Search
 
  Program | About Thealter | Archive | Press | Links  
 

THEALTER / Festivalblog

 

News

itta vége a végső válasz szomorú gudbáj bűnjelek voksoltunk a tünet együttessel legyetek bátrak! szabó réka: ez mind én leszek egykor még mindig a többiek szabó réka egy angyal önnek ciánvoks ujjgyakorlat fotós és költő növendékeknek kosztoláyni dezső színház - antigoné mégeccer haiku kdsz/antigoné/zsarnokság kosztolányi dezső színház - ó jaj én kérek elnézést nemkétszék, nemasztal antigoné vs iszméné antigoné/fáni a padon saniybá szong a kurvák pénzén (úrinő) toldi másodszor burok és buborék mennyekbe vágtatás helyett ringat mit is kellene írni? megnyitott fesztivál, barátom! igen igen nem nem de

Videók

 

 

antigoné/fáni a padon

2014.05.26.

13:33

Kelemen László Szakközépiskola és Színitanoda: Antigoné


fotók: révész róbert


nagyon sokan és nagyon sokszor színpadra állították már az antigonét, a thealteren most duplázik a darab: vasárnap este a szegedi színitanodások mutatták be, hétfőn pedig az urbán andrás-féle verziót láthatja a közönség a régi zsinagógában.
a darabot sokan sokféleképpen értelmezték, éppen ezért nehéz is hozzányúlni - és talán éppen azért könnyű, mert szinte kötelező legalább egyszer egy görög drámát mindenkinek rendezni vagy eljátszani.
a színitanodások rendezője az eszköztelenséget választja, nyilván adódik ez a megoldás, hiszen a szöveg nehéz és a mai és az őket követő generációknak talán egyre idegenebb és nehezen értelmezhetőbb is.


a darabban visszatérő elem az újra meg újra felhangzó szirtaki, és az alapvetés: "sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb". ezzel az idézettel aztán lehet játszani, lehet áhítattal mondani, ironikusan odalőni egy nagyon jó pillanatban.
az antigoné kivonatos változatát láthattuk a színitanodásoktól, szemelvényeket az antigonéból. annak, aki nem ismerte a darabot, talán így nehéz összerakni a történetet, minden esetre betekintést ad abba a már-már irodalomkönyvekből kifúrni vágyott drámavilágba, ami a mai negyveneseknek még könnyen érthető, a fiatal generáció egy részének viszont nehezen vagy soha meg nem emészthető lesz.

*

Fáni a padon


fotók: nyemcsok éva eső

éles vágás: tíz perces szünet után a színitanodások másik darabbal jönnek vissza a színpadra. könnyed, vidám nyári darab, bármelyik balatonparti város színpadán el tudnám képzelni. a darabot a színitanoda tanára, horváth péter írta, vizsgadarabnak szánta.


a vígjáték összes műfaji eleme tettenérhető benne, van benne félreértés, szerelem, vágyakozás, a helyzet- és jellem komikum,  és persze boldog vég. to the top
 

2024 THEALTER

Imprint    Sitemap    Privacy policy   Sign in   Registration