Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2001 / Július 28, Szombat

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Artus (Budapest): Káin kalapja

28. Szombat 19:00     Régi Hungária

(Az Artus kalapja)

Az Artus legújabb elôadását Szondi Lipót „Káin a törvényszegô és Mózes a törvényalkotó” címû
tanulmánya inspirálta. A „Káin kalapja” persze nem filozófiai mû, nem pszichoanalitikus sorstanulmány, nem elméletek illusztrációja. A jeleneteket nehéz – néha lehetetlen – és szükségtelen „visszabontani” azokra az absztrakt megfogalmazásokra, amelyek kiindulásul szolgáltak a munka kezdetén.

A képek megfejtése önmagukban van, a „szándékok” – mint a fércöltés fonalai – a próbák során lassan kihullottak az anyagból, s maradt az elôadás sajátos szövete: a profán emelkedettséggel, komoly humorral megközelített/újraírt mítoszok valósága. Mozdulat-zene, képzômûvészettel beoltott tánc, test-költészet, gondolat-színház. A részleteiben teljes megjelenítés. Artus.

(Káinnak nem is volt kalapja)

A kalap nem öröktôl való. A kalapot föl kellett találni. A folyton menekülésre kényszerülôk addig-addig tartották fejük fölé a kezüket – félvén Jahve bosszújától –, amíg egyszer csak ottmaradt. Valahogy így. A kalap azóta is különleges tárgy: a tisztelet, a rejtôzködés, a védekezés, a védelem szimbóluma. Elválaszt és összeköt, véd és elrejt. Alázatot sugall és félelmet. Eltakarja a Káin-bélyeget, vagy épp maga is megbélyegez.

(Mózes és a Káin-bélyeg)

A minták: „Káin” és „Mózes”. Káin ölt. Egy kôvel agyonütötte öccsét. Mást alig tudunk róla. Káin gyilkos. Mózes ölt. Késôbb kôbe véste: Ne ölj. Mózes a törvényalkotó. Káin a féltékeny testvérgyilkos örök jelképe, de a Káin-bélyeget Mózes is viseli. Káin az álcázás mûvésze. Rejtôzködik: csupa kedvesség, csupa maszk. Mózes lázadó és alázatos. Hogy saját agresszivitását megfékezze, törvényeket alkot, amelyeket aztán ráerôltet mindenkire. S ha valaki nem engedelmeskedik, kitör belôle a káini indulat. Az elôadás, ha úgy tetszik, egy sor Káin-történet, másképp és megint másképp elmesélve. Mi pedig keressük a dolgok értelmét: megörököltük az indulatokat és a törvényeket; az egész végtelen ámokfutást.

szereplők

Bakó Tamás, Goda Gábor, Gold Bea, Kiss Erzsi, Pintér Béla

zeneszerző

Kiss Erzsi

jelmez

Remete Krisztina

asszisztens

Ernst Süss, Kertész Nóra, Lukács Rita, Mandy Ildikó

fény

Kocsis Gábor

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció