Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

zisz iz di end elégedetten dőljünk hátra my body your landscape elnyújtott fesztivál/elnyújtott randizgatás az ő utcájuk még várni kell jaj a szerelem farkasok órája k2 yorick húha a szívem húha a lelkem a jó toll ricsi dö szörd széthúzott fesztivál

Videók

 

 

széthúzott fesztivál

2014.10.04.

15:00

szokatlan thealter u21 plusz a mostani: nem egybefüggő fesztivál, hanem szórványelőadások egy gondolatra felfűzve.

az u21-esek, a fiatal, pályakezdő színészek és társulatok mutatkoznak be egészen október 14-ig a régi zsinában.


III. richard. fotó: maszk.hu


jön a manna produkciók - őket már láttam, eléggé megosztó volt az előadásuk nyáron -, nem tartozott soha a kedvenceim közé a III. richárd.egyszerűen utálom a sunyi, gátlástalan embereket, és a darab olvasásakor még gimiben végig fortyogtam. dühített.

pont erre épít a ma esti manna produkció: egy aljas, őrült, kéjjel ölő személyiség minden nyomorult rezdülését ránk fogják tolni a nézőtérre.

nem szívlelem az aljas embereket, de azt hiszem, vagyunk így egy páran.
vannak tipusok, amiktől falnak mászok: nem kedvelem a tutyimutyikat, a tehetségtelen, ámde szorgalmasokat, a hazugokat, a lehúzósokat, a gátlástalanul törtetőket. de a rutin meg az évek már megtanítottak arra, hogy az ilyen embereken minden erőfeszítés nélkül átnézzek, és a tekintetemet olyanok felé fordítsam, akik fontosak, kedvesek, szerethetők,
okosak, gondoskodók, odaadóak, humorosak, értékesek.

az aljasokkal viszont a mai napig nem tudok mit kezdeni.

értetlenül állok az aljasság előtt, és mindig szeretném megérteni tetteik miértjét. ahogyan
mások is.

és itt rontjuk el.

hogy a magunk gondolkodásával próbáljuk azokat megérteni, akik teljesen más rugóra járnak.

a másik dilemmám, hogy lehet-e az aljas embernek mentséget keresni. vagy találni. boldogtalan gyerekkor, szíjjal verő apa, kiközösítés az iskolában, ilyesmik. hát nem tudom. ritkán törhet ki ebből az, aki maga is aljasságban szocializálódik.

viszont belőle is lehet király.k2. fotó: maszk.hu

aztán 8-án a imádott és nagyra becsült k2 színház baka istván versekkel - hazahoznak nekünk egy kis baka istvánt, nekünk, akik a versein nevelkedtünk, akik a somogyi-könyvtár szőnyegén ülve, hátunkat a nagy üvegablaknak támasztva - ez tilos volt - faltuk a bakaverseket, méláztunk a sorok fölött, hazahoznak, a yorick visszatérrel együtt,

ó, de szerettem, akkor ott a könyvtárban, nézem a sorokat, néztem a szőnyeg mintáját ---

"Fent vagy elég tán az egyszerű többség
Hogy ezt a kis világot romba döntsék
Ki tudja hogy amott kiben mi munkál
Ki mirtuszt nem kapott kinek meg oltár
Elég díszes nem épült jaj ki tudja
Csak én vagyok kinek elég a púpja
S ha minden varjú azt károgja voltál
Azt felelem nyugodtan félig holtan
Igazatok van udvaroncok voltam
De nem ti én én támadok fel újra."

és az előadásomat az egyik kedvenc rendezőpárosom fele, fábián péter jegyzi.

aligvárom, aligvárom!
amargant. fotó: maszk.hu

október 10-én az általam ismeretlen amargant színházi műhely völgyvándora, verskoncert. szegedi ez is, a költő weiner sennyey tibor, a sokypszylonos. kortárs szerelemversekre mindenképpen szükség van, mwert ha nincs szerelemvers, akkor nincs se szenvedés, se szerelem - ezt az előadást nyugodtan nézzék meg nemszerelmesek is.


forte-színház és filmművészeti egyetem. fotó: maszk.hu

aztán jön a forte társulat 12-én, a színház és filmművészeti egyetemmel együtt, jaj, de jó, hogy ezeket a gyerekeket is láthatjuk itt, és hogy a vizsgaleőadásukat hozzák.

vizsgaelőadásokat látni egyébként történelmi pillanat - láttunk már a k2-től is -, mert az ember soha nem tudhatja, hogy aami egyben az egyetemi évek vége, az minek a kezdete. a vizsgaelőadást megnézni olyan, mint részt venni valaki másnak a nászéjszakáján, és egy új, bensőséges kezdetben részt venni.berger-van berkel. fotó: maszk.hu

a thealter u21 plusz 14-én zárul az érdekesnek ígérkező berger gyula és roos van berkel párossal  - ez már eleve főnyeremény lehet, imádom a hollandokat, ráadásul mozgásszínház lesz, amire mindig félve ülök be, mert attól félek, hogy nem fogom érteni.

azon mélázom, a borongós ősztől rosszkedvűen, hogy ez egy szóló fesztivál lesz: előadás után visszaöltözik a szívünk pár napra a régi életünkbe, aztán ünneplőbe öltöztetjük megint. és ez így megy október közepéig. előadás után mindenki szalad majd haza, nem lesz senki, akivel szót lehetne váltani vagy csak együtthallgatni. de talán itt az ideje befelé is figyelni.

aligvárjuk.


fesztiválbarátom. fotó: én


nyemcsok éva eső fesztiválblogger
nyemcsok.eva@gmail.com


a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció