Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2008 / Július 24, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
bezár adni az érzést 2 az utolsó néző fesztzár klamm háborúja adni az érzést kedvenc képem szivárvány, kígyó úszóházi turbóparti majdnem vége gudbáj maszkaland módra turbo urban paradiso a tánc mindenkié - bozsikék betáncolható terek önkényesek pedig vannak sírós lélektánc landart: homoki teve a hét műtárgya maszk-kalandorok rudolf hess tíz a nap csendélete holland cunami makám koncert bele a közepébe megnyitók napja befőtt 0. nap - a várakozás napja

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Menszátor Héresz Attila: Jászai - monodráma Jászai Mari levelei, naplói és tanulmányai alapján

24. Csütörtök 20:30     Régi Hungária

80'

Egy díva  (utó-)élete. Egy  színésznő, egy ember, egy asszony portréja – útkeresése, tévelygései, harca önnön sorsával és önnön sorsáért. Egy színész, kortársunk gondolatai, személyisége, látásmódja. Egy asszony szokatlan ereju kitárulkozása, vallomásai, ég- és pokoljárása. Egy színész, egy férfi, egy ember vívódásai, gondjai, harcai a művészi és emberi fennmaradásért.
A rendhagyó előadásban egy színész, Menszátor Héresz attila bújik bele a hajdani nagy magyar tragika, Jászai Mari bőrébe (képletesen és valóságosan is); így, „ketten együtt” vallanak az emberi és művész-sors örökérvényű kérdéseiről, színházról és létezésről, férfi-nő kapcsolatról - sajátos fénytörésben.

„Menszátor új kifejezési formát keres, túl a Jászai-féle hasonló(ott)ságon, ezért talált rá  a naplóból  írt monodráma mufajára. a napló  a  legmélyebb önvallomás, ugyanakkor elkerülhetetlenül van benne egy kis öntetszelgés, önsajnáltatás is. Menszátor az  utóbbira  ironikusan  tekint, nem menekül előle, de a meg nem értett muvész lelki mocsarába  sem hajlandó  belesüppedni. Az  előadás  nem  redukálódik  a  művészsors  siratására, a bírálat nem bonyolódik meddő  okoskodásba,  amikor „az ész a rajongás kihűlésével egyeduralomra  jut”. az  általános  érvény  ellenére  a  reflexiók mindvégig megmaradnak az önvallomás szintjén.”
(Selmeczi  Bea:  Élet  az  emléktáblán,  Jászai  Mari,  www.lap.szinhaz.hu)

AZ ELŐADÁS A SZÍNHÁZI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE.

sedin@t-online.hu

szereplők

Menszátor Héresz Attila

rendező

Menszátor Héresz Attila

író

Sediánszky Nóra

tér

Paseczky Zsolt

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció