Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / A fesztiválról / Ismertető

 

A fesztiválról

Ismertető

nyomtatható verzió

Intro

A ZSINAGÓGA ŐREI

Mostmár harmadik éve, hogy a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója névre keresztelt fesztiválunk egyik helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga. Ez az egyszerű mondat azonban egy olyan helyzetet takar, mely tulajdonképpen kulcs lehet az egész munkánk megérzéséhez.
Amikor 92-ben a MASZK Egyesület tagjai is bekapcsolódtak a fesztivál-sorozat megrendezésébe, elsőnek volt alkalmam kinyitni a Régi Zsinagóga épületét. A hatalmas terem félig teli mindenféle szeméttel, ipari-, konyha alkatrészek, szétrohadt vöröskeresztes hordágyak – és az a bizonyos Tér, igen így, hogy Tér, hiszen ott állt a Színház. Azt mondtam akkor Balog József – később barátommá vált – fesztivál igazgatónak, amit ő is tudott már korábban előttem: itt álla Színház, a mi Színházunk.
Ennek mostmár több éve. Hogy mi van ma? Természetesen semmi és minden egyszerre. Az a hatalmas lehetőség, amit a tér kínál, és az a szándék, hogy élettel kívánjuk azt megtölteni – farkasszemet néz egymással.
Ebben a városban, Szegeden, az elmúlt négy évben, amióta aktívabban bekapcsolódtam a kulturális élet szervezésébe, nem történt semmi. De hogy egészen pontos legyek, egyáltalán semmi. Egyetlen művészeti ágban sem jöttek létre progresszív műhelyek, alkotóközösségek, és ami ugyanilyen fontos, olyan helyek, ahol az alkotófolyamatok megjelenni tudnának. Nincs mecenatúra, nincsenek bizonyosan számonkérhető koncepciók a kulturális vezetés részéről, csak a teljesen amatőr próbálkozások tömkelege.
16 éve, amikor az akkori Városi Tanács megette a Zsidó hitközösségtől az épületet, nem egészen hárommillió forintért, koncerttermet akartak kialakítani belőle. Aztán ennyi. Kiderült, hogy a homogén tér kiszolgálására a szabványok szerint még egy Zsinagóga nagyságú épület kellene kialakítani, erre pedig nincs mód. Majd elteli közel tizenöt év, a város vezetése hol megszavaz összegeket a felújításra, hol pedig visszaveszi azokat. És emellett a kulturális bizottság nemrég kitalálta, hogy a sok felmerült igény miatt a hasznosítási tervet úgy módosítják, hogy nemcsak koncertterem de kiállító hely és befogadószínház is egy helyütt kell, hogy megvalósuljon.
És közel az a tény, hogy A szegeden egy évben színházra költött pénzből négyszer lehetne a Zsinagógát felújítani. Hogy a Szegedi Nemzeti Színházban készült előadások milliókba kerülő díszletei a szabad ég alatt rohadnak szét a raktár területén – néhány előadás után. De nem is ez a fontos. Sokkal inkább az, amiért elhatároztam, hogy megírom mindezt.
Az történt ugyanis, hogy mostanra már bizonyossá vált: jövő tavasszal, ahogy a hideg felenged, megnyitja kapuit a szegedi Befogadó Színház a Régi Zsinagóga épületében.
Addig is nyugodt vagyok , az Épület őrzői éberen ügyelnek arra, hogy minden rendben menjen. Az idén, amikor harmadszor nyitottam ki a Zsinagógát, akkor láttam meg őket. Az üres térben fellebbent a két nagy pillangó, akik itt laknak, s akik őrzik életterük.
Már csak velük kell megegyeznünk, hogy beengednek-e. Én biztos vagyok benne.
FÁBIÁN ZSOLt

Januárban azt mondtuk Fábián Zsolt barátommal, a MASZK Egyesület elnökével, hogy nyári színházi fesztiválunkra Szegedre hozzuk a Balkánt.
Nem sikerült. Zágrábban vagy Ljubljanában hallani sem akartak a Balkánról; később, a tradicionális balkáni területek színházaival tárgyalva már nem is használtuk ezt a kifejezést. Dél-Európa színházai közül viszont sokan bemutatkoznak a Fesztivál egy hete alatt. Olyan csoportok is, melyeknek országai háborúban állnak egymással. Olyanok is, akik között végsőkig felszített ellentétek okoznak riadalmat. És olyanok is, amelyek barátként képzelik el a jövőt. A jövőt, amely ott – délen – készül. Vérrel írják át a határokat, s mégsem hallgatnak a Múzsák. Minden és mindenki színházzá változtatta a környezetét, hiszen ez marad az egyetlen kommunikáció a romok között.
Szarajevó ma VILÁGSZÍNHÁZ maga! S mi pedig színészei vagyunk egymásnak, úgy, ahogy talán még sohasem.
Kérem, nézzük meg egymást! Hogy a jövő még inkább a Múzsáké legyen!
balog józsef

MASZK

-A MASZK (MAGYARORSZÁGI ALTERNATÍV SZÍNHÁZI KÖZPONT) EGYESÜLET FESZTIVÁL-PROGRAMJA, A SZEGEDI SZÍNHÁZI PÁHOLY KÖZREMÛKÖDÉSÉVEL, A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK TÁMOGATÁSÁVAL

Az elmúlt három évben megrendezett Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját követõen a MASZK és a Páholy tagsága elhatározta, hogy új koncepcióval, új névvel, és új köntösbe öltöztetve rendezi meg immáron hagyományossá vált nyári színházi fesztivál-programját.
THEALTER: a Másik (Ember) Színháza, Színpad-Oltár, a Harmadik Színház, az Alternatív Színház Fesztiválja; találkozás, ünnep. Nem az ,,izgalmasat……, az ,,újat……, nem azokat a színházakat keressük és hívtuk/hívjuk meg, melyeket csak elfelejteni vagy megmagyarázni lehet.

A THEALTER programjainak két fõ pillére az Akadémiai rész, illetve a Fesztivál.

--- Az Akadémia keretein belül a Fesztivált megelõzõen — július 12 és 20 között — a szakmai érdeklõdõk két mûhelymunkán vehetnek részt, Csetneki Gábor, valamint Enzo Cozzi (Olaszország) vezetésével. A csoportonként kb. 15 résztvevõ napi 6-9 órás foglalkozásokon ,,testközpontú…… tréningmunkát végezhet. Részletes leírást illetve a jelentkezési lapokat is a mellékelt, ingyen feladható levelezõlapokon lehet igényelni. A részvételi díj csak a szállásköltséget fedezi!
Ü A Fesztivál tematikájának kidolgozásakor vetõdött fel a gondolat, hogy — megtartva az eddigi hagyományokat, (s még nagyobb szigorral), csak a legjobbnak tartott magyar csoportokat hívjuk meg — a Fesztivál külföldi fellépõit idén a Balkán országaiból válogassuk ki. A Vajdaságtól Görögországig kezdtünk el kutatni. Amit találtunk: a szétrobbant kultúrák ellenében—velük megszületõ új színházak, és az ezektõl függetlenül folytatódó hagyományok. Felfedezetlen tájak, nevetségesen szegényes ismeretanyag és kapcsolatrendszer a térség színházaival.
Szeged olyan találkozási pont lesz számukra is, ahol újból természetes együttlétben lehetnek egymással, és lehetünk velük. És itt lesznek azok is, akik már hosszabb-rövidebb idõ óta külföldön dolgoznak(például a vajdasági születésû Nagy József világhírû társulata, a Jel Színház, vagy a Szarajevóból menekült színészekbõl álló, szintén Franciaországban mûködõ Tetovált Színház). Láthatóak lesznek a török színház hagyományos mûfajai is, a Karagöz és a Meddah, vagy az a bolgár avantgarde csoport, mely néptáncra alapozva hozott létre radikálisan új — és jól megszólaltatott — színházi nyelvet.


--- A THEALTER harmadik része a ,,minden más……: a körülbelül húsz fellépõ csoport elõadásain túl kiállítások, filmvetítések, sok koncert (csak példaként említve Andreas Georgiou görög zenész egyedülálló koncertjeit éjszakánként a Zsinagógában), valamint megannyi más kísérõprogram kínál reggeltõl-estig életteli színházi teret az idelátogatóknak.
Tehát: Szeged, Nyár, Színház, Fesztivál, THEALTER!

Stáb

-

  a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció