Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

zisz iz di end elégedetten dőljünk hátra my body your landscape elnyújtott fesztivál/elnyújtott randizgatás az ő utcájuk még várni kell jaj a szerelem farkasok órája k2 yorick húha a szívem húha a lelkem a jó toll ricsi dö szörd széthúzott fesztivál

Videók

 

 

ricsi dö szörd

2014.10.06.

10:56

révész róbert fotói.


ha kinyomtatnám a wikipédiát, több oldalt tenne ki iii. richárd angol király életrajza.

annak ellenére, hogy uralkodása - testvére fiainak törvénytelensége révén nyerte el a trónt - csupán két évig tartott, távoli rokona, tudor henrik taszította le a trónról.

többszörös utolsó: utolsó York-, egyben Plantagenet- házi uralkodó, és az utolsó angol király, aki csatában halt meg. sőt, halálával zárult le angliában a középkor időszaka.

a wikipédián legalább olyan sokszereplős az életrajza, mint a shakespeare-drámában. ha utóbbit régen olvasta az ember, csak kapkodja a fejét, mert a darab nehéz, és még nehezebb úgy, ha a színpadon a színészek a mininál díszlet között szinte csak szövegmondók. itt pedig a szövegmondóság egyáltalán nem lekicsinylés.

(közbevetnék egy zárójeles revideálást, amit előző posztomban a manna produkcióval kapcsolatban tettem. a nyári darabot rendezőként vörös róbert jegyezte, a harmadik richárdot pedig burák ádám.)nehéz szöveg, sok szöveg, minimáldíszlet, ráadásul még a voyörkődésre feljogosító nézőtéri elrendezés is nehezíti a néző feladatát: a színpadon ülünk, a színészek tőlünk fél lépésre játszanak.

időnként megdöbbent a címszerepet alakító őrülete, hátra kell húzódnom, mert a vicsorgó-fröcsögő gyűlölet csontig hatol, a zsigeri gonoszságtól néha a hideg is kiráz.

az előadás legfontosabb üzenete, hogy ahol a hatalom, ott a cselszövés, a viszály, mindig van valaki, aki eléégedetlen és nagyra tör, és mindig vannak valakik, akik szolgaként, markukat tartva vele tartanak. közben eszembe jut az is, milyen jó, hogy nem abban a korban éltem, ahol a nők egyfajta cserekereskedelem tárgyai voltak, házakat házasítottak házakkal, rangot ranggal, vagyont vagyonnal, az államérdek, az uralkodói érdek minden mást felülírt, a talpnyalás, a kasztrendszerhez való körömszakadtig való igazodás és ragaszkodás pedig marionettként rángatott királyt és alattvalót.
aminek nagyon örültem, hogy sok fiatal is ült a nézőtéren, és a thealternek pont ez lenne a célja, hogy az új nemzedék, a kölykök is a nézők között legyenek - mert a színpadon már ott vannak, és mi abban a kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a a köv etkező nagy generáció a szemünk előtt nő fel.
Manna Produkció - Zsámbéki Színházi Bázis:
Shakespeare: III. Richárd
játsszák: Dávid Áron, Benedek Bontod Farkas, Vass György, Szabó Erika
fordította: Vas István
jelmez/tér: Erdély Kinga
zene: Boros Csaba
produkciós vezető: Szántó Péter
produkciós menedzser: Gáspár Anna
rendező: Burák Ádám
a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció