Search
 
  Program | About Thealter | Archive | Press | Links  
 

THEALTER / Festivalblog

 

News

Ez a világunk Húzd le a cipzárt! Csak a zsinór maradt Tanár úr, kérem „Férfiak, ezt csináljátok utánam!” Hány cipő szárad a lelkeden? Mengele és a hét törpe

Videók

 

 

Tanár úr, kérem

2018.07.01.

00:03

Aki úgy dönt, megtekinti a k2 Színház Antigonéját, számoljon azzal, hogy vissza kell ülnie az iskolapadba egy tanórányi időre, vagyis pontosan negyvenöt percre. A színpadon egy osztályterem van, itt foglalnak helyet a nézők és a színészek.

Az első percekben megismerjük Rékát (Piti Emőke), egy laza, rockos megjelenésű, kócos diáklányt, aki színészfelvételijére gyakorol a kissé igénytelen, de rokonszenves megjelenésű osztálytársával, Balázzsal (Viktor Balázs).Aztán bejön az új magyartanár, Kiss Attila (Borsányi Dániel) irodalomórát tartani. Feltételezhető kisebbségi komplexusát azzal ellensúlyozza, hogy nevét óriási betűkkel írja fel a táblára, majd megkezdődik a tanár zsarnoki hatalma. Kihívja Balázst, hogy feleljen az Antigonéból föladott memoriterből, s miközben szegény gyerek küzd a szöveggel, Kiss Attila porig alázza tanítványát. Réka megpróbál kiállni osztálytársa mellett, de egy tanárral ugyebár nem szabad vitába szállni, így a diáklány próbálkozása pityergésbe fullad az oktató vérfagyasztó stílusa miatt.

Aztán következik egy módszertanilag érdekes feladat: a diákoknak érvelniük kell Antigoné bűnösségével kapcsolatban. Réka lesz az ügyvéd, Balázs az ügyész, a tanár pedig természetesen a bíró. Az egész előadás során izgalmasan szövődik bele az eredeti drámaszöveg az osztálytermi helyzetekbe, s ennél a vitánál tisztázódnak leginkább a szerepek: Réka lázadó Antigoné-stílusa, Balázs Iszméné-szerű ellentétessége a jó ítélőképesség és félénkség párosával, valamint Kiss Attila alias Kreón hübrisze. Mint tanár, fegyelmet tartani, „tanítani”, vitázni csupán hatalmi pozíciójának köszönhetően tud, a diákok okos ellenérveire általában üres indulattal válaszol.Tanár és diák vitája egyre csak fokozódik, csendek és kiabálások követik egymást. Réka kiakadása tettlegességig fajul, lesöpri a tanári asztalt, kimegy a teremből. Mondhatnánk, hogy egy ilyen hisztire érthető a pedagógus felháborodása, de az oktató Balázs tisztelettudó érvelésére is ugyanúgy reagál. Kegyetlen és elviselhetetlen stílusa miatt azonnal elutasítjuk azt, amit a tanár mond, és tesszük ezt annak ellenére, hogy vannak megfontolásra érdemes gondolatai.Fábián Péter rendezésében az Antigoné nagyon fontos problémára világít rá: ahogy a felnőtt sem megy be szívesen egy rossz légkörű munkahelyre, úgy a diák sem szeret gyomorgörccsel beülni az iskolapadba. Ezért sem meglepő, hogy amikor a tanár felszólította az osztályt, vagyis minket, hogy aki nem akar tőle tanulni, nyugodtan távozhat, alig páran maradtak bent a nézőtéren.

Mohai Aletta
Fotó: Révész Róbert

to the top
 

2024 THEALTER

Imprint    Sitemap    Privacy policy   Sign in   Registration