Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2003. évfolyam - 5. szám / Gyere, töltök neked rovat

 

Lapszámaink

NYEMCSOK ÉVA ESŐ - Aglija Youth Theatre Studio: A Medve

nyomtatható verzió

az asztalon ott a szamovár.
 ha hegedű lennél, lennék a húrod.
 kérsz bele cukrot?

Bevezetés
A litvánok medvéje becammogott a Hungiba.
Szolgálóval él, Férj, aki eltékozolta összes vagyonát, és boldogtalanná tette egykori feleségét. Fiatal Földesúr behajtaná néhai Férj tartozását, felkeresi Özvegyet. Itt kezdődik. Eldurran egy pisztolylövés, bár ez már inkább a vége.

Özvegy: csodálatos, kecses, fehér ruhás nő, gyönyörű profillal. A földre rogyva ül, maga elé bámul (hiszen gyilkolt), a fények elhalványulnak, csak egy marad fenn, az játszik, s a fénycsóvában ülő Özvegyre – aki most már néhai Fiatal Földesúr özvegy felesége – az égből szállingózni kezd a gyönyörű hó.
Az előadást Ladima Adomaitiene rendezte, aki 1995-ben alapította meg társulatát húsz év alatti fiatal művészekkel. A népes társulat karakteres közreműködője a zenei szerkesztő, Andrius Levickas.

Aki olvasta a darabot, előnyben volt.
Aki olvasta a darabot, és tud litvánul, még nagyobb előnyben volt.
Aki se-se, bizony még az is élvezte.

Tárgyalás
Ha láttál már igaz szerelmet, haragot, dühödt vágyat színpadon, bizony fájlaltad, hogy nem te táncolsz ott, nem a te tested mozdul ütemre, nem a te lábad szalad a színpadon, hogy a padló utolsó centimétere előtt mozdulatlanná dermedj. Sípot fújva beszéld el, amit más előadásban kimondanál, hiszen itt most néma voltál, bizony fájlaltad, hogy nem állhatsz a vőlegénnyel az asztal tetején, szépen összebújva és eltaszítva, gyengén-erősen, bizony fájlalnád, hogy nem neked muzsikál csengve-bongva a zenélődoboz. Bizony, kívántad a történést, a padlóról felszálló porban földre hullni fénycsóvák alatt; bizony, fájlaltad, hogy hajlongó tested, kecses kezed, kemény tekinteted nem beszélt a szád helyett.

Láttad az igaz szerelmet, haragot, dühödt vágyat a kínpadon, láttad a gyűlöletet a vagyon miatt, mindenre képes ember telhetetlenségét, esendő lettél, mert ők esendők voltak, bűnös lettél, mert azok ott bűnösök voltak, szenvedtél, mert ők szenvedtek és szenvedve maradtak.

Nézted a színpadot, a világ másik oldalát túl egy láthatatlan határon, érezted, csak ki kell nyújtani a kezed. Magukkal ragadnak, mint egy örvény, úgy nyel el a másik világ. Ám te nem nyújtottad ki a kezed, ők nem néztek ki rád és nem hívtak, ott maradtál hát egy széken gubbasztva, hogy aztán egy kicsit tapsolhass.

Befejezés:
Akik előadás közben a medvét keresték, azok mindenről lemaradtak.

Vonatkozó előadások:
Csehov: A Medve   07.25.21:00

4.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció