Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / A fesztiválról / Ismertető

 

A fesztiválról

Ismertető

nyomtatható verzió

Intro

(mátyás irénnek)
Köszönjük mindenkinek, aki itt van!
Hogy megmutatjátok, hogyan játsszátok a színházat.
Hogy megmutatjátok a játszóknak, hogyan nézitek a színházat.
Köszönjük mindenkinek, aki nincs itt!
Ez utóbbinak sok oka lehet.
Máshol éltek, nem a színházban.
Máshol haltatok meg.
A színházban.
Vagy – tényleg – dolgoztok.
Egyébként is, ez a különbségtétel a színházban érvényét veszíti.
De ti, akik itt vagytok, mind velünk éltek, kilenc napig.
Ez valami!
Köszönjük mindenkinek!
(akár az egyik, akár a másik, nem a múlt történik most.)
(a színház a jövőtök.)
(az történik most.)

balog

MASZK

A MASZK Egyesület intézmény- és kormányzat-független, nonprofit szervezet. Az 1991-es alapítás óta programjaink célja mindig a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és segítése volt. Működésünk nyomán a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is bemutatkozhattak Szegeden. A MASZK alapcélja az ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ megőrzése a Régi Zsinagógában. Az elmúlt huszonkét évben a Régi Zsinagóga,
a THEALTER és a MASZK neve szorosan összekapcsolódott. Eddigi tevékenységünk nyomán több mint harminc ország közel százhetven színházi alkotóműhelye mutatkozott be városunkban, sokan elsőként Magyarországon. Számos koprodukcióban vettünk részt, folyamatos produkciós menedzsmentet végzünk, fesztiválok és szervezetek alapítói vagyunk, könyv- és CD-kiadói tevékenységet folytattunk; a civil szféra menedzsmentjétől a fiatal tehetségek bemutatásán át
mindenben Szeged város hazai és nemzetközi (el)ismertségének növeléséhez járultunk hozzá. Több mint húsz éve azt a célt szolgáljuk, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szeged Európa keleti, középső és déli régiója színházainak még erőteljesebb találkozási pontját jelentse a hármas határ mentén – emelve ezzel Magyarország régiós, illetve európai színházi rangját is.
A nagykorúvá érett fesztivál történetében a 2008-as esztendő a metamorphosis, a 2009-es az illúzió éve volt. 2010-ben a hetvenéves Tolnai Ottót ünnepeltük színházzal, 2011 a fiatalok, 2012 a függetlenek éve volt.
2014: a 24. THEALTER éve.


Színház az egész Szeged – 23. THEALTER FESZTIVÁL

A fesztivál díszvendége Horváth Csaba Harangozó Gyula-díjas táncos-koreográfus, a Forte Társulat alapító-vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.
Az idei fesztivál programjának kiemelt része a műhelymunka. A THEALTER Tea for Two tréningkurzus vezetésére Horváth Csaba és a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas táncos-koreográfusa, Juronics Tamás vállalkozott. A Játszani is engedd projekt együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, főtámogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.
A kiváló hazai és szegedi alkotók, valamint az utánpótlás mellett a THEALTER karakterét megőrizve külföldi vendégeinket továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattuk, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látunk határon túli magyar alkotókat is. Számos régi kedvenc mellett idén is van „elsőbálozónk”: több hazai alkotó mellett a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió, a kolumbiai Raúl „Nene” Vargas Torres és a szemtpétervári Mr Pejo's Wandering Dolls is elsőként mutatkozik be a szegedi közönségnek.
Színes, ingyenes kísérő- és szakmai programok is várják az érdeklődőket: 9 nap alatt 9 helyszínen több mint 50 eseményt, 7 premiert kínálunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, felejthetetlen, meghatározó pillanatokat a közönség és a szakmabeliek, a szegediek és az ide látogatók számára.
Fontosnak tartjuk, hogy a THEALTER olyan fesztivál maradjon, amely hagyományai, erényei megtartása mellett úgy tud megújulni, hogy még többet és még jobbat adhasson a közönség és a szakma számára. Értéktartó és értékteremtő programsorozat összeállítására törekedtünk, amely a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát mutatja fel, elsősorban a közönség, a közösség számára. Fontos számunkra a közönségünk – reméljük, ezt idén is érezni fogja minden fesztivállátogató, és reméljük, mi is fontosak maradunk a nézőknek. A jövő folytatódik.

Stáb

Művészeti vezető
Balog József

Pénzügyi igazgató
Martinkovics Katalin

Programszervező
Bodon Györgyi

Munkatársak
Szabó Zsuzsa Réka
Számel Judit

Angol verzió
Bodon Györgyi
Gera Judit
társulati anyagok alapján

Plakátterv
Baráth Ferenc

Műsorfüzet
Print and Production
Barta Tamás
(www.printandproduction.hu)
eredeti layout:
Factory Creative Studio
(www.factory.co.hu)

Fesztiválfotó
Révész Róbert
Ex-Stasis Fesztivállap
Bálint Ilma
Fazekas Gábor
Fekete Zsófi
Gellérfi Bence
Kémeri Attila
Sarnyai Tibor
Simonyi Anett Hedvig
Tóth Emese

THEALTER Rádió
Duránszkai Zsolt
Fábián Nóra
Kiss Tímea
Medvegy Gábor
Molnár H. Boglárka
Mucsi Ágnes
Patócskai Anita
Szalai Balázs
Szőke-Tóth Ágnes

THEALTER film
Papp Melinda
Kovács Zoltán

www.thealter.hu blog
Nyemcsok Éva Eső

Technikai vezető
Szűcs Gábor

Színpadmester
Szabó Károly

Technikusok
Dancsó Kovács Krisztián
Elek Gábor
Kiss Tibor
Márta Mihály
Molnár Béla
Payer Ferenc
Schenk Tibor
Stadler Ferenc
Szabó Péter
Szabó Zsombor
Turcsányi István
Varga Attila

Önkéntes segítők
Benczur Katalin
Borbelj Eva
Boros Tamás
Deák Ágota
Fehér Kata
Fekete Zsófi
Gera Judit
Gulyás Nóri
Kovács Dóra
László Zsuzsi
Módra Gábor
Nagy Ágoston
Paréj-Nagy Mária
Petró Annamari
Petró Juli
Rátky Laci
Szihalmi Csilla
Tóth Hajna
Vagdalt Krisztina
Vámos Barbara
Várnay Zsuzsi
Zélity Dávid

  a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció