Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Sajtószoba

 

Sajtószoba

Írások a fesztivalról

nyomtatható verzió

27. THEALTER sajtódosszié

A 27. THEALTER fesztiválról megjelent sajtócikkek teljes listája pdf-formátumban itt letölthető, a MASZK Egyesület egész éves programjairól, előadásairól, tevékenységéről szóló sajtócikkek listája itt letölthető.

2018.02.11

forrás: MASZK

Varga Anikó írása a Színház folyóirat 2017. novemberi számában

“A Mentőcsónak Egység volt az idei Thealter fesztivál díszvendége - sűrű áttekintést nyújtott ez a Bodó Viktor vezette egykori társulat tantermi, színházi neveléssel foglalkozó kisebb csapatának munkájáról.”
Varga Anikó: Csónakban evezünk - A Mentőcsónak Egység portréja

2017.12.29

forrás: MASZK

Petró János írása a Szeged folyóirat szeptemberi számában a fizikai színházi és táncelőadásokról

“Mert az a színházi élmény, amit a Concerto adhat az arra fogékony nézőnek, minden színházlátogatás célja. Ha létezik zene és mozgás tökéletes szimbiózisa, az most megvalósult. Horváth Csaba Concerto-ja a fizikai színház alfája és omegája.”
Petró János: "Lesajnál minket majd a virradat". Kőszínházi alter

2017.11.29

forrás: MASZK

A tiszatajonline.hu beszámolói

"Az én torkom legalábbis már a második perc után összeszorult, amikor kiderült, hogy az egyik „játékvezető” korábban maga is hajléktalanként élt, igaz, az utcáról mára sikerült felküszködnie magát egy olyan lakásba, melyen tizedmagával osztozik."
Váraljai Anna: Ha páratlant dobsz, padon alszol!

"A főhős szülei például sem egymással, sem gyerekeikkel nem értenek szót, vagyis ajándék az olyan pillanat, amikor normális családként képesek funkcionálni.  Ennek azonban az az ára, hogy Eddynek fel kell adnia önmagát. A legszomorúbb gyógymódot választja, vagyis személyiségével teljesen ellentétesen kezd el viselkedni, csak azért, hogy megfeleljen, csak azért, hogy végre pozitív visszacsatolásokat is kapjon."
Tóth Emese: A legszomorúbb „gyógymód”

"Az Egyenes Labirintus húsba vágó, minden idegpályát megmozgató „előadás”, ennek okán szerintem a Thealter Fesztivál egyik legizgalmasabbja."
Váraljai Anna: A klausztrofóbia diszkrét bája

"Az a típusú összhang ez, amit egy színművészetis osztállyal tökéletesen ki lehet játszani, mert már megvan az a bizalom egymásban, amely összetapasztja és kerek egésszé formál egy produkciót."
Tóth Emese: A sorozatgyilkos reneszánsza

"Katona szellemes alakításában szépen kikristályosodik egy vidám gyermekkor, két nyurga, fekete hajú fiú, egy gyerekszoba, a kettő akkor még egy volt, épp ezért sohasem tudnak egymástól teljesen elszakadni."
Tóth Emese: Egyedül vagy, mégis velem

"Az egyik darabja témájául [Widder Kristóf] is irodalmi anyagot választott, a Bernarda Alba háza című színművet. Meglepő húzás, hiszen az eseményeket tekintve nem kimondottan mozgalmas darab, Widdernek mégis sikerült megteremtenie azt a sűrű, fojtó belső feszültséget, ami a művet uralja."
Ibos Éva: Fókuszban a tánc

2017.11.28

forrás: MASZK

A Revizoron Csáki Judit beszámolója

"Manapság, amikor bátorságnak mondják azt, ha egy színház egyszerűen teszi a dolgát, vagyis jelenidőben létezik, nem szenved népnevelői szereptévesztésben, és rákérdez a környező társadalom problémáira, mit mondjunk vajon a Mentőcsónakra, vagy mit mondjunk a THEALTER-re; a fals szóhasználatot követve ez már halált megvető vakmerőség lenne?"
Csáki Judit: Csak ne tolják túl - 27. THEALTER

2017.11.28

forrás: MASZK

A Szeged TV tudósításai

"Az idei díszvendég a társadalmi felelősségvállalást középpontba helyező Mentőcsónak Egység. Az előadások többsége Magyarország problémáira fókuszál."
Elkezdődött a 27. Thealter fesztivál Szegeden

"A 27. THEALTER fesztivál nemcsak különleges kulturális programot nyújt, hanem a színházi képzésben résztvevő fiatalok számára fejlődési lehetőséget is kínál."
Thealter - tréningeztek a fiatalok

“Az előadás alatt azt mutatják be, milyen hajléktalannak lenni, milyen választási lehetőségeik vannak a fedél nélkülieknek. A nézőknek, akik egyben a játékosok is, fél évet kellene túlélniük az utcán.”
Mentőcsónak Egység: Cím nélkülBelépő: Thealter27

“Az idei THEALTER programjaként az Artus Stúdió és a MASZK Egyesület a közönséget egy olyan utazásra invitálta, ami átmenet a közösségi játék, a színházi előadás és városi kalandtúra között. A nézőket videók, hangfelvételek, térinstallációk és az előadás szereplői vezetik végig a kijelölt útvonalon.”
Egyenes labirintus

2017.11.28

forrás: MASZK

Csejtei Orsolya beszámolói a Vasárnapi Hírekben

"Folyamatosan borzongunk, ahogy követjük őt kifelé, aztán lefelé, az egykor volt gyogyó dágványos, indákkal benőtt, vizes pincerendszerébe, hogy igazi Orpheuszokhoz méltón végérvényesen alászálljunk a pokolba. Egy olyan játékban, ahol a néző a főszereplő."
Csejtei Orsolya: Gyere meghalni!

"Eke Angéla és Márkus Sanyi, a Szása fiú és a Szása lány mikrofonba nyomja a vakert, egymás mellett elbeszélve, egy tragikus kimenetelű ámokfutás történetét elmesélve."
Csejtei Orsolya: THEALTER 2017 – Levegőt!

2017.11.27

forrás: MASZK

Mátyás Viktória írásai a Súgópéldányon

"Arculcsapásszerűen szakadt vége egyik pillanatról a másikra az önfeledt szórakozásnak, szégyenlősen kivárjuk a jelenet végét, tudomásul vesszük a provokációt, és lesütött szemmel sétálunk ki a nézőtérről."
Mátyás Viktória: THEALTER – Életvesztő műtét

“Ez az előadásnak ad egyfajta spirituális, elvont irányt, hiszen a keret, mely az előadás elejét és végét szolgáltatja, természetes körülmények között nem megvalósítható. Ennek ellenére nem távolodik el a történettől, hiszen ez adja az egyik alapját a mű filozófiai tartalmának, ami legszebben a befejezésben nyilvánul meg: felfelé kell menni, mert felfelé nincsenek falak.”
Mátyás Viktória: THEALTER – Foglalkozásom: gyilkos!

"Az előadás szépen felépített, jól követhető és a Mentőcsónaktól megszokottan fontos problémával foglalkozik. Nincs a darabnak sem eleje, sem lezárása, egyszerűen belecsöppenünk egy ijesztő világba, ami akár a miénk is lehet, ha nem merünk lépni."
Mátyás Viktória: THEALTER – Halljátok A hangot?

2017.11.27

forrás: MASZK

A Délmagyarország két előadásról

"– Ha mitológiai párhuzamokban gondolkodunk, akkor a lezuhanó nő, akit Dombi Katalin alakít, maga Euridiké – magyarázza a rendező, miközben az alvilágot szimbolizáló régi pincerendszerben kalauzol. – Csak nem Orpheus megy le érte az alvilágba, hanem a nézők."
F. Szalai Anna: Idegenek mászkálnak a kórházkertben

"Ma, a „vak komondorok" és a „fehérvári huszárok" korában elképzelték, hogyan alakult volna a világ sorsa, ha a teremtés koronája nem a férfi, hanem a nő lett volna. Szüfrazsisztek című utcaszínházi előadásukban megalkottak egy világot, ahol a kisfiúk kapnak játékkonyhát, és a királylányok mentik meg a lovagokat."
Kiss Tímea: A férfijogokért tüntettek

2017.11.26

forrás: MASZK

Két írás a Népszavában

"A többnemzetiségű színész-rendező csapat azt állítja, hogy munkájuk a nacionalizmusról szól. Persze, arról is. De leginkább arról, hogy vannak történeti szakaszok, amelyekben nincs együttélés."
Tamás Pál: Csontháború

"Az előadások nagy része a direkt politizálás helyett a direkt politika eredményeként így-úgy hagyott emberek sorsáról szólt – teszi hozzá a fesztivál vezetője. - Én ezt új, kortárs realizmusnak hívom, ami azt jelenti, hogy a néző a saját életét azonnal össze tudja kötni a színpadon látottakkal."
Balogh Gyula: Mindennapi tébolyok

2017.11.26

forrás: MASZK

Marton Éva interjúja Debreczeni Márton rendezővel az Egyenes labirintusról

"Az érzékszervek használatának partitúráját is megpróbáltuk a séta során felépíteni. Lehető legkevésbé konceptuális és intellektuális a megközelítésünk, tehát a valós fizikai érzékelések nagyon fontosak. Emellett a szövegrétegnek, amely a kezdetektől jelen van, folyamatos mozgása, hullámzása van azon a tapasztaláson belül, amit a konkrét fizikai séta jelent. Az, hogy ebből ki mennyit vesz ki, az a résztvevő érzékenységétől, igényétől, vállalásától függ."
Marton Éva: „Komoly, felnőtt játszótér” – Az Egyenes labirintus Szegeden

2017.11.26

forrás: MASZK

A Memória Online beszámolói

Jánosi Eszter: Utcaszínház elnyomott férfiaknak

"Az Újvilág beszédes cím, képviseli azt, amit a két fiú is megemlít: egy teljesen új szociális alapokon fekvő társadalmat. Azonban nagyon nem mindegy, hogy azok az új alapok milyenek. A két szabadságharcos nacionalista fiatal például egész biztosan nincs tisztában azzal a jelenséggel, amelyet az elnyomás és emberi jogok korlátozása eredményez."
Tóth Emese: Még mindig nincs igazán megkötve a kezünk

2017.11.25

forrás: MASZK

Szerda Zsófi írása a Hét Napban a Forte Társulat Bartók: Concerto és 5. vonósnégyeséről

"S ha már vonósnégyes, élőben kíséri a lábak zenéjét a Bujtor Kvartett a színpadon. Találkozás, kirekesztés, valahova tartozni akarás, harc, megbocsátás, erőpróba, energia, finoman megvillantott humor, szilajság. Ezek jellemzik leginkább a férfiak táncát. Szinte felrobban a színpad."
Szerda Zsófi: Bartók Béla és a traktorkerék

2017.11.25

forrás: MASZK

A színház.org szemlézte a blog jr szerzőinek írásait

“Felváltva nevetünk és hallgatunk el döbbenetünkben” – Blogbejegyzések a Thealterről 1. rész

“Nézőként ez éppolyan szédítő, mint keresztülnézni az égbolton” – Blogbejegyzések a Thealterről 2.

“Kiemelkedő színészi pillanatokban sincs hiány” – Blogbejegyzések a Thealterről 3. rész

“Mintha legalább egy métert nőttem volna az ég felé” – Blogbejegyzések a Thealterről 4. rész

“Legszívesebben azonnal újranézném” – Blogbejegyzések a Thealterről 5. rész

“Vegyél egy jó mély lélegzetet!” – Blogbejegyzések a Thealterről 6.rész

“Antifeministák mégse leszünk” – Blogbejegyzések a Thealterről 7. rész

“Köszönöm, hogy a részese lehettem” – Blogbejegyzések a Thealterről, 8. rész

“Pénzre váltható-e a művészet?” – Blogbejegyzések a Thealterről, 9. rész

2017.11.22

forrás: MASZK

Véget ért a fesztivál

Pintér Béláék, a Forte Társulat, Widder Kristóf és a szentesiek a Thealter díjazottjai
szinhaz.org

Pintér Béla és Társulata vitte el a közönségdíjat
delmagyar.hu

Díjátadóval zárult a 27. THEALTER Szegeden + FOTÓK
szegedma.hu

Pintér Béla és Társulata vitte el a közönségdíjat
magyarnarancs.hu

Pintér Béla rendezése volt a legnépszerűbb a 27. THEALTER-en
szinhaz.hu

Díjesővel zárult a Thealter színházi fesztivál
szeged.hu

A THEALTER díjai
nepszava.hu

A Szívszakadtig volt a közönségkedvenc: véget ért a 27. Thealter fesztivál Szegeden
vtvszeged.hu

Pintér Béla és Társulata lett a közönségkedvenc
delmagyar.hu

2017.11.21

forrás: MASZK

Fesztiválelőzetesek, ajánlók - vegyesen

5. THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely
tiszatajonline.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a Mentőcsónak Egység és a színházi workshopok
tiszatajonline.hu

A Mentőcsónak Egység lesz a THEALTER díszvendége
szinhaz.org

A Mentőcsónak Egység az idei Thealter díszvendége
szinhaz.hu

Thealter: a Mentőcsónak Egység lesz a díszvendég
szeged.hu

Blog jr kritikusműhely Jászay Tamás vezetésével a Thealteren!
szinhaz.org

Workshop Pass Andreával a Thealteren
szinhaz.org

Workshopok és kritikusműhely a 27. THEALTER Fesztiválon
szegedma.hu

Legyél te is aktív részese a THEALTER-nek!
port.hu

Workshopok és kritikusműhely a 27. THEALTER Fesztiválon – Még lehet jelentkezni!
szinhaz.org

Idén a bemutatók lesznek a THEALTER fókuszában
szinhaz.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a bemutatók
szegedma.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a bemutatók
tiszatajonline.hu

Ismét Thealter fesztivált rendeznek Szegeden
magyaridok.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a tánc, a fizikai színház és a szegedi bemutatók
szegedma.hu

Thealter: Szegedre jönnek a független színházak
szeged.hu

Az idei THEALTER a tánc, a fizikai színház és a szegedi bemutatók jegyében telik
szinhaz.hu

"Szegeden, a Reök-palotában tartotta kihelyezett ülését szerdán a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége. A Tisza-pati város két fesztiválja – a szabadtéri játékok és a Thealter – is kivívta már európai szakmai szervezetek elismerését – hangzott el az ülésen."
A fesztiválok messzire viszik Szeged jóhírét
szeged.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a tánc, a fizikai színház
szinhaz.org

Fesztiválokon nyerhetünk belépőt a Színházak Éjszakájára
szinhaz.org

"„Nem szabad elfelejtenünk nagyon sok civillel dolgozunk együtt, az önkénteseink teszik lehetővé, hogy évről évre lebonyolítsunk egy ilyen nagyságrendű programsorozatot. Ők a szó szoros értelmében civilek, akik az idejüket, a figyelmüket, és a segítségüket áldozzák fel”– mondta Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke a sajtótájékoztatón."
Bartus Bella: Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK
szegedma.hu

Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a független társulatok
szinhaz.org

Péntektől a szabad színházaké lesz a város
szeged.hu

THEALTER – Középpontban a Mentőcsónak
sugopeldany.hu

Megújultak a THEALTER Fesztivál játszóhelyei
radio88.hu

Ismét jön a THEALTER
nepszava.hu

Jön a 27. Thealter: felújították a színpadot és nézőteret a régi zsinagógában
vtvszeged.hu

Három nap múlva indul a THEALTER
szinhaz.hu

A Mentőcsónak Egység lesz az idei szegedi nemzetközi színházi fesztivál díszvendége
temesvarihirek.ro

A kocka el lesz vetve – A Színházak Éjszakája fesztiválozik
szinhaz.hu

Egyszerre közösségi játék, színház és városi kalandtúra – Rendhagyó produkcióra készül az Artus
szinhaz.org

Ismét THEALTER!
kultura.hu

2017-ben is Thealter - interjú Balog Józseffel
civilhangradio.hu
A Thealteren is standot állít a Színházak éjszakája
Szeged.hu

Kezdődik a 27. Thealter
litera.hu

A kánikulában gondoljunk kicsit az őszre is!
valasz.hu

"A blog jr. arra jó, hogy az elméleti tudáson felül használható szakmai rutint is szerezzenek, s hogy megtanulják a legfontosabbat: nézni, gondolni, és végül írni. A kritikusnak rengeteget kell néznie és írnia, mert így születnek meg azok a készségek, amelyeket jó lesz elhajítani egy, a kritikus világképét felforgató előadás után."
Váraljai Anna: Utolsó végvári harcosok vagyunk - Interjú Jászay Tamással
tiszatajonline.hu

“Utolsó végvári harcosok vagyunk” – Jászay Tamás kritikusokról, kritikáról
szinhaz.org

Ezért jó Szegeden lakni: ma újabb fesztivál kezdődik, ezekkel a programokkal - interjú Martinkovics Katalinnal
Európa Rádió Szeged
THEALTER – Középpontban a Mentőcsónak
sugopeldany.hu

Tértetrisszel belépőt nyerhetnek a Thealter vendégei, hat előadásra már elkelt minden jegy
delmagyar.hu

Kothencz Arnold: Barackdobálás és némaság – Megnyitotta kapuit a 27. THEALTER fesztivál + FOTÓK
szegedma.hu

Elkezdődött a 27. Thealter
delmagyar.hu

Elstartolt a Thealter: félszáz program jön
szeged.hu

Zenés áldokumentumjáték a “világ legősibb nemzetéről” a Thealteren
szinhaz.org

Thealter - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója
vasarnapihirek.hu

Elkezdődött a Thealter
dailyszeged.hu

2017.11.20

forrás: MASZK

Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció