Keresés
 
   
 

THEALTER / Hírek

 

Hírek

 

 
 Összesen: 7 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   

THEALTER Tea for Two workshopok és blog jr. kritikusműhely a 28. THEALTER-en

Meghosszabbítottuk a jelentkezést: július 18-ig lehet jelentkezni két workshopunkra és a blog jr. kritikusműhelyre!

28. THEALTER Fesztivál, Szeged, 2018. augusztus 3-11.
6. THEALTER TEA FOR TWO WORKSHOP ÉS BLOG JR. KRITIKUSMŰHELY
„Nem szeme lát, csak szíve” – SHAKESPEARE RELOADED
TRÉNINGVEZETŐK: LÉNÁRD RÓBERT, SARDAR TAGIROVSKY


A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 28. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is. Az évek során tevékenységi körünk egyre bővült, többször teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak is.

WORKSHOP
17-25 év közötti, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátéka, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban azonban most is szabad és tágas a tér.
A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a fiatal alkotók támogatását, az utánpótlás felmutatását. Nem titkolt célunk, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak együtt, akikkel korábban nem – és hogy emellett kiváló előadásokat is lássanak.

LÉNÁRD RÓBERT – TEST ÉS TEÓRIA
Rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője. Rendezői tanulmányait 2008-ban fejezte be az Újvidéki Művészeti Akadémián, diplomamunkáját A szerelem igaz természete címmel a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban készítette el. Rendezőasszisztensként dolgozott Urbán András, Keszég László, Borut ©eparović mellett. Drámáit felolvasószínházi formában többször is műsorra tűzte a POSZT keretein belül a Dramaturgok Céhének Nyílt fóruma. Skizopolisz című drámakötete a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2015-ben. A 28. THEALTERen Christopher Marlowe II. Edwardja lesz látható rendezésében.
SARDAR TAGIROVSKY – ÁLOM ÚJRATÖLTVE
Rendező, színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Bocsárdi László osztályában színházi rendezést tanult, a Budapest Bábszínház stúdiójában bábszínészetet sajátított el, és több helyen tanult színészetet (EUACT, Shakespeare Színművészeti Akadémia). Több metódust tanult olyan világszínházi és filmes mesterektől, mint Alekszej Levinszkij, Paolo Antonio Simioni, Oleg Zsukovszkij, Cristina Pedetta. Színházi tevékenységei előtt filmezéssel is foglalkozott külföldön, színészként. Első kőszínházi rendezése (Csehov: Meggyeskert) 3 színészi díj mellett elnyerte a közönség díját is a POSZT-on. 2016-ban a 28. Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztiválján két előadásért (Úrhatnám polgár, Az eset) kapta meg a legjobb rendezésért járó díjat, 2017-ben a Versailles-i rögtönzés című munkája Románia legrangosabb színházi fesztiválján (FNT) szerepelt. Magyarországon kétszer rendezett a Nemzeti Színházban (6, Figaro házassága), egyszer pedig a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházban (Dosztojevszkij: Idióta). Többnyire külföldön dolgozik (Olaszország, Románia, Szerbia, Oroszország), de tervezi egy nemzetközi csapat létrehozását Budapesten, szeretne többet tevékenykedni Magyarországon. Kurzusokat, tréningeket minden évben tart Magyarországon, olykor Horvátországban vagy a Vajdaságban is. Goldoni: Chioggiai csetepaté című rendezése a 30. Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztivál Versenyprogramjában vesz részt 2018 nyarán.


Fotó: Várhegyi András

A workshopok időpontja: 2018. augusztus 5-10 - bemutató: 2018. augusztus 10.
Mindkét workshop nyelve magyar, a részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban) és a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk.


KRITIKUSMŰHELY
Ha az előadás végén felállva rendszeresen az az érzésed, hogy van mondandód a látottakról, most alkalmad nyílik mindezt egy munkás, de jó hangulatú műhely keretében megosztani másokkal is. Blog jr. kritikusműhelyünkbe várjuk a színház iránt elméleti vagy gyakorlati szinten érdeklődő fiatalok, vagyis leendő dramaturgok, kritikusok, rendezők és mások érdeklődését, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, emellett tudósítanának a fesztivál előadásairól. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A 2017-ben készült írások itt olvashatók.


Fotó: Turay Balázs

A kritikusműhely időpontja: 2018. augusztus 3-11.
A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban) és a fesztivál bizonyos előadásaira ingyenes belépőt biztosítunk.


JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: július 14. éjfél. MEGHOSSZABBÍTVA JÚLIUS 18. ÉJFÉL!
Jelentkezési lap a worskhopokra
Jelentkezési lap a kritikusműhelyre
Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik a workshopok ill. a kritikusműhely teljes időtartamában jelen tudnak lenni.
Maximális létszám: workshoponként 15 fő, blogjr kritikusműhely: 5 fő!
A felhívás pdf-ben letölthető itt.

2018.07.13.

forrás: MASZK

Gyere önkéntes segítőnek a THEALTER fesztiválra!

Csatlakozz csapatunkhoz!

Idén augusztus 3-11. között rendezzük meg a 28. THEALTER fesztivált. Ez emberi években mérve is sok, hát még egy fesztiválnál. Rengeteg tapasztalatot, élményt gyűjtöttünk ez idő alatt, amit most szívesen megosztanánk Veled is!

Téged várunk, ha közösségben gondolkodsz, szeretsz szórakozni, csapatban dolgozni, kreatív vagy, határozott a fellépésed, na meg érdekel a színház.
Legyél minimum 18 éves, és érj rá a THEALTER előtt és/vagy a fesztiválon!

Amit nyújtunk neked:
-    28 év tapasztalata (rengeteg sztori)
-    szállás a fesztivál idejére (kollégiumban)
-    napi egyszeri étkeztetés a fesztivál alatt (te választasz kaját)
-    a beosztástól függően programok látogatása ingyenesen

Amit kérünk tőled:
-    minél több szabadidő a THEALTER előtt és alatt

Aminek örülünk:
-    angol nyelvtudás
-    korábbi tapasztalat az önkéntességben
-    elhivatottság a közösségi és kulturális programok iránt

A jelentkezési lapot itt találod, a jelentkezési határidő 2018. július 22.

Várunk a THEALTER-re! Légy részese!

Ha bármi kérdésed lenne, keresd munkatársainkat:
Petró Annamária: petro.annamari@maszk.hu  30/697-2004
Zélity Dávid: zelity.david@maszk.hu  30/720-0279


2018.07.03.

forrás: MASZK

Elhunyt Király Nina

Király Nina színháztörténész kezdeti lépéseink egyik legfontosabb támogatója, mentorunk, később munkatársunk lett.

Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember, elméleti munkássága keretében olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott.
1962-ben diplomázott orosz nyelvtudományból a Moszkvai Lomonoszov Egyetemen, majd a budapesti ELTE Szlavisztika Tanszékén tanított 1964-1994 között, 1973-tól docensként. 1993-1999 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója volt.
Lengyelországban Tadeusz Kantor munkatársaként dolgozott, és tizenöt évig tanított a Jagelló Egyetemen. 1975-ben a Lengyel Kultúráért érdemrend, 2005-ben a Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja kitüntetésben részesült, 2012-ben Jászai Mari-díjat kapott.
Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja volt, 2013-tól a Nemzeti Színház külföldi kapcsolatainak szervezőjeként dolgozott.

Személyes kapcsolatban volt olyan nagy színházi mesterekkel, mint Jerzy Grotowski, Ariane Mnouchkine, Eugenio Barba – ő volt az, aki fáradhatatlanul kötötte össze egymással az általa elismert színházi embereket Magyarországtól kelet fele a távoli Szibériáig, észak fele imádott lengyelein át a skandináv országokig, nyugat fele egészen New Yorkig. Számos együttműködésnek volt katalizátora egy-egy angolul, oroszul, lengyelül vagy magyarul tartott előadása Krakkóban vagy Moszkvában, Zakopanéban, Permben, Budapesten vagy Athénban.
Olyan könyveket köszönhetünk neki magyarul, mint Jan Kott-tól A lehetetlen színház vége, Anatolij Vasziljev Színházi fúgája és Tadeusz Kantor Halálszínháza, amely a MASZK Egyesület és az OSZMI közös kiadásában látott napvilágot, 1994-ben.


Mély fájdalommal vesszük tudomásul, hogy távozott Király Nina, akivel szinte a megalakulásunkkal egy időben, 1991-ben ismerkedtünk meg, és aki aztán kezdeti lépéseink egyik legfontosabb támogatója, mentorunk, később munkatársunk lett.
Az ő tanácsára látogattunk el az akkor már archívumként működő wroclawi Grotowski-központba, ahol egykor a világhírű mester vezetésével a Laboratoriumszínház készítette előadásait (ennek a látogatásnak köszönhetően a második Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóján, 1992-ben 11, a Laboratóriumszínház előadásait és tréningjeit bemutató filmet láthattak a szegediek), és Krakkóba, ahol a mester elhunyta után befejezett, utolsó Tadeusz Kantor előadást láthattuk, beszélhettünk színészeivel, belepillanthattunk filmjeibe, megcsodálhattuk képeit és az előadásokhoz készített szerkezeteket, bábokat.
Ez az út volt az első csoportos külföldi utunk MASZK Egyesületként, szinte zarándoklat, tisztelgés a mesterek előtt, fontos kapcsolatok kiindulópontja.
1992-től 1994 novemberéig vállvetve dolgoztunk azon, hogy megjelenhessen az a gazdagon illusztrált kötet, amely elsőként gyűjtötte egybe magyar nyelven Tadeusz Kantor, a XX. századi lengyel színház meghatározó alakjának írásait.
Később sem szakadt meg a kapcsolatunk: számítottunk tanácsaira fesztiváljaink kínálatának összeállításakor, és jó néhány kötetről álmodoztunk még közösen az évek során…
Kedvességéért, segítőkészségéért, az ismeretlen, lelkes amatőr színjátszó egyetemistákkal szembeni nyitottságáért nem lehetünk eléggé hálásak neki: egyike volt azoknak, akiket nem nélkülözhettünk a kezdet kezdetén.
Még egyszer mindent nagyon köszönünk, kedves Nina!
Nyugodj békében!


a MASZK Egyesület egykori és jelenlegi munkatársai


2018.06.09.

forrás: MASZK

Jegyvásárlás

VIII. THEALTER U21 plusz kisfesztiválunk előadásaira jegyvásárlás a Régi Zsinagógában.

VIII. THEALTER U21 plusz kisfesztiválunk előadásaira május 22-27. között a Régi Zsinagógánál lehet - elővételben is - jegyet vásárolni  minden este előadáskezdés előtt 1 órával!

Ugyanekkor a Régi Zsinagóga további májusi-júniusi programjaira is megvásárolhatók a jegyek elővételben.
2018.05.22.

forrás: MASZK

EFFE-minősítést kapott a THEALTER

Fesztiválunk 2017-ben és 2018-ban is a legjobb európai fesztiválok között.

A THEALTER fesztivál újra elnyerte, 2017-re és 2018-ra is, az Európai Fesztivál Szövetség (European Festivals Association (EFA)) EFFE-minősítését! Az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe / Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program olyan fesztiválokat választott ki most is, amelyek egyformán elkötelezettek a művészetek, a művészeti értékek, valamint a helyi közösség és az európai értékek iránt, emellett jelentős hatást gyakorolnak helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is.Az Európai Fesztiválszövetség 30 magyarországi fesztivált választott be a legjobb európai fesztiválok közé 2017-ben, köztük két szegedi programsorozatot: a THEALTER mellett a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

2018.01.19.

forrás: MASZK

 Összesen: 7 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   
a lap tetejére
 

2019 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció