Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2005 / Július 24, Vasárnap

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Film: ©vankmajer mágiái

24. Vasárnap 22:00     Grand Café

60'

Ha lenne az európai filmmûvészetnek hét csodája, akkor kétségtelenül az egyik a cseh Jan ©vankmajer animációs varázslata lenne. Mindemellett persze az egyik legnagyobb kultúrbotrány, hogy nálunk művészete alig ismert, ha csak rá nem bukkanunk egy-egy éjszakai csatornán vagy valamelyik art-mozi egyszeri, titkos vetítésén.©vankmajer a legkülönösebb és legizgatóbb képzeletvilággal megáldott mûvészek közé tartozik, s itt nem csak a világhíres cseh animáció elôkelô köreire gondolunk, de a híres-hírhedett prágai és párizsi szürrealistákra is. Filmes látomásaiban az élô színészek, az animációs tárgyak és az életnagyságú bábuk együtt mozognak, belépnek egymás közegébe, megérintik, életre keltik egymást, egyáltalán az is kérdéses, melyik az ember, s ki a bábu?
Enteriőrök mindennapos tárgyai, burjánzó növények, elomló húsok és étkek mozognak, változnak, alakulnak egymásba a művész túláradó fantáziavilágában. A szimbolikus
rituálékat, a sokszor brutális, horror és pornográf elemekkel átitatott jeleneteket megindító költôiség szövi át, melyen átsejlik ©vankmajer rezignált, szomorú tekintete emberi gyarlóságaink felett.

Aki szeretne részese lenni a ąvankmajeri bûvöletnek, jöjjön el a THEALTER bármelyik napján a Grand Café kávézójába, ahol éjjelente 10 órától a mûvész animációs filmjeibôl mutatunk be válogatást!

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció