Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Exstasis - 2006. évfolyam - 1. szám / Danyiil Harmsz rovat

 

Lapszámaink

Fordították: Circasenco, Stahei és Geréb Tamás - Danyiil Harmsz: Napihírek

nyomtatható verzió


1. A kék füzet
Volt egyszer egy vöröshajú, akinek nem volt se szeme, se füle. Haja sem volt, úgyhogy csak a látszat kedvéért hívták vöröshajúnak. Beszélni nem beszélt, mivelhogy nem volt szája. Orra sem volt. Még csak kezei vagy lábai sem voltak. Gyomra se volt, nem volt meg a hátgerince és semmiféle belső szerve sem volt. Semmije se volt. Éppen ezért nem egészen világos, hogy kiről is van szó.
Úgyhogy jobb, ha nem is beszélünk többet róla.

2. Köznapi eset
Egy napon Orlov elrontotta a gyomrát valami borsóval és meghalt. Mikor Krilov ezt meghallotta, meghalt ő is. Szpiridonov viszont meghalt magától. Szpiridonov felesége pedig leesett a kredencről és ugyancsak meghalt. Szpiridonov gyerekei pedig belefulladtak egy halastóba. Szpiridonov nagyanyja iszákos lett és csavargásra adta a fejét. Mihajlov pedig nem fésülködött többé és tele lett a feje korpával. Kruglov meg egy korbácsot tartó hölgyet rajzolt, és megőrült. Ami Perehresztovot illeti, ő kapott távirati úton száz rubelt, mire olyan felvágós lett, hogy kidobták a munkahelyéről.
Felnőtt emberek és nem tudnak nyugton ülni.

13. Az álom
Kalugin elaludt és álmodott – méghozzá azt álmodta, hogy egy bokorban ül, a bokor mellett pedig elmegy egy milicista.
Kalugin felébredt, megtörölte a száját, majd újra elaludt és azt álmodta, hogy elmegy a bokor mellett, a bokorban pedig ott ül elbújva a milicista.
Kalugin felébredt, a feje alá tett egy újságot, hogy a taknya ne folyjon a párnára, és megint álomba merült, hogy aszongya: ül a bokorban és a bokor mellett elmegy a milicista.
Kalugin felébredt, kicserélte az újságot, lefeküdt és újból elaludt. Elaludt és újra azt álmodta, hogy elmegy a bokor mellett, a bokorban pedig a milicista ül.
Ezúttal Kalugin felébredt és elhatározta, hogy nem alszik vissza, de azonnyomban elaludt és azt álmodta, hogy a milicista mögé bújva áll, mellettük pedig elhalad egy bokor.
Kalugin üvölteni kezdett meg hánykolódni ágyában, de felébredni már nem tudott.
Kalugin átaludt négy napot és négy éjszakát, az ötödik napon pedig olyan nyeszletten ébredt, hogy a csizmát spárgával kellett a lábához kötözze, nehogy lecsússzon a bokájára.
A pékségben, ahol Kalugin búzakenyeret szokott vásárolni, nem ismerték fel és rozskenyeret adtak neki.
Mikor az egészségügyiek a lakásokat ellenőrizték, szemet szúrt nekik Kalugin, akit tisztátalannak és semmirekellőnek nyilvánítottak, és javasolták a lakóbizottságnak, hogy dobja ki őt a szeméttel együtt.
Kalugint kettőbe tűrték, becsomagolták, és kidobták a szeméttel együtt.


Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár

6.oldal

Vissza a tartalomjegyzékhez Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció