Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 1998 / Július 22, Szerda

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Halász Péter: Fly By Night

22. Szerda 21:00     Régi Hungária

150'

"Az elôadás témája az emigráció.

A hetvenes évek közepén színházunk "véglegesen" elhagyta Magyarországot. Squat Színház néven telepedett le New Yorkban és bolyongott a világban. Ez a darab éléskamrája, ebbôl táplálkozik.

Az esemény maga egy hosszú repülôút New York és Európa között. Az utazó félálomból felébred, azt se tudja, hol van, még a nevére sem emlékszik. Sehol sincs. Végtelenül hosszú pillanat, amíg valahogy a múlt cserepeibôl összeáll a mozaik.

Az emigráció intenzív élet. A megváltozott kultúrkörnyezet különleges erôfeszítést kíván a hontalantól. Egyszerre kell felejteni, hogy funkcionálni tudjon, és emlékezni, hogy ne gondolja, hogy teljesen elvesztette az eszét, emlékezôképességét.

A darab eredetileg a Holland Színházi Intézet megrendelésére készült, a téma a "disszidens" volt. (Disszidens: nem divatos kifejezés, politikai emigráció; belsô, külsô emigráció; lásd még: Jeremiás próféta kiment a pusztába, hogy szárított teveszart egyen vacsorára; Helsinki: egyezmény az emberi jogokról; Szókratész nem vállalta, inkább mérget ivott; elveszett gyermek, stb.)

Az elôadás formája: három levél Ritsaert ten Cate barátomnak, az amszterdami Mickery Workshop igazgatójának, aki 1975-tôl segítette a Squat Színház mûködését, anyagokat csempészett ki Magyarországról. Fellépéseket, helyet, anyagi hátteret biztosított a színház részére. És ô hozott vissza Magyarországra 1991-ben."

Halász Péter

szereplők

Cora Fischer, Halász Péter

zene

Korai Öröm, Vajdai Vilmos

dramaturg

Káldor Edit

szerző

Halász Péter

videó

Káldor Edit

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció