Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2017 / Július 23, Vasárnap

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Jami körzet: a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás - magyarországi bemutató

23. Vasárnap 21:00     Kisszínház

100'

előadók: Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Neąković
írta: Milena Bogavac
zeneszerző: Marko Grubić
zenészek: Jamal al Kiswani, Nemanja Dragaą, Marko Grubić (VROOOM)
rendező: Kokan Mladenović

A zenés áldokumentumjáték egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. A felfedezés felülírja az eddigi ismereteinket: a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. A szerbek, horvátok és bosnyákok számára azonban még fontosabb mindez: mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi. Hamarosan háború robban ki közöttük, amibe a világ nagyhatalmai is beszállnak, de a harcokban a falu elpusztul. A békekötés után nagy multik a világ legnagyobb tudományos vidámparkját építik meg a helyén, a megmaradt lakosság pedig az ősi Jamena lakóit játssza el a turistáknak, neandervölgyinek beöltözve…


Fotók: Duąan ®ivkić

Kokan Mladenović a kortárs szerb színház fenegyereke, akit szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tett az elmúlt évek egyik legizgalmasabb rendezőjévé. Előadásai jórészt korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálják és számos fesztiválon díjat nyertek. Rendszeresen dolgozik határon túli magyar társulatokkal is, az Újvidéki Színházban készített Opera ultima 2014-ben elnyerte a Legjobb előadás díját a POSZT-on. A Jami körzetben a nemzet és a nemzetállamok 19. században kialakult ideájának létjogosultságát veszi górcső alá a 21. század high-tech világában – élő zenei kísérettel és lenyűgöző színészi alakításokkal.Az előadás a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói, tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre. A márciusi bemutató óta számos szerbiai és külföldi fesztiválra meghívták, júniusban a zágrábi „Dani Satire Fadila Hadľića” fesztiválon elnyerte a legjobb kabarészínházi előadás díját, július elején pedig a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díját.

www.facebook.com/naciJAnacija

Tréler Facebookon itt.

Koprodukciós partnerek: Bitef Színház (SRB), Tivat Kulturális Központ (ME), Think Tank Studio (SRB), MASZK Egyesület (Szeged)

Támogató: SOKOJ

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció