Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / A fesztiválról / Ismertető

 

A fesztiválról

Ismertető

nyomtatható verzió

Intro

Intro

amikor arra gondolunk, hogy fátum, elrendelés, ítélet, hangulat, klíma, állapot, viselkedés, nüansz, félárnyék, félhang, pasztell, lebegés, apróság, porszem, köztes tér, félbe hagyás, megszakítottság, elhallgatás, intuíció, érzékenység, felvillanás, pontok, rezgések, célok, szokások, utak, összeütközések, hangulatok, idők, bizonyosságok, átnövések, összefonódások, kompozíciók, kollázsok, komorságok, makacsságok, hiúságok, ellenállások, ellenvetések, ismétlések, erőfeszítések, ismétlődések, ismétlődések az örök visszatéréshez, akkor, vajon gondolunk-e arra, hogy színháznak nevezzük ezt, ezt, ami nézet, tézis, közös és ego, rejtély és kulcsa, erőnk, rabságunk?

balog


MASZK

THEALTER International – Szabad Színházak XV. Nemzetközi Találkozója

SZASZSZ 2005 – XI. Alternatív Színházi Szemle

Szeged, 2005. július 18-24.

Az 1991-ben alapított, idén 15 esztendős THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója mára a magyar színházi élet egyik legrangosabb, nemzetközi viszonylatban jegyzett színházi fesztiváljává vált. Évről-évre független, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotók által létrehozott művészi közösségeket látunk vendégül Magyarországról és külföldről, és nyitottak vagyunk minden új kísérletre is.

2003-ban a koncepciójában megújult, finanszírozásában megerősödött THEALTER fesztiválhoz kapcsolódott az Alternatív Színházi Szemle, amely így a SZASZSZ (Szegedi Alternatív Színházi Szemle) nevet kapta.

A THEALTER fesztivál új koncepciója a Déli Vonal: a korábbi hagyományokat folytatva elsősorban Dél- és Kelet-Európa színházi kínálatát igyekszünk bemutatni – kísérletező, kevésbé ismert és nagynevű csoportokat egyaránt vendégül látva a hármas határ közelében.

A SZASZSZ a több évig Budapesten működő Alternatív Szemle megújítását tűzte ki céljául. Az évad nemhivatásos előadásaiból szakmai zsűri választja ki azokat, amelyek meghívást nyernek, s Szegeden versenyezhetnek.

THEALTER International – Külföldi fellépők

BK Cie (Németország/Franciaország): In:Errance – a MASZK menedzsmentjében

BlackSkyWhite Színház (Oroszország): Triada

Cie Drift (Svájc): machine à sons

DAX Színház (Ukrajna): Prológus a Machbethez

Ivo Dimcsev (Bulgária): Lili Handel

Kosztolányi Színház (Szerbia-Montenegro): Beckett: Godot

Oleg Zsukovszkij (Oroszország): Kisegítő iskola

Theater Tetrapiloktomie (Németország): Kész! Tűz! Rajt! Avagy tetrapiloktomia most!

Urbán András Társulata (Szerbia-Montenegro): P.L. A.T.H – a MASZK menedzsmentjében

THEALTER International – Hazai fellépők:

Árnyékszínház (Pécs): Közeleg az idő

Andaxinház (Budapest): Örömgyilkos

Finita la Commedia (Budapest): Exit


Emellett 2005-ben is változatos zenei, képzőművészeti, filmes, szabadtéri és szakmai kísérőprogramok gazdagítják a találkozó egyhetes műsorát. Fő helyszínekként az elmúlt több mint egy évtizedben kortárs előadóművészeti központként működtetett Régi Zsinagóga épülete, valamint a lepusztultságában is gyönyörű Régi Hungária (Kass Szálló) várja majd a fellépőket és a közönséget, de terveink szerint jó néhány egyéb helyszínen és a szabad ég alatt is „belénk botlanak” a járókelők.

Az elmúlt tizennégy évben a Régi Zsinagóga, a THEALTER és egyesületünk neve szorosan összekapcsolódott. Munkánk révén eddig 27 ország mintegy 130 színháza mutatkozhatott be Szegeden, több közülük elsőként Magyarországon. Az elmúlt másfél évtized alatt olyan generációk nőhettek fel városunkban, melyeknek módjában állt a világszínház kiemelkedő alkotóival, innovatív művészeti műhelyeinek munkáival találkozni.SZASZSZ 2005 - XI. Alternatív Színházi Szemle

Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége 2005-ben immár harmadik alkalommal rendezi Szegeden a Szemlét, a 15 éves THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójával közösen: egy helyen, egy időben. A tematikai azonosságnak (az alternatív jelleg), illetve a funkcionális különbségnek (a THEALTER-en szerepeltek a külföldi és a határainkon kívüli magyar színházak, míg az előválogatott SZASZSZ-on a legjobb anyaországi magyar együttesek) köszönhető, hogy egy minőségében új – színházi életünkben mindezidáig egyedülálló – fesztivál körvonalai bontakoztak ki. 2004 óta már csak előzsűrizett előadások meghívott résztvevői az Alternatív Színházi Szemlének, vagyis valóban koncentrálttá vált, igazi tükrévé azon értékeknek, melyeket az alternatív színházi és kortárs táncalkotók hoznak létre az évadban. A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott előadások közül válogatta az előválogató zsűri: Hegedűs Sándor és Magács László. A válogatók összesen 103 előadás közül választották ki a versenyző tizenegyet. A Szemle rangját növelik a kiosztható díjak is: a Szemlén 1,2 millió forintot oszthat ki a zsűri, melynek elnöke idén Jeles András lesz.


A SZASZSZ-versenyprogramba meghívott előadások:

Artus – Goda Gábor társulata: Rókatündérek

Bozsik Yvette Társulat: Tüzes Angyal

Honvéd Kamaraszínház: A ragaszkodók

Hólyagcirkusz Társulat: Csődcsicsergő

H.U.D.I. Társulat: Isten éltessen, Hedvig Ekdal!

Közép-Európa Táncszínház: Nagyvárosi ikonok

La Dance Company: Olyan, mint a Szűzmária, csak a feje lecsavarható / 6913

Pannon Várszínház: KZ Oratórium

Pintér Béla és Társulata: A Sütemények királynője

Szabó Réka D. C.: Karc

Urbán András Társulata: 0.1 mg (a MASZK menedzsmentjében készült előadás a szervező jogán vesz részt a versenyben)A SZASZSZ programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, de a Szövetség feladata, hogy a Szemlét széles szakmai program-kínálattal bővítse. Így a megújult Szemle országosan is ismert és elismert színházi megmozdulás lett, és teljes joggal került vissza a hazai színházi élet vérkeringésébe. Idén folytatjuk és tovább fejlesztjük a tavaly már elindított szakmai programokat:

BÁB Az innovatív bábtársulatok részére nyújtunk bemutatkozási lehetőséget, évente tematikus felosztásban: idén az árnyjátékosok kapnak teret a Szemlén. Külföldi és hazai együttesek előadásai mellett egy árnyjáték-tematikában összeállított bábkiállítást is rendezünk az OSZMI anyagaiból.

FOTÓ-SOK színházi és táncos témájú fotókiállítások Szeged kávéházaiban.

VIP-ART A független színházi, táncszínházi területen működő művészek képzőművészeti alkotásaiból nyitunk egy közös tárlatot.

TÁNC-FOTÓS WORKSHOP A színházi fotóművészek számára rendezünk mesterkurzust, melynek tematikája a tánc fotózásának művészete lesz.

CERKA Nemzetközi kritikusszeminárium a Kritikus Céhhel közösen.

IZZASZTÓ 2. Mozgás Workshop Ladányi Andreának az SzFE-n használt metodikájával. A szegedi workshopon idén tai chit, színpadi vívást és tánc-ritmikát lehet tanulni.

HŰSÍTŐ A nyitott szakmai beszélgetések moderátora: Imre Zoltán színháztörténész, az ELTE tanára.

Stáb

MÛVÉSZETI VEZETÔ: Balog József

PÉNZÜGYI IGAZGATÓ: Martinkovics Katalin

FÔMUNKATÁRS: Bodon Györgyi

MUNKATÁRSAK/: Koza Karolina, Szabó Zsuzsa, Számel Judit, Varró Sándor


ALTERNATÍV ÉS FÜGGETLEN SZÍNHÁZAK SZÖVETSÉGE

SZASZSZ fôszervezô: Szögi Csaba
fômunkatárs:Trifonov Dóra
a bábprogramok szervezôje: Papp Eszter
a kritikus szeminárium szervezôje: Szûcs Katalin Ágnes
fesztiválfotó: Katkó Tamás
munkatárs: Rácz Anikó

ANGOL VERZIÓ: Számel Judit, valamint társulati anyagok


PLAKÁTTERV: Baráth Ferenc
DESIGN: Factory Creative Studio
FESZTIVÁLFOTÓ: Révész Róbert, Molnár Edvárd

EX-STASIS STÁB
Blastik Noémi (fôszerkesztô), Deutsch Andor, Donáth Mirjam, Kémeri Attila Rampai

TECHNIKAI VEZETÔ: Szûcs Gábor

SZÍNPADMESTER: Balogh János

TECHNIKUSOK: Balogh Attila, Balogh Manuel, Csáki László, Fogarasi Zoltán (KET), Kapovits Gábor, Kondás Zoltán (KET), Kormosói Róbert (Artus), Payer Ferenc (Artus), Pelle Zoltán (KET), Tari Ádám, Turcsányi István, Varga Imre


ÖNKÉNTES SEGÍTÔK

Balogh Ági, Bencsik Anett, Bereczki Csilla, Czikora Levente, Filák Tamás, Frank Enikô, Jeddi Márton, Lantos Katalin, Lôrincz Júlia, Lôrincz Lili, Németh Adrienn, Palágyi Gáspár, Petró Annamari, Sebestyén Edina, Szabó Péter, Tolna Péter, Tömöry Gyöngyvér, Varjas Zsófia, Várnay Zsuzsanna, Zana Katalin, Zôdi Erna

  a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció