, Romulusz és Rémusz, és még folytathatnánk a sort. A testvérharc és szeretet örök és természetes téma, mindenkinek van hozzá köze. „Hogy van az, hogy két testvér ugyanabban a családban nő fel, ugyanolyan közegben, elvileg ugyanazt a szeretetet és törődést kapják, de mégis nagyon különbözőképpen tud alakulni a sorsuk? Vajon ez pusztán genetikai kérdés-e, hogy valaki mennyire lesz sikeres vagy mennyire csúszik meg az életében?” Ezek a kérdések fogalmazódtak meg Scherer Péter rendezőben és Gyulay Eszter dramaturgban, mikor hozzáláttak a darab előkészítéséhez. A kész szövegkönyv saját élményekből, a színészek improvizációiból, beszélgetésekből, szakirodalomból, olvasmány és filmélményből állt össze.


Fotók: Torják Orsi

„Ami Katona Lászlót illeti, ő szerepkettőzésével az előadás egyértelműen legkiemelkedőbb színészi teljesítményét nyújtja. Zsolt figurájából kiindulva teremti meg az elhunyt testvért, Gábort, akinek küllemében csak minimális, mégis jelzésértékű különbségek vannak. A barátnőjére szoruló rockzenészként némileg ugyancsak sajnálatra méltó Zsolt mellett Gábor a valóban tragikus sorsú, lecsúszott, kedvetlen munkanélküli, aki valahogy mégis úgy érzi, hogy mindent jobban tud. (...) Katona László játéka attól igazán nagy, hogy ezt a figurát is meg tudja teremteni úgy, hogy együttérezzünk vele.”
Stermeczky Zsolt Gábor: Ráérős változások, RevizorA Nézőművészeti Kft.-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László és Gyulay Eszter, akikhez 2012-ben csatlakozott Kovács Krisztián. A társulat fő profiljában fontos szerepet töltenek be kortárs magyar szerzők darabjai, felnőtteknek szóló produkcióik mellett rendszeresen készítenek tantermi előadásokat is. A társulat egyik jellegzetes sajátossága a work in progress munkamódszerrel létrehozott előadásszöveg, aminél a színészi improvizációban észrevétlenül keveredik a fikció a valósággal.

Támogatók: EMMI, NKA

www.nezomuveszeti.hu

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció