Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2013 / Július 20, Szombat

 

Előadás

Webnapló
klóz dö hárt, klóz dö dór régi zsinagóga, zsinórpadlás egy teát na mi lesz még? egy óra a kozmoszról - hawking tartuffe - respect, gyerekek! potméter- és kábelrengeteg halottaskönyv kopi pészt - önplagizálok beszélő tárgyak1 tahó e vagy? olyan szakadós ma a szál rájátszás - másik kabát és haza alföldi mint csáknorisz szpíking bádíz nem meghalni, ez a lényeg vagy-vagy keserű kávé, ha fehér kemény alföldi-csáki könyv - a nézőtér kémiája miért szeretem alföldit? elkezdődött

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Kosztolányi Dezső Színház (Szerbia): Az ember komédiája

20. Szombat 20:00     Régi Zsinagóga

80'

szereplők: Béres Márta, Crnkovity Gabriella m.v., Kiss Anikó m.v., Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán
dramaturg: Góli Kornélia m.v.
látványtervező: Polgár Péter m.v.
zeneszerző: Bakos Árpád m.v.
a zenei felvételen közreműködtek: Ifj. Kucsera Géza (szaxofon, hangszerelés), Pálfi Ervin (nagybőgő), Jovančić Miroslav (hegedű)
rendező, koreográfus: Táborosi Margaréta

„Nem én állapítom meg először, hogy valamennyiünk élete egy-egy regény. S ha ráadásul még jócskán kalandos is valakinek az élete...Vétek volna nem lejegyezni!

Dióhéjban: bánáti/bánsági gyerek vagyok, akár csak Bartók, vagy mondjuk Herczeg Ferenc. Nagybecskerek, ma Zrenjanin mellett születtem Muzslán, 1954-ben. Viszonylag korán elszármaztam onnan. Bekalandoztam a Délvidéket, ám nemcsak tájait, hanem a szellem –szellemtelenség?- vidékeit is. Az ottani kultúra kellős közepéből zuhantam a margóra. Különös világ ez. És különös figurák lakják. Különös élet és halál a hajthatatlanok s a hajlíthatók között. Irodalmat szerveztem, éltem a bohémek életét, nyomorogtam, majd jött a súlyos betegség, a mérhetetlen testi szenvedés...

S hogy a szerző legvégül jobblétre szenderül? Annyi baj legyen, mert remélhetőleg ő onnan is vissza-visszajár.”

Sziveri János: A rövid élet titka (részletek)


„(…) nemcsak [Sziveri] munkásságát vesszük alapul, hanem a személyiségét is. Úgy éreztem, ez fontos, mert a verseit is áthatja a természete, amely mind a mai napig nemcsak inspiráló, hanem provokáló is egyben. Kérdést helyez mindenki elé, ő ugyanis tényleg hajlíthatatlan, betörhetetlen volt. Egyfajta bánáti szikárság jellemzi, amely még gyerekkorában ivódott bele. Az egész generációjának a problémáját, a Symposiontól való eltávolításukat is a hátára vette, és ezt még tetőzte a betegsége, amelyben később szenvedett. Nem lehet tucatszám „fogyasztani” a verseit, közben meg kell állni, elgondolkodni, levegőt venni.”
Táborosi Margaréta (Gyurkovics Virág: Az ember komédiája, Hét Nap)

www.kosztolanyi.org

Támogatók: Szabadka Város, Tartományi Művelődési és Tájékoztatási TitkárságA galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció