Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2003. évfolyam - 1. szám / Trójai nők és férfiak rovat

 

Lapszámaink

Nyemcsok Éva Eső - Kávé közben

nyomtatható verzió

beszélgetés az International Institute for Theatre Research tagjaival

Negyven fokban (árnyékban, ahol ülünk, csak 35) elég nehéz nagyívû, mélyértelmû, hogy azt ne mondjam, filozofikus beszélgetéseket folytatni tengeren-túliakkal egy másik nyelven, amit ugye az ember nem anyanyelvi szinten, de azért mégis valahogy…
 A kávézó terasza kicsinek tûnik, mindenkivel sorra kezet fogok, ennyi új név, akár egy osztály, ezt nehéz lesz megjegyezni, de törekedjünk az egyszerûségre, és maradjunk a tényeknél. A korántsem egyszerû párbeszéd – egy a tizenöt ellen aránya – során az amerikai csoportnak sikerült néhány alkalommal meglepnie. Röviden: több mint tíz éves munkájuk eredményét láthatja szerdán este a közönség a Régi Hungáriában.
 A történet eleje pont olyan, mint a mesékben. Találkozott két mûvész, Bob Jones és Danny Fruchter, és elhatározták, hogy a továbbiakban együtt dolgoznak. Datálódott ez 1990-re, amikor is Danny-t már nagyon érdekelte az antik görög civilizáció, kultúra és irodalom. Persze, ezt nem Danny mondja el, ô csak mosolyogva hallgatja Bobot a hôskorszakról. A társulat két évvel késôbb már fellépett Kolozsvárott egy színházi fesztiválon, 1994 óta pedig meghívnak csoportokat és viszonozzák a vendégjátékokat.

 A következô években megjárják Svédországot, Ciprust, s most érzik azt: készek arra, hogy a nagy út tapasztalatait, amelyet spirituálisan, testben, szellemben és lélekben bejártak, bemutassák a közönségnek. Arra a kérdésre, hogy izgulnak-e az elôadás fogadtatása miatt, Danny röviden válaszol: két dologra van szükségünk: csak színpadra, ahol táncolhatunk, és nyitott emberekre.
 Az antik görög kultúra elôtt fejet hajtva három darabon dolgoztak az elmúlt idôszakban. A szegedi közönség a Trójai Nôket (The Women of Ilium) lát-hatja, a darab Euripidész görög tragédiájának feldolgozása, egyfajta rituális, dobokkal és énekkel kísért táncszínházi elôadás.

Vonatkozó előadások:
Trójai nők   07.23.21:00

2.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció