Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 22, Szombat

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

SzínMűHely Produkció (Budapest) – MASZK Egyesület (Szeged): Ivan Viripajev: Oxigén

22. Szombat 21:30     Régi Zsinagóga

70'

szereplők: fiú: Márkus Sándor, lány: Eke Angéla
zene: DJ Sanyi és Adam Salman
fordította: Kis Orsolya
a szöveget a fordítás alapján átdolgozta: Horváth „Színész Bob” Kristóf
látvány: Márkus Sándor
styling: Eke Angéla
ruha: ZSIGMOND DORA menswear
produkciós vezető: Szilágyi Mária
a rendező munkatársa: Bálint Eszter
rendező: Szilágyi Bálint

Mi az, amit megtennél, hogy ne fulladj meg? Te meddig mennél el? Hazudnál? Lopnál? Csalnál? Ölnél is, hogy túléld? Tanúskodnál hamisan? Esküdöznél, becsapnád a barátaidat, nem néznél tükörbe?
Levegő kell. De nem az a silány, poshadt, áporodott. Oxigén kell. Valami új, valami friss. Különben légszomjan halsz. Mert nem elég, hogy beszívod, oxigéndúsnak is kell lennie. Nem elég, hogy fogyasztod, neked magadnak is oxigénné kell lenned, különben semmit sem ér az egész.
Erre ébred rá a kisvárosi Szása-fiú, mikor megpillantja a nagyvárosi Szása-lányt. Eddig nem élt. Csakhogy az oxigénhiányos létből kiszakadni borzasztó. Hazudni kell hozzá, ölni, szívni és fújni. Történetük egyszerű, mint az oxigén-molekula: minden más korábbi rendet vadul feldúlva párban egymáshoz kötődnek.


Fotók: Noval Goya

A darab szerzője Ivan Viripajev, a fiatal orosz drámaíró nemzedék egyik legjelentősebb alakja, „a színház szent őrültje”. Az Oxigén szinte bombaként robbant be 2002-ben az orosz színházi életbe, azóta lefordították lengyel, német, bolgár, román, angol és francia nyelvre és számos helyen színpadra állították. A dráma remek alapanyag, az Y-generáció élet értelmét boncolgató kérdéseit, légszomját kiáltja az éjszakába egy tragikus kimenetelű ámokfutás történetén keresztül. Elsősorban fiatalokról és fiatalokhoz szól, de bárki számára fontos kérdéseket feszeget.
A dráma szövegét Horváth „Színész Bob” Kristóf, a sokoldalú slammer dolgozta át a magyar nyelvű ősbemutatóhoz, aki instruktorként végig is kísérte a próbafolyamatot, az előadást Kovács Kinga (Dj Sanyi) és Salman Ádám (Adam Salman), a hazai underground zenei színtér sokoldalú DJ alkotópárosa fogja végigkísérni. A két Szását a a Nylon Group színészei, a szellemes trash díszletért is felelős Márkus Sándor és a Junior Prima díjas Eke Angéla jeleníti meg. A frissen végzett Szilágyi Bálint több rendezését megismerhette már a szegedi közönség is: 2016-ban a THEALTER junior díját nyerte el két ősbemutatóval (Rosalie elmegy meghalni és Az aranjuezi szép napok), az Alszanak a halak? című monodráma 2016 őszén, a Karnyóné pedig idén tavasszal volt látható a Régi Zsinagógában.

„[Viripajev] igazi drámaíró, aki tényleg színházban gondolkodik. Ezt a fajta szerzőt sajnos ma már a kihalás fenyegeti. Hitelesen beszél a metafizikáról, nincs benne blaszfémia, de téríteni sem akar. Az Oxigén Jézus hegyi beszédének egyes részleteit ragadja meg, és indít el belőlük szabad asszociációt – mindegyikkel arra a következtetésre jut, hogy a világ nem olyan, hogy helyesen lehessen benne élni.”
Mi lett volna, ha Jézus rappernek születik? - Szilágyi Bálint a darabról, szinház.hu
„Ha akarjuk, akkor van történet és van ennek a történetnek a folyamatos mesélése és a kettő reflexiója egymásra, példabeszéd ez, pont, mint a Bibliában. Szimbolikus történetek gyilkosságról, drogozásról, ivásról, baszásról vidéken és nagyvárosban. Kinyilatkoztatások sora humorosan, provokatívan, egymás után egy órán keresztül. (…) Eke Angéla és Márkus Sándor nagy erőkkel dolgoznak, jól áll nekik a koncertszínházi forma, laza megmondó emberek, élő szövegoszlopok, divatos szutyokban pózőrködő rocksztárok.”
Hodászi Ádám: ruszki jézuspop – KDF beszámoló 1. felonline.hu


www.szinmuhely.hu
www.facebook.com/nylongroupofficial


Támogatók: NKA, MASZK Egyesület (Szeged), Kortárs Drámafesztivál Budapest 2016, Zsigmond Dóra menswear, DORSKI Studio, PEBACO Kft., MK Tanácsadó Kft.

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció