Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2013 / Július 26, Péntek

 

Előadás

Webnapló
klóz dö hárt, klóz dö dór régi zsinagóga, zsinórpadlás egy teát na mi lesz még? egy óra a kozmoszról - hawking tartuffe - respect, gyerekek! potméter- és kábelrengeteg halottaskönyv kopi pészt - önplagizálok beszélő tárgyak1 tahó e vagy? olyan szakadós ma a szál rájátszás - másik kabát és haza alföldi mint csáknorisz szpíking bádíz nem meghalni, ez a lényeg vagy-vagy keserű kávé, ha fehér kemény alföldi-csáki könyv - a nézőtér kémiája miért szeretem alföldit? elkezdődött

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Szkéné Színház - FÜGE Produkció (Budapest): Székely Csaba: Bányavakság

26. Péntek 20:00     Kisszínház

90'

szereplők: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Eke Angéla e.h., Tóth József, Széles László
díszlet, jelmez: Cziegler Balázs
dramaturg: Lőkös Ildikó
a rendező munkatársa: Gábor Anna, Skrabán Judit
rendező: Csizmadia Tibor

A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármesterjelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A „revizor" végül nemcsak a konkurencia ügyleteit tárja fel…

Székely Csaba drámatrilógiájának az első része a többszörösen díjazott Bányavirág (Vilmos-díj - Nyílt Fórum 2011, A legjobb előadás - POSZT 2012 / Vidor Fesztivál 2012, A legjobb dráma - Színházi Kritikusok Céhe 2012), a harmadik pedig az Örkény Színház drámapályázatának győztese, a Bányavíz. Valamennyi dráma ugyanazon a kis erdélyi bányász-településen játszódik, de más szereplőkkel, és más problémakört érintve. Míg a Bányavirágban az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság a téma, a Bányavakságban a korrupció és az idegengyűlölet gondolata köré szerveződik a történet.

„Székely Csabában az a nagyszerű, hogy borzasztóan torokszorító dolgokról tud úgy írni, hogy közben megszakadunk a nevetéstől. És ezt a Csizmadia Tibor által vezetett színészek el is tudják játszani.”
Bóta Gábor: Kitör az emberből az állat, Népszava

„(...) adott egy komplexusos polgármester, Ince, aki a tévéből tanulta, hogyan kell politikusként lopni, így meglehetősen látványosan csinálja, Kaszás Gergő pedig a figura minden pillanatában ki tudja hangsúlyozni a kicsinyességet, a férfiasságától megfosztott falusi nyárspolgárt. Emellett adott egy sebhelyesarcú nő, Iringó, aki Bozó Andrea megformálásában válik nőiségében megalázott, egyszerre karakán és félszeg háziasszonnyá. Aztán a nagymagyar Izsák, aki Széles László alakításában először is nagymagyar, utána magyar, majd csak aztán barát, bár ez a fogalom ebben a faluban már régen nincs sehol, maximum cinkostársakról beszélhetünk. A kívülről érkező rendőrt, Florint Tóth József játssza tétovaságot sejtetve, de a lappangó meglepetést végig magában hordozva, és ugyancsak kívülről érkezik Izabella, Ince lánya, akiben Eke Angéla a minden mindegy kilátástalanságát tudja megfogalmazni.”
Zsedényi Balázs: Kutyák földjén, 7óra7

„Statikus tér, kevés cselekvés jellemzi az előadást. Bár időnként csomópontszerűen sűrűsödik össze a feszültség, majdnem felöklelnek, falhoz préselnek, majd hasba szúrnak szereplőket, a dráma a humor teljes arzenálját – szóviccet, késleltetett poént, nyelvi ferdítéseket, frappáns válaszokat, nem- és félreértésekből adódó komikumot – felvonultató dialógusokon keresztül történik meg voltaképpen.”
Varga Anikó: Sújtólég, Revizor online


www.szkene.hu * www.fugeprodukcio.hu

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció