Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Videók

 

 

a legjobb előadás: csontbrigád

2012.10.13.

12:47


fotók: révész róbert

Hóbort Társulat (Szentes): Csontbrigád - színpadi játék Rejtő Jenő azonos című regénye nyomán

szereplők:
Henry Fécamp: Martinkovics Máté
Sirone kapitány: Jerkus Koppány
Minkiew doktor: Mészáros Martin
Jean Berlac: Mészáros Ágoston
narrátor és technikai munkatárs: Zajácz Olivér
rendezte: A társulat

nehéz történetet választott magának a négy fiú. olyat, ami kamaszok szájából nem feltétlenül hangzik hitelesen. rejtő jenő a többitől eltérő története. sivatag, helyőrség, katonai börtön, ahol a börtön személyzete és a rabok is ugyan arra a sorsra vannak kárhoztatva: élve elrohadni a világ végén.a történet maga is lebilincselő. henry fécampont elítélik kettős gyilkosságért, hazaárulásért, kémkedésért, és már büntetését tölti a légió haláltáborában, amikor elkezdenek rajta keresni egy táskát, ami a háború végkimenetelét megváltoztató katonai iratokat tartalmaz. sirone kapitány, a helyőrség parancsnoka és jean berlac titkosszolgálat tiszt is ebben látja szabadulásának illetve a ranglétrán feljebb lépésének kulcsát. az őrület határán álló, abba néha bele-bele csúszó minkiew doktor, a villanyszerelőből lett főorvos brómtablettákkal és lenyűgöző, olykor ijesztő karakterével járul hozzá a teljes tébolyhoz.

 fécamp végül vall: katonatársával és barátjával ugyan azt a lányt szerették. hallottak a gyilkosságról, és arról, hogy jutalmat kap az, aki az elkövető kilétét felfedi. úgy döntenek, hogy a pénz szabadíthatja meg őket és szerelmüket a sivatagi pokolból. a sors fécampot választja. magára vállalja a gyilkosságot, elítélik, barátja pedig elindul a lánnyal egy új élet felé. hosszas kínzásra mindezt elmeséli a titkosszolgálati tisztet, aki cserébe jobb életet és szabadságot kínál neki. feloldás nincs: fécamp nem szabadulhat, marad a helyőrségben. barátjáért, közös szerelmükért és a barátságért vállalt önfeláldozása mégis megható egy embertelen világban, még ha értelmetlennek tűnik is.

ennek az öt fiúnak a munkája bármelyik felnőtt fesztiválon megállná a helyét. az erőszak, a rúgás és ütés, a szenvedés valódi, sirone kapitány alkoholizmusa a helyzettel való megbékélésre való képtelensége miatt megkapó. a legjobb monológot is ő mondja."A vörösbor nem tűri a magányos ivót. Cimbora kell hozzá, vidám történetek, régi nóták, asszonyokra emlékeztetőek, kártya és muzsika... Ezért csak pálinkát szabad inni. A pálinka mámora fenséges közönyt prédikál. Megveted a halált, és jó az élet is úgy, ahogy éppen van, illetve, ahogy nincs.A vörösbortól eszedbe jut, hogy novemberben Rómában a Borghese park fakoronái között, növekvő mahagóniszínű foltokban terjed az ősz, és alkonyatkor sok-sok harang zúg.Fáj a szíved, de képes vagy vágyódni, sőt remélni is, hogy egyszer majd eljutsz innen az Örök Városba, miután ilyen céllal búcsúzáskor bedobtál néhány centesimót a Fontana di Trevi nevű mesterséges vízesés roppant medencéjébe, s ezért viszontlátással kecsegtet a babona némi készpénz ellenében. Hiszed a hihetetlent; ez a vörösbor...A pálinka mámora nagystílű belenyugvás. Meggyőz arról, hogy semmi sem fontos. Földi bajaidra feleletül megajándékoz az idő és a tér fogalmaival. Ilyen roppant átlók között, jelentőségedben eltörpülve, boldog lehetsz megalázottan is, miután úgy érzed, hogy felesleges a világ, és a semmi is fontos, ha szereted. A vörösbor fáj, de azt mondja: „Jó lenne élni!” Ha többet iszol, így szól: „Élni kell!” Ha igen sokat iszol, ezt kiáltja: „Élni fogsz!”

ezek a fiúk - akiket a darab ha csak erre az időre is, de férfivá érlel -  tudják a csendet, úgy tudnak hallgatni a színpadon, hogy a néző lélegzetet sem mer venni. a feszültség kézzel fogható, a szenvedés olyan fokú, hogy néha már be kell csukni a szemet.megelőlegezem már most, pedig van még két nap: a legjobb színész díját tőlem jerkus koppány (sirone kapitány) kapja, a legjobb előadás pedig messze kiemelkedően a csontbrigád.a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció