Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2005 / Július 21, Csütörtök

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Pintér Béla és Társulata (Budapest): A sütemények királynője

21. Csütörtök 17:00     Mars tér, U pavilon

85'

„Erôszak a családban – olvassuk az újságokban, látjuk a tévében, vagy hallunk róla a rádióban – Milyen szörnyû lehet! – gondolja az a néhány szerencsés, aki csak távolról hallott ilyesmirôl. A többségnek azonban görcsbe rándul a gyomra, vagy azért, mert gyermekkori rémképek elevenednek meg e néhány szó hallatán, de az is lehet, hogy szülôként nem tiszta a lelkiismerete.Olyan is van, aki mindkét problémakörben érintett. Sôt! Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy a szülôktôl kapott nevelési modell olyannyira belénk ivódik, hogy a késôbbiekben még akkor is hasonlóan bánunk gyermekünkkel, ha ez a módszer a terror eszközeitôl sem riad vissza és mi magunk gyermekként rengeteget szenvedtünk miatta; akkor szomorúan kell megállapítanunk, hogy ide tartoznak a legtöbben. Nekem szülôként tiszta a lelkiismeretem, mivel nincs gyerekem. A gyomrom azonban görcsbe rándul a fenti szó hallatán. Hôsünk a hétéves Kosár Erika. Ôt kell szeretni. Neki drukkoljanak! Gyôzni fog.”
(Pintér Béla)

„Bár A Sütemények Királynôje nem zenés darab, mégis zenélnek benne. A család valamennyi tagja kötelezôen citerázik – így engedelmeskednek a zsarnok apa hagyományôrzésrôl és népi értékekrôl alkotott elképzelésének. Ahogy vezényszóra letérdepelve citerájuk fölé görnyednek, és megalázottan pengetni kezdik szomorú mûnépdalaikat, többet kifejez a nyers valóságnál – a szimbolikus gesztus, a koreográfia, a kórusjelenet a citerázást közös sorssá emeli. A hangszer és a köré fonódó nevetséges, ostoba történetek (a nagyapa, a népi bárd zenei tehetségének legendája, az egyik gyerek álságos története arról, hogy micsoda megnyugvás számára citerázni) a darabban és az elôadásban is pontosan kifejezik az alezredes apa elborult tudatát.”
(Tompa Andrea: Generation ’84, Színház, 2004. december)

szereplők

Baranyi Szilvia, Bencze Sándor, Deák Tamás, Enyedi Éva, Pintér Béla, Quitt László, Szalontay Tünde, Thuróczy Szabolcs, Tóth József

zene

Darvas Benedek

rendező

Pintér Béla

díszlet

Horgas Péter

jelmez

Benedek Mari

szerző

Pintér Béla

Thealter rádió hanganyag:

Pintér Béla interjú 1. rész
Pintér Béla interjú 2. rész
Pintér Béla interjú 3. rész
Pintér Béla interjú 4. rész
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció