Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Videók

 

 

téli utazás a kaposváriakból

2012.10.14.

21:13fotók: révész róbert

Kaposvári Egyetem Művészeti Kar IV. évfolyam: Téli utazás - Venyedikt Jerofejev: Moszkva-Petuski című regénye alapján
14. Vasárnap 17:00  és 20.00  Régi Zsinagóga
 
játsszák: Bende Kinga, Benkó Bence, Dobó Enikő, Fábián Péter, Horváth Szabolcs, Jerger Balázs, Kátai Kinga, Kiss Emma, Kopek Janka, Máté Anett, Rózsa Krisztián, Szakács Hajnalka, valamint Edvi Henrietta II. éves hallgató
díszlet: Perovics Zoltán
korrepetitor: Lukin Zsuzsanna
élőzene: Dargó Gergely
zene: Melis László (Schubert: A Téli utazás c. dalciklusának

felhasználásával)
színpadra alkalmazta és rendezte: Jeles András
osztályvezető tanár: Kelemen Józsefvan egy pont, amikor nagyon nehéz.
amikor az ember rájön, hogy azt hitte: sokat tud a világról, és aztán szembesül azzal, hogy milyen kicsiny tudás ez mégis.
amikor rájövünk, hogy úgyis el lehet valahová jutni, ha közben egy centimétert sem haladunk előre. de befelé figyelünk, hallgatunk az angyalokra, arra, amit a hangok mondanak, és csak szemlélődünk. a téli utazás a főszereplő, venyicska utazása moszkvából petuskiba.

ha akarom, egy világlátott, bölcs, filozófikus alkoholista utazása a google maps szerint moszkávtól egy köpésre, a mindössze 122 kilométerre fekvő petuskiba.
autóval "a jelenlegi viszonyok között 1 óra 34 perc".

venyicskának fejben két óra. de sosem ér oda.

Autós útvonalterv erre a helyre: Petushki, Vlagyimiri terület, Oroszország

Moszkva
Oroszország

1. Haladjon észak felé itt: мост. Малая Каменный/мост. Малый Каменный
Haladjon tovább itt: мост. Малая Каменный


48 m

2. Hajtson ki a kijáratnál наб. Софийскаяfelé


170 m

3. Az elágazásnál tartson jobbra és haladjon tovább наб. Софийская irányába


220 m

4. Forduljon jobbra, a következő útra: наб. Софийская


800 m

5. Forduljon jobbra, a következő útra: ул. Балчуг


77 m

6. Forduljon a(z) 1. útra balra a(z) ул. Садовническая útra


750 m

7. Forduljon balra, a következő útra: пр. Устьинский


650 m

8. Forduljon jobbra, a következő útra: ул. Яузская


270 m

9. Enyhén balra, a következő útra: ул. Николоямская


1,6 km

10. Tovább a következőre: ул. Сергия Радонежского


700 m

11. Tovább a következőre: ш. Энтузиастов


12,5 km

12. Tovább a következőre: М7


24,7 km

13. Tovább a következőre: ул. Калинина


2,2 km

14. Tovább a következőre: М7


76,4 km

15. Forduljon jobbra


800 m
Petushki
Vlagyimiri terület, Oroszország


       
ha akarom, akkor ez nem is utazás a maga fizikai valójában, hanem voyeurök vagyunk mi, nézők, és egy nagyon érzékeny szerkezet segítségével betekintünk venyicska fejébe.
ott forgolódunk a gondolatai között.

kortársaim közül nem vagyunk sokan, akik nem utálják az orosz nyelvet, az orosz telet, Oroszországot, és persze sokan vannak, akik nem vetik meg az orosz vodkát.

az oroszokat megérteni nehéz, még maguk az oroszok sem értik magukat, hiába a sok orosz klasszikus, akik egy kicsit közelebb akarják vinni az olvasót az orosz lét mibenlétéhez.

oroszország fehér,
oroszország hagymakupolás,
oroszország sráfos,
oroszország kendős,
oroszország megalomániás és gigantikus,
oroszország nyomorult lelkű és vodkától bűzlik.

oroszország gyönyörű.

ahogyan a kaposváriak előadása is.
gyönyörű színpadkép, gyönyörű ruhák, gyönyörű mozdulatok egy rendkívüli díszletben - a szegedi perovics zoltán munkája! -, és egy olyan történet, ami végül is csak rá nehezedik a szívünkre.venyicska állandóan másnapos, oroszországot csak így lehet elviselni, rozét, zsigulisört, korianderes vodkát, zsubrovkát iszik, vermutot ugyan nem kap a (képzeletbeli) restiben, de mindez hozzásegíti egy olyan állapothoz, hogy utazása során torz lények, vagy angyalok, vagy régi cimborák elevenedjenek fel és szólaljanak

meg szóval, mozdulatta, dalolva, nyifogva.

minden elfolyik, anélkül, hogy nyomot hagyna, mondja venyicska a vonat fapados ülésén zötykölődve, de az előadás nyomot hagy, a torz, kiválóan sminkelt figurák (a kaposvári diákok saját magukat sminkelték) olykor ijesztő gnómjai, kedves lényei magukkal ragadóak - de közben arra gondolunk, hogy de jó, hogy nekünk nem ezek a hangok vannak a fejünkben, de jó, hogy ébren vagy álmunkban nem őket látjuk.

aztán megint jön 3,5 liter vodkával kevert sör (te jó ég, hogy élte túl?), és megtudható, hogy szibériában négerek élnek, és senki más. évente visznek nekik törölközőt, a négerek meg arra kötik fel magukat. és az is, hogy miféle élet lehet ott, ahol mindenki csak ímmel-ámmal iszik, de senki sem beszél oroszul?

mi ez, ha nem egy álom, vagy egy tébolyult elme képzetei?

vannak mondatok, nagyon jó mondatok, nekem még is ez maradt meg, többször visszacseng, talán a gyerekek miatt: "már nem él az a kisfiú, aki azt mondta: mama, húzzál kesztyűt, mert este, amikor hazaérsz, belelóg a kezed a sötétbe"

és még:

"én igazán sokat ittam, mégis józanabb vagyok bárkinél."

és az angyal venyicskának: "érdekel bárkit is a te szíved? kopogtass be egy házba, s kérdezd meg, érdekel-e valakit az én szívem?"a darabot átlengi a kaposvári diákok hihetetlen önfegyelme, az előadás lassú, de ez inkább segíti a megértést, mint gátolja az élvezetet.

venyicska soha nem érkezik meg petruskiba a kisfiához, és az ajándékkal teli bőröndjét is ellopják, mi mégis egy nagy csomaggal jövünk ki az előadásról. visszük haza magunkkal, aztán majd meglátjuk, hogy szétosztjuk, ami benne van, vagy megtartjuk magunknak.a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció