Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

vége van thank you! cry baby bloggerdíjak csakazértis tisztelt hazudozó - jutalomjáték weöres sándor ismeretlen versei yo múlt idő talpaink állampolgári ismeretek egy biciklizés margójára lulu, feminista-e vagy? trojka: cleansed máágness zenében úszni bloggerbio III: akár akárki nyaff nyaff nyaff öltönyösök a sócsíkon belül fuharosok beksztédzs vagy mi túlvagyunk aranymetszés, atlantiszbár fesztblogger bio II. fesztblogger bio I. 12 nő hűtőmágnes, kitűző van eladó előadáselőtt az új mantra: eszme álfesztiválbarátok kíméljenek! u21 nyitó merénylet a felejtés kegyelme

Videók

 

 

fuharosok

2015.05.22.

22:32

Horváth Mihály Gimnázium 12.D (Szentes): Fuharosok


fotók: révész róberta fuharosok a thealter utánpótlásai közül az egyik legszebb, legtisztább előadás volt, amit eddig láttam. a másik a kaposvári hallgatók egyik darabja volt.

ahogy az előző posztban írtam, a szentesi diákok minden fesztiválon fellépnek. nagyon különböző darabokat hoznak, és igazából éppen ezért nehéz, meg nem is kell összehasonlítani ezeket. vannak különlegesen kiemelkedők. mint a fuharosok.

bár az egész történet borzalommal tölt el - zsófi feláldozása: az anyja egyszerűen odaadja a fuharosoknak "használatra", hogy cserébe ennivalót kapjanak - mégis, ennél tisztább előadást régen láttam.midnig dilemma, hogy aligfelnőttekkel vagy még gyerekekkel hogyan lehet nehéz témákhoz nyúlni. tény, hogy a gyerekek nem hülyék, sokkal okosabbak és sokkal többet tudnka a világról, mint gondolnánk - de a szülő, ha teheti, megóvja a gyerekeit a nehéz témáktól.

ezek a drámatagozatosok érettek. érettek ahhoz ,hogy értsék esterházy amúgy nehéz szövegét és történetét.

zsófi gyermeki lénye a beavatással eltűnik, a biztonságos világ, amelyben addig élt, szertefoszlik - felnőtté válásával pedig egy új világ kapui nyílnak meg előtte, amiből már nincs visszaút.

egy törékeny, pajkos, mindentudó gyereket látunk és szeretünk meg, vikám és játékos - de nem tudok önfeleldt lenni ,mert érzem a levegőben, hogy valmai rossz fog történni és ez a feszültség végig ott ül mellettem és fogja a kezemet.


bár egy napig ültem rajta, igazából nem tudok sokat írni - a darab önmagáért beszél. nem tudom jobban elmondani.

amit utdok, hogy ez is egy balta volt a fejbe. hogy tátott szájjal ültem. meg áhítattal. hogy úgy éreztem: akkorát ütött rajtam, hogy nem fogok tudni a végén, amikor a taps lecsendesül, felállni.

amit tudok, azt a darabot összefogó szebeni tanár úrnak már elmondtam. és most elmondom a gyerekeknek is, akik játszották: csodálatosan szép, érzékeny, nagyon jól összerakott előadást láttam. és azért varázsoltatok el, mert a korosztályotokban nem igen lát az ember olyat, ami itt kézzel tapintható volt: az átütő színészi jelenlét. és ez minden egyes szereplőre igaz.

nagyon köszönöm az előadást nektek, hmg-sek, nagyon megérintett. nálam a fuharosok is a felejthetetlen/balta a fejbe kategóriába kerül.


a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció