Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / A fesztiválról / Ismertető

 

A fesztiválról

Ismertető

nyomtatható verzió

Intro

II. THEALTER U21 plusz
Szeged, 2012. október 11-14.
Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy u. 12.)

A kezdetektől nagyon fontosnak tartottuk, és lehetőségeinkhez mérten segítettük a fiatal, pályakezdő alkotókat. Az elmúlt évben pedig megrendeztük a THEALTER „kistestvérét”, melynek tematikája a nyári nagyfesztivált követve kifejezetten a színházi utánpótlás bemutatását célozta. A tavalyi fesztivál világosan rámutatott arra, hogy mind a szakmabeliek, mind a közönség részéről nagy az érdeklődés egy ilyen koncentrált bemutatkozás iránt, s ez megerősítette azt az elképzelésünket, hogy az őszi THEALTER U21 pluszt szeretnénk hagyománnyá, önmagában is jelentős ügyet szolgáló fesztivállá fejleszteni. Mindehhez adott 22 év kapcsolatrendszere, tapasztalata, a kíváncsi közönség és a megfelelő helyszínek is Szegeden – mindezek egyfajta stabil bázisként szinte köteleznek rá minket, hogy ezt a nagyon fontos ügyet felvállaljuk, tovább vigyük.
És nem utolsó sorban adott az a nemzedék, amely az elmúlt 22 évben felnőtt – és amelynek egyre inkább teret kell adnunk a bemutatkozásra.

A THEALTER U21 plusz fesztiválunknak az Utánpótlás showcase alcímet adtuk. Az a célunk, hogy ez az őszi fesztivál a színházi szakma – és egyre inkább a rokonművészetek – fontos és innovatív, évente visszatérő találkozójává váljon egy egyetemi városban. Szeretnénk elérni, hogy ez a rendszeres találka inspirálóan hasson a bemutatkozó ifjú alkotókra, képzési intézményekre, a pályaválasztás előtt álló, vagy éppen „csak” a létrejövő produktumokat élvezni kívánó laikus közönségre egyaránt. Egyfajta tehetségbörzeként kívánunk funkcionálni, ahol a szakmabeliek is lehetőséget kapnak arra, hogy a friss erőkkel ismerkedjenek, a fiatalok pedig arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, új módszereket, metódusokat ismerjenek meg az itt töltött néhány nap során.
Szeretnénk minél több nézőhöz eljutni, minél több fiatalt – középiskolásokat és egyetemistákat – is elérni a programsorozattal, célzott programokkal is. Így a fesztivál kínálatában helyet kaphatnak osztályterem színházi előadások is, amelyekkel „helybe megyünk” – így a fesztiválprogramba becsatlakozik másik nagyon fontos programunk, a Sorvezető beavató színházi nevelési program is.
Szeretnénk, ha a programsorozat minél több informális találkozásra, eszmecserére is helyet és időt adna, a közönségnek és az alkotóknak egyaránt. Épp ilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy az intézményeket közelebb hozzuk egymáshoz, hogy lehetőséget teremtsünk a tapasztalatcserére és a minél több szálon futó együttműködésre is.
A szándékaink szerint az évente jelentkező, bemutatkozási és ismerkedési fórumként szolgáló fesztivál a közösségépítés terepe, de egyben intenzív szakmai továbbképző alkalma is lesz a hazai és határon túli magyar utánpótlásnak, művészeti gimnazistáknak és főiskolásoknak – távlati terveink szerint nyári nemzetközi fesztiválunkhoz hasonlóan ugyancsak nemzetközi kontextusban.

A rivaldafény idén újra az utánpótlásra, a művészeti gimnazistákra és főiskolásokra, a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálókra irányul. Az idei fesztivál kis lépés céljaink felé, de reméljük, hogy közönségünk idén is a tőle megszokott kíváncsisággal fogadja a fiatalok produkcióit.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A MASZK (Magyarországi Alternatív Színházi Központ) Egyesület szervezésében
További részletes információ és jegyrendelés:
MASZK Egyesület (Szeged) • Tel.: 62/312-303 • maszk@maszk.hu
www.maszk.hu • www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga
www.thealter.hu • www.facebook.com/thealter

A II. THEALTER U21 plusz rendezvénysorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma
Médiatámogatók: www.delmagyar.hu, Factory Creative Studio

Külön köszönet Jászay Tamásnak.

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja.

MASZK

Stáb

  a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció