Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2005 / Július 18, Hétfő

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Táncfilmek: Táncalak

18. Hétfő 20:45     Belvárosi Mozi

120'

színes magyar film
rendezte: Grunwalsky Ferenc
2002

a táncos: Ladányi Andrea

„[…] A Táncalak e progresszív filmvonulathoz
sorolható. Grunwalsky nem balettfilmet, mint inkább filmbalettet rendezett. Nemcsak egy eleve adott táncelôadást filmesített meg; nem elôre meghatározott partitúra alapján illusztrálta az abból következô vizuális elképzeléseket. Itt a balett, mint önálló forma egyben filmi koreográfia is. A rendezô az improvizációk, valamint a beállítások, kameramozgás, a vágás révén szabadabban alakítja a különbözô mozgás- és, zenei-ritmusokat.

[…] A Táncalak szép – a mindennapi éltünket keretbe foglaló, meghatározó képi világot, vizuális környezetet figyelembe véve kimondottan – fontos film: túlmutat önmagán. Az esztétikai értékek visszaszerzésének, a fantázia megmentésének filmje: az alkotói szabadság érvényesítésére, a (kor)társmûvészetekhez való kapcsolódási pontok keresésére, autonóm filmmûvészeti kutatásokra ösztönöz. A filmet felszabadítva az összefüggô történés, a kifejezés, a dramaturgiai szabályok
merevsége alól, igyekszik visszautalni annak korai, invenciózus kísérletezô korszakára, törekvéseire – anélkül, hogy azokat utánozná.”

(Palotai János: Táncalak – Grunwalsky Ferenc új filmjérôl, Balkon, 2003/9. szám)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció