Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER

 

Thealter

nyomtatható verzió

SZASZSZ – Szegedi Alternatív Színházi Szemle

Az „alternatív színház” kifejezés, éppen úgy, ahogy a „független színház” is, gyűjtő- és nem értékfogalom. A jelenlétért folytatott küzdelemnek azokat a törekvéseit foglalja össze, melyekben a formabontó szándék, a kísérletező kedv, illetve ezek programszerű vállalása sajátos deviancia-tudattal, önmagának másságként – alternatívként – történő meghatározásával jár együtt. A SZASZSZ-t szervező Alternatív és Független Színházak Szövetsége azoknak a művészeknek, illetve művészeti csoportoknak az érdekképviseleti fóruma, akik elkötelezett, aktív résztvevői a hazai színházművészet megújításának.

A szervezet 1994-ben alakult, fontos fóruma volt a minden évben Budapesten megrendezett Alternatív Színházi Szemle. 2003-ban a Szövetség új elnökséget választott (Hudi László, Szögi Csaba, Regős János), akik úgy döntöttek, hogy megújítják a Szemlét. Ehhez két, egymással szervesen összefüggő gondolat realizálása kellett: az egyik, hogy vidékre költöztessék, a másik pedig, hogy egy már meglévő-működő fesztivállal kooperálva működtessék. Így esett a választás a THEALTER International fesztiválra, amely otthont adott a rendezvénynek, és amellyel szoros szimbiózisban került sor 2003-ban az első Szegedi Alternatív Színházi Szemlére (SZASZSZ), melynek kitalálója és főszervezője Szögi Csaba.

2004-től az előzsűrizett és műfajilag is sokszínűvé vált versenyprogram mellett új rendezvényekkel is bővült a Szemle szakmai programja. Rendeztünk szakmai beszélgetéseket, nemzetközi kritikus szemináriumot, mozgás workshopot, fotós mesterkurzust, táncos-, színházi- és zenei témájú fotókiállításokat, plakát-, illetve képzőművészeti kiállításokat, szakmai filmvetéseket, tematikus kísérleti bábprogramokat hozzájuk kapcsolódó kiállításokkal.

2007-ben az ötödik („kisjubileumi”) Szemle megrendezésében egy fontos változtatást léptetünk életbe: létrehozzuk a „kiemelt meghívott" státuszát. Minden évben lesz egy olyan együttes, alkotó, akinek felajánljuk, hogy jelenlétével, elképzeléseivel, ötleteivel speciális, egyéni jelleget kölcsönözzön a Szemlének.

További információk a SZASZSZ-ról honapunkon: www.szaszsz.hu  a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció