Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Proics Lilla: Fekete galamb

2017.07.29.

A THEALTER 11. éve visz be a Csillag börtönbe előadást, ahol ilyenkor a díszteremben együtt ül az elítéltekkel a fesztiválközönség.

A fogvatartottak túlnyomó többsége a társadalom gazdaságilag leghátrányosabb helyzetű csoportjaiból kerül ki. Cselekedeteik, amelyeket az állam (nemcsak a magyar, hanem például a mexikói is) büntet, jellemzően nem okai valaminek, hanem következményei.

Azoknak az embereknek persze, akik bent töltenek a Csillagban évtizedeket, megvannak a személyes felelősséggel is terhelt egyéni történeteik, úgyhogy elképzelni sem tudom, mit látnak meg, mit hallanak ki egy-egy ilyen kívülről jött előadásban.

A feszült és mohó kíváncsiságot, amit mindig éreztem, idén is átélhettem velük, ettől tényleg ünnepi, különleges és megrázó volt az a délutáni óra. Az Ellas duó, Csiki Ágnes ukulele és gitár kíséretében Tóth Bernát Réka énekelte Chavela Vargas dalait – a létperemen billegés dalait, amelyek után mindig felcsattant a taps.

Ezek a tapsok mérhetően más tartományban voltak, mint színházakban hallható, egyébként nyilván egymástól is különböző tapsok: egyszer akusztikai felmérés során hallottam speciális pisztolyból leadott lövést (amelynek érzékelőszerkezet elemezte a visszaverődéseit) – ugyanaz volt a dalok után csattanó taps dinamikája. A játékot jól tagolták az éneklés előtt sallangmentesen elmondott fordításokkal, amelyek után gyönyörű egyszerűségükben szólaltak meg a sejtekig hatoló dalok, mindig hibátlanul lezárva – valójában nem lehetett elrontani a létélménytapsot.

(Ellas duó: Chavela Vargas-dalok Csiki Ágnessel és Tóth Bernát Rékával)a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció